NGC Prod.
NAGY FERÓ: HAMLET - ROCKFELDOLGOZÁS (1986)
Kiadás éve:
1986
A lemez típusa:
Nagylemez
Stílus:
ROCK-OPERA
A lemez kiadója:
MHV-Pepita
Rögzítette:
The 7th Evil
2010. október 18., hétfő, 14:12
Szerkesztés:
szerkesztes
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE - NAGY FERÓ: HAMLET - ROCKFELDOLGOZÁS
1986-ban jelent meg Nagy Feró Hamlet c. rockfeldolgozása nagylemezen, s gyakorlatilag ez tekinthető a Beatrice első stúdióalbumának is. Az eredetileg 90 perces darabból 40 perc került az albumra.

Feró így beszél róla:
“A Hamletet nagyon szerettem, és a mai napig az egyik kedvencem… Rájöttem, mit lehet tenni a darabbal, hogy érthető legyen, de akkor mindenki a fejéhez kapott, hogy „te hülye vagy?”. Legyen az alaphelyzet, hogy mindenki be van rúgva. Elindultam ezen a vonalon, hogy ez arról szól, hogy mindenki részeg, kivéve Hamletet. Abban a pillanatban, amikor egy kicsit mindenki bepiált, akkor kezdett értelme lenni a dolognak. Claudius háromszor is mondja Arany János fordításában, hogy: „Gertrud, ne igyál”. Ha háromszor mondja benne, akkor Gertrud folyamatosan iszik! A fenébe, mindig be van rúgva ez a nő? Hogy mitől működik a Hamlet? Hogy mindenki a hatalomra tör, kivéve Hamletet, az egy barom, őt nem érdekli a hatalom. Innentől kezdve nagyon nehezen értették meg, mit szeretnék.

Van egy része a Hamletnek, ami nagyon nem áll össze. Betör Ophelia szobájába Hamlet, és Ophelia azt mondja: „Elutasítám levelit, s magát el nem fogadtam”. Ophelia ezt az apjának mondja Hamletről, hogy Hamlet betört szobájába, lógott a ruhája, és egy levelet hozott neki. Ez milyen hülyeség, a királyfi azt kapott meg a várban, akit akart! Ezután azt mondja, hogy „Elutasítám levelit, s magát el nem fogadtam”, tehát azt feltételezi gyerekes módon, hogy Hamlet vitt neki egy szerelmeslevelet. Miért? Nem merte elmondani, mit akar? A királyfi?! Hiszen ő azt csinált, amit akart. Amit Ophelia mond, az arról szól, nem engedte, hogy Hamlet őt megcsókolja vagy bármi ilyesmit tegyen.

Fontos a mondat, hogy „elutasítám levelit”. Átvette a levelet? Nem, a levél ottmaradt Hamletnél, aki zsebrevágta és elment részegeskedni. Kb. ennyi történt mai szemmel nézve. Polonius azt mondja: „Jer csak velem, jer viszlek a királyhoz”. Fogja és elviszi a lányát a királyhoz, és azt mondja: „Van nékem egy leányom, van, mert enyém”. Majd folytatja: „ki engedelmes tiszteként, ihol, Ezt adta nékem”, és elővesz egy levelet. És a darab a színházakban folytatódik tovább. Senki nem mondja, hogy: „álljunk meg egy pillanatra, azt mondta Ophelia, hogy elutasította a levelét”.
Én erre építem a darabot, nyilván megmagyarázom, hogy igenis van az a levél. Itt mindenki besúgó, mindenki király akar lenni, a király is, aki megölte a bátyját. Nagyon nehezen lehetett átvergődni ezzel. A mai színházi életben sem nagyon lehetne. Talán ha jön egy új korosztály, majd az megcsinálja ezt a fajta feldolgozását a darabnak. A Hamletnek ezt a fajta feldolgozását nagyon bírnám, és az sem biztos, hogy egyszer nem csináljuk meg.”

Szövegét Shakespeare drámájából Arany János fordítása alapján összeállította: Nagy Feró

A Prológus és Epilógus szövegét Miklóska Lajos írta

Szereposztás:

Hamlet, Szellem - Nagy Feró
Claudius - Kaszás Attila
Rosenstern-Guildenkrantz, Katona - Miklóska Lajos
Ophelia - Nyeső Mária
Gertrúd - Szilágyi Maya
Polonius, Leartes - Vass Péter

Közreműködtek: Peterdi Péter - Zsoldos Tamás - Lugosi László - Donászy Tibor - Nagy Zoltán

A dalok:

1. Prológus - Ki az?
2. Iszákos a nevünk - Gyarlóság, asszony a neved
3. Monológ - Hamlet elutasítá Opheliát - Ha király sóhajt
4. Rút az én bűnöm, vérgyilkolás
5. Ophelia beárulá Hamletet - A hamis levél - Polonius halála
6. Ophelia megfojtása
7. Mi bajod Laertes? - Vívás I.- Gertúd halála - Vívás II. - Claudius halála - Laertes halála
8. Rosenstern és Guildencrantz szoborrá avatá Hamletet - Külhoni figyelmeztetés - Epilógus

Egy kislemez is készült belőle Hamlet kisfokozat címmel ezen a következő dalok találhatók:

1. Lenni, vagy nem lenni
2. Iszákos a nevünk
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.021 seconds to render