T.G. Nagaarum – Nut – A néma vendég

„Miért kell mindig a dolgok miértjét kutatni? Miért nem tudjuk azt megtenni mi emberek, hogy lemondunk a tudásról, és az életet választjuk?”


Ezek a sorok lehetnének akár az elsőkönyves szerző, T.G. Nagaarum művének tételmondatai is. Természetesen onnan valók, egész pontosan a 198. oldalon, a lap tetején találhatók. De ha elárulom, hogy a Nut – A néma vendég egy sci-fi, akkor elég szokatlannak hat egy ilyen kijelentés, kérdésfelvetés, ami gyakorlatilag a tudomány, az empíria mindenhatóságát vonja kétségbe, kérdőjelezi meg. Hiszen a science fiction, azaz tudományos fantasztikus irodalom, ahogy a neve is jelzi, erősen támaszkodik a tudományra. Legalább akkora teret kapnak a sci-fi regényekben a tudományos vívmányok, mint a fikció, a képzelet.
Nincs ez másként a Nut esetében sem.
Csak éppen a történet végére a tudomány emberei a hit embereivé válnak, vagy legalábbis a nem minden áron való tudás „igéjét hirdetik”.
No de kezdjük az elején!
A történet 2075-ben, tehát a már nem annyira távoli jövőben játszódik, amikor is az emberiség már elkezdte a Mars és a Hold gyarmatosítását, de folyamatosan zajlik a Naprendszer összes bolygójának és azok holdjainak feltérképezése, vizsgálata. Egy ilyen rutinfeladat végzése közben a Dolbe IV jelzésű űrszonda, és a Tolvaj nevű kis holdjárója még 2069-ben váratlan felfedezést tesz a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titánon. Egy hatalmas méretű, földönkívüli jármű roncsaira bukkannak. De mielőtt elkezdenék a szerkezetek a tudományos elemzést, az érdemi munkát, a szonda aksijai lemerülnek.

Így nincs más hátra, mint előre, embereket kell küldeni a Titánra!
Meg is kezdik hét asztronauta kiképzését, a Majory testvérek irányítása, felügyelete alatt. Igen ám, de az ikerpár egyik tagja, Andy egy ideje furcsa, megmagyarázhatatlan „jelenlétet” érez. Képzelődik? Vagy valaki, esetleg valami tényleg kapcsolatba próbál lépni a tudatával, az elméjével? És jó ötlet egy ilyen emberre bízni az űrhajósokkal való kapcsolattartást? Kérdések, amikre választ vár az olvasó, ha belekezd a Nutba.
Hogy kap-e rájuk?
Nem feltétlenül.
De nem is ez a lényeg!
A Nut-II fedélzetén megkezdi a hét asztronauta az 5 hónapig tartó útját a Titánra, és ahogy közelednek, egyre érdekesebb, fantasztikusabb eseményekben lesz részük. A csapat egyébként 7, különböző nemzetiségű szakemberből áll, akik közül a két kulcsfigura a kapitány Stanley Scott és első tisztje, a magyar származású Tímár Bertalan. Ők érzésem szerint párhuzamba állíthatók a Majory testvérekkel. Bár mindannyian tudós emberek, mégis Andy, az ikrek egyik „fele”, aki a „jelenlétet” tapasztalja, fogékonyabb az ösztönvilágra, míg testvére, Murty vaskalapos empirista. Stanley ugyancsak a tudomány embere, míg első tisztje Berci, egyre inkább a hit felé fordul, amiben a Nut-II útja során bekövetkező események komoly szerepet játszanak. Több időt tölt a Bibliája társaságában, mint társai körében…
Utazásuk alatt fölszednek egy tárgyat, amit Harmincnégyesnek neveznek el, és nem kevés fejtörést okoz számukra, de a Titánra való érkezésük és ott tartózkodásuk sem nevezhető zökkenőmentesnek.

Ennyit a sztoriról, aki kedveli a rendhagyó, filozofikus sci-fiket, az feltétlenül szerezze be az eddig zenészként ismert T.G. Nagaarum könyvét!
Arthur C. Clarke fanok biztos díjazni fogják, de nekem olyan művek is beugrottak olvasása közben (inkább hangulati szempontból), mint Stanislaw Lem: Solaris és Éden című regényei. Filmek közül pedig (valószínűleg a Harmincnégyes miatt) a Gömb című alkotás.
A szerző ügyesen variálja a sztori sebességét, hol felgyorsul, hol lelassul, és ahogy közeledünk a végéhez, sőt a könyv második felétől, teljesen beszippantja az olvasót, aki már annyira kíváncsi a végkifejletre, hogy alig bír magával.
Ha valakiben elsőre nem tudatosul, hogy az író magyar, akkor az utolsó lapon lévő ajánlásra vessen egy pillantást, vagy írja be a böngészőbe a feltüntetett linkek egyikét. De Berci se véletlenül lett ám Berci! Úgy gondolom ez egy nagyon szép gesztus a mi asztronautánk, Farkas Bertalan irányába! De Nagaarum nem lenne Nagaarum, ha nem építené be a Nutba kedvenc filmjét, a Donnie Darko-t is.

A regényt a Novum Publishing adta ki, 2012. június 12-én jelent meg. Azóta a kiadó nevet váltott, united p. c. néven működnek tovább, de megtartották azt a jó szokásukat, hogy az arra érdemesnek talált kéziratokat ingyen jelentetik meg könyv formájában!
A Nut is ilyen formában jelent meg, de engedtessék meg egy kis kukacoskodás: értem én, hogy nem egy multi kiadóról van szó és nem tízezres példányszámban gyártják le a könyveket, de a 4870 HUF így is elég irreális. Természetesen a belbecs „felbecsülhetetlen”, de egy 278 oldalas, puha borítású, fűzött könyv ritkán szokott ennyibe kerülni. És még egy anomália: a lapok jó minőségűek, szép fehérek, viszont az első és hátsó borítófedél alig vastagabb a lapoknál. Ezt sem tudom hová tenni…

Bár lehet, hogy ezzel is csak rá akartak erősíteni Naga könyvének mondanivalójára, azaz: nem kell mindig, mindent, minden áron tudnunk, megértenünk!
A Nut – A néma vendég megrendelhető INNEN!

Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.
Glenn Hughes Glenn Hughes
április 29.