Stephen King: A Setét Torony-ciklus

Stephen King.
Van, aki e nevet még nem hallotta?
Gondolom nem sokan…
Hisz King az utóbbi pár évtized (úgy 3-4) egyik legismertebb, legnépszerűbb és legtermékenyebb írója!
Több tucat bestseller került ki a kezei közül, melyekből nagyon sokat mozivászonra is adaptáltak több-kevesebb (általában az utóbbi) sikerrel. Bár a köztudatban úgy él, mint a „borzongatás nagymestere” és leginkább a thriller és a horror műfajokkal azonosítják be, szinte nincs olyan műfaj, amely keretein belül ne alkotott volna maradandót!
De élete fő művének mindenképp A Setét Torony-ciklust tartja, ami gyakorlatilag teljes írói pályafutásán átívelt, legalábbis a történet 2004-es lezárásáig. 1970-ben kezdett bele eme monumentális fantasy eposzba és 2004-ben tett rá pontot, az utolsó, hetedik kötet megírásával. Persze közben folyamatosan ott motoszkált a sztori a fejében, hatással volt más írásaira is, de egy időben, mint ahogy a ciklus több kötetének utószavaiban is leírja úgy érezte, hogy haláláig képtelen lesz befejezni Gileádi Roland történetét. Aztán mégis végrehajtotta ezt a fegyvertényt és az utókorra hagyta ezt a hét kötetes, nagyjából 5000 oldal terjedelmű regényfolyamot. Amit Robert Browning: Roland Vitéz a Setét Toronyhoz Ért című verse ihletett, de érezhetően hatással volt rá Tolkien munkássága is, elsősorban A Hobbit és A Gyűrűk Ura. Ennek ellenére A Setét Torony nem egy 100%-ig fantasy, hanem szinte minden, King által kipróbált stílus megjelenik benne, a horrortól kezdve a sci-fin át, a krimiig. Tehát nyugodtan fölfogható egy definitív King műként.

A hét rész az alábbi címeket kapta:
1. rész: A Harcos
2. rész: A Hármak Elhívatása
3. rész: Puszta Földek
4. rész: Varázsló és Üveg
5. rész: Callai Farkasok
6. rész: Susannah Dala
7. rész: A Setét Torony

Az első rész, A Harcos az egyik legszokatlanabb King regény, hiszen alapvetően egy western elevenedik meg a lapjain, olyan, min egy klasszikus Sergio Leone, vagy Sam Peckinpah film. Csak épp könyv formában. Annyira adta volna magát a megfilmesítés, főszerepben természetesen a felülmúlhatatlan Clint Eastwood-dal! De eddig még senki sem mert hozzányúlni a regényekhez, de ha minden igaz, akkor az Universal megszerezte a filmes jogokat és hamarosan játékfilm és sorozat formájában is napvilágot lát A Setét Torony. A legfrissebb pletykák szerint Roland szerepét jó eséllyel Viggo Mortensen fogja megkapni, aki szerintem is a jelen kor színészei közül a leghitelesebben tudná alakítani ezt a humortalan, kőkemény, a céljáért élő és azért mindent és mindenkit feláldozó hőst. Akinek azért mély érzelmei is vannak. Ha filmes adaptáció még nem is, de egyéb már készült a ciklusról, nevezetesen képregény. Ami a regénnyel ellentétben kronológiai sorrendben dolgozza fel az eseményeket (a regényciklusban a 4. részben ismerhetjük meg Roland múltját, ifjúságát) és sikerül visszaadnia az irodalmi alapanyag nyomasztó, sötét hangulatát Jae Lee és Richard Isanove fantasztikus rajzai segítségével!
A képregény első része A Harcos Születése, a második pedig A Hosszú Hazaút címen jelent meg, hazánkban a Cartaphilus kiadásában.

Visszatérve a regényre, nem akarom részletesen kifejteni a sztorit, legyen elég annyi, hogy a Harcos, Roland Deschain hosszú és kalandokkal teli útját tárja elénk, ami a Setét Torony elérésére irányul. Közben persze társak is segítik a főhőst, minden adott, ami egy jó sztorihoz kell, van gyerek is (Jake Chambers) és egy kisállat, ha nem is kutya, de egy érdekes és mókás, néhány szó kimondására képes, Csi névre hallgató szőrmókus, az állhatatos, bátor főhős és ellenfelei, a „feketébe öltözött” ember és a legfőbb gonosz, a Bíbor Király.
Talán köztudott, de ha mégsem, akkor elárulom, hogy Stephen King nagy rock/metal rajongó, erre utalások is vannak a műveiben, jelen esetben például a Bíbor Király neve eredeztethető a kultikus prog. rock/avantgárd bandától, a King Crimson-tól. De van ám az író bácsinak egy zenekara is, amelyben énekelget és gitározgat…

Egyébként sokan értetlenül állnak a ciklus befejezése előtt, vannak, akik egyenesen átverésnek tartják a végkifejletet. Először én is kisebb sokkot kaptam, bár valahogy mélyen belül éreztem, hogy ez fog kisülni belőle.
Remélem nem lövöm le a poént azzal, ha leírom ide az első kötet nyitó, és az utolsó kötet záró mondatát, ami egy és ugyanaz:
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte.”

Aki szereti a Mester műveit, de eddig még nem volt szerencséje eme monumentális regényfolyamhoz, vagy egyszerűen csak az izgalmas, fordulatos, kalandos könyveket falja, azoknak kötelező A Setét Torony „megmászása”!
De mindenki tehet vele egy próbát, aki a szórakoztató irodalmat preferálja!

 

Stephen King: A Setét Torony-ciklus (6 komment)

  • jpeter jpeter szerint:

    [quote=Maszvidál:f363ea6e]
    Jó könyvek, szerettem olvasni. A végén kurvára elmaradt a katarzis, és a 7. könyvben a hangulat is nehezen éri el az első 4-nek a szintjét. A fekete ruhás pasi is eléggé gagyin lett lerendezve:P Valahogy a legtöbb King könyvvel ez a bajom. Annyira monumentális lesz a felvezetés a csúcspontig, hogy az nem felel meg az előzményeknek. Vagy csak én vagyok így ezzel?
    [/quote:f363ea6e]
    Pl.: Búra Alatt

  • maszvidal maszvidal szerint:

    Jó könyvek, szerettem olvasni. A végén kurvára elmaradt a katarzis, és a 7. könyvben a hangulat is nehezen éri el az első 4-nek a szintjét. A fekete ruhás pasi is eléggé gagyin lett lerendezve:P Valahogy a legtöbb King könyvvel ez a bajom. Annyira monumentális lesz a felvezetés a csúcspontig, hogy az nem felel meg az előzményeknek. Vagy csak én vagyok így ezzel?

  • oldboy oldboy szerint:

    [quote=zemial:57669n36]

    a gyűjtőknek pedig: kb. 2006/07-ben a nyugatival szembeni könyvesboltban kirakták az utolsó kb 8-10 db.-ot az első kötetből olyan 500 Forintért. |-D
    [/quote:57669n36]

    Valószínűleg onnan szerezte be az az illető is, akitől sikerült megvennem 3000-ért… :-S
    A „rendes” ára amúgy 1500 volt, úgyhogy a dupláját még nem sajnáltam érte, de úgy tűnik Pestnek mégis csak vannak bizonyos előnyei… (whistle)

  • zemial zemial szerint:

    nekem a közepétől nagyon lelassult a folyama a történetnek… nagyon más lett a vége, mint ahogy elindult. de örülök, hogy végig olvastam.
    a gyűjtőknek pedig: kb. 2006/07-ben a nyugatival szembeni könyvesboltban kirakták az utolsó kb 8-10 db.-ot az első kötetből olyan 500 Forintért. |-D

  • oldboy oldboy szerint:

    [quote=Grimmjowgod:57669n36]
    Az elsővel szerencsém volt, vaterán leltem rá egy jó állapotban lévőre, és azonnal meg is vettem, bár ez sem volt valami olcsó… Legalább ötven könyvesboltban jártam az elmúlt 4 évben, de fél éve akadtam rá az Arénában (talán libri volt) a második részre, le is kaptam gyorsan és rohantam az eladóhoz. Most azt várom, hogy valahol elérhető legyen a 3, de még nem volt szerencsém, a 4-5-6-7-et antikváriumban elrakattam, de nem kínzom magam addig, amíg nincs meg a 3. 😀 Annyi mindent mondanak erről a filmadaptációról… azt is hallottam már, hogy minisorozatot gyártanak belőle, Darabont rendezi, stb. Nem bízok már ezekben, túl régóta tologatják. Amúgy is mindenképpen a régi borítóval kéne, mert hülyén nézne ki a polcon egy felemás Setét Torony ciklus 😀
    [/quote:57669n36]

    Itt egy nagyon érdekes gondolatkísérlet, ami alapján úgy tűnik, nem csak én gondolom úgy, hogy Roland figuráját a 40-es éveiben járó [b:57669n36]Eastwood[/b:57669n36] tudta volna leghihetőbben életre kelteni:

    [url:57669n36]http://delta.blog.hu/2010/09/03/filmek_a_multiverzumbol_a_setet_torony[/url:57669n36]

    Ez meg a [b:57669n36]Mortensen[/b:57669n36]-es hír:

    [url:57669n36]http://filmtrailer.hu/filmhirek/viggo-mortensen-eselyes-a-setet-torony-foszerepere/[/url:57669n36]

    Hogy azóta hogy áll a dolog, arról persze semmit se tudni… (whistle)

  • oldboy oldboy szerint:

    [quote=Grimmjowgod:57669n36]
    Pont egy hónapja olvastam el az első kötetet, és nagy nehezen sikerült megvenni a másodikat is, de addig nem akarom folytatni, amíg valahogy hozzá nem jutok a Puszta Földekhez. De már annak is örülök, hogy az Atlantisz Gyermekeit újranyomtatták… legalább hat éve vártam erre. (gun)
    [/quote:57669n36]

    Nekem anno az első kötetet volt roppant nehéz beszerezni! Mert anno olyan 2005 táján egy King-gyűjtő ismerősömtől kaptam kölcsön az addig hazánkban megjelent részeket, végül is az első 6 kötetet. Az utolsót aztán már megvettem és gondoltam ott a helye az egész ciklusnak a polcomon, ezért meg is rendeltem alexandra.hu-n, vagy bookline-on, már a fene se emlékszik… Viszont az első részt sehol se lehetett kapni, antikváriumokban sem, aztán ráakadtam a teszveszen és igaz a bolti árnál kicsit drágábban, de sikerült begyűjtenem! Azóta viszont figyelem, hogy a ciklus kb. fele ha kapható, bár ha lesz valami a filmes adaptációból, akkor tutira újranyomják az egészet, mint ahogy anno a Gyűrűk Urával is tették!

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.