Transylvanian Tapes

Sokakban felmerül még a mai napig is a gondolat, hogy az internet okozza a zeneipar halálát meg miegymás, erről lehet vitatkozni sokat. Én személy szerint ezzel maximálisan nem értek egyet, de nem is erről kívánok értekezni most, ami a lényeg: a világháló nélkül soha nem találnék meg olyan zenéket, kiadókat, mint az alábbiakban bemutatásra kerülő Transylvanian Tapes és kiváló anyagaik. A nagyjából egy-másfél éve létező, death-black-doom vonalon mozgó TT hat kiadvánnyal büszkélkedhet és ezt most szó szerint értem: a Bandcamp virtuális terében működő, kis amerikai (ötletem sincs, honnan jöhetett a név) kiadó alig ismert, kaliforniai bandák nemrég felvett demóit adja ki és ezek a kiadványok egytől egyig dicséretes minőséget képviselnek. Több, úgynevezett underground label jelentet manapság meg úgynevezett underground albumokat, demókat, melyek tartalma nagyjából a porszívóm működtetésével egyenértékű, de mindig akad 10-20-30 sznob, aki ezeket is megveszi, merthogy csak. Egészségükre. A Transylvanian Tapes nem ilyen.

Szóval a hétvégén pittyogott a telefonom, hogy üzenet jött, jól van, nézem, hát a Bandcamp írt, hogy új lemezt rakott fel a TT. Pár hónapja álltam rá a kiadó követésére, szóval izgatottan nyomtam is a linket, hogy meghallgassam az új cuccot. A Swamp Witch zenekar Gnosis című anyaga volt az, és ekkor határoztam el véglegesen, hogy írok egy bővebb lére eresztett ismertetőt a kiadó zenéiről, annyira fellelkesített a Mocsári Boszorkány borongós muzsikája. Az alábbiakban tehát röviden bemutatom nektek a Transylvanian Tapes eddig megjelentetett hat darab kiadványát, természetesen mindegyik végighallgatható a vonatkozó Bandcamp blokkban.

Elsőként következzen a 2009-ben alakult Mortous zenekar második, 2012-ben felvett demója. A négytagú kaliforniai banda zenéje profi old school, kriptaszagú death metal, a műfaj legnemesebb hagyományait követve. Zenéjük nagyjából az Incantation által képviselt amerikai stílusú death metal vonalon mozog, kevéske svéd ízzel fűszerezve. Tetszik, hogy a gyors témákat gyakran váltják lassú, doomos betétek, melyek elősegítik az élőhalott atmoszféra megteremtését. Szintén műfaji sajátosság a gyors tempóra felhúzott, elmebeteg szólók használata, természetesen ezek itt sem maradnak el. A dalok szövegeit a vokalista-gitáros Colin Tarvin szerzi, érdekes, hogy itt viszont a szokásos zombis-temetős témák nem jellemzőek, inkább egyfajta dark sci-fi tematikát követnek a rövidke költemények. A demó 18 perce hat tételt tartalmaz, a veszteségmentes digitális letöltésért mindössze három dolláros támogatást kér a zenekar, a gyári kazettát 6.66 dollárért vesztegetik. Azt mondom, ilyen minőségű anyagért ez nem sok, viszont a kb. 10 USD postaköltség szerintem igencsak húzóssá teszi a végösszeget, szóval a fizikai verzió beszerzése csak jól eleresztett fanatikusoknak ajánlott.

Mortuous – Demo 2012 by Transylvanian Tapes
 

2013 novemberében jelent meg a kiadó második anyaga, a szintén kaliforniai, szintén 2009 óta létező Caffa zenekar igencsak kafa négy számos demója. Ez a banda sem a modern metál irányzatok követője, régisulis doom-death zenét tolnak, melyben többnyire a lassú témák dominálnak, esetenként középtempós döngöléssel. Ha nem szólna ilyen kristálytisztán az anyag, azt gondolnám, hogy a Day of Desease című demót valamikor ’92-ben rögzítették. A borítókép az irodalom óráikon bőszen alkotó, legelvadultabb 15 éves festőművészlelkeknek is becsületére válna, érdemes megcsodálni alább. A Caffa név a Krím-félsziget délkeleti területén található, Feodoszija város régi elnevezése. Itt jegyeztek fel a történelem során először biológiai hadviselést, amikor a mongolok pestises hullákat dobáltak át a falakon, az ostrom pozitív kimenetelét elősegítendő. Valószínűleg a borítókép is erről szól és a számcímek alapján a dalszövegek is ezt a témát járják körbe. A digitális letöltés a szokásos három dollár, a kazetta verzió már elfogyott.

Caffa – Day Of Disease by Transylvanian Tapes
 

Mielőtt arra gondolnánk, hogy a kiadó kizárólag a nosztalgiából él, érdemes közelebbről megismerkedni a következő, idén januárban megjelent kiadvánnyal. San Jose-ből jött a négytagú Cyanic zenekar, melynek 2012-ben megjelent bemutatkozó albumát adta ki a TT, most kazetta és digitális formákban. Eredetileg a japán Ghastly Music jelentette meg a Litanies of Lust Unholy című anyagot, mely pöpec, (jó értelemben) modern hangzással felvértezett, brutális death metált tartalmaz, egy kevés black aromával ízesítve. 12 szám, szűk félóra, és megállás nélküli headbang, nagyjából ezek a paraméterei a kaliforniai Cyanic kazettájának. Szövegeikben a szokásos kliséket találjuk, van itt R’lyeh, Cthulhu, Baphomet meg karóba húzott angyalok, de hát ilyen zene mellé nem is illenek a mélyenszántó költemények.

Cyanic – Litanies of Lust Unholy by Transylvanian Tapes

2014 januárjában még egy anyag látott napvilágot: a Fiend nevű grindcore szörnyeteg tavaly felvett hétszámos demója. Erről sokat írni nem lehet, a kb. 6 (!) perces felvétel kíméletlen grind tételeket tartalmaz. Jópofa cucc, kiváló hangzással, de egy ekkora terjedelmű produktumot szerintem nem sok értelme van kazettára venni, illetve rajongóként azt beszerezni. Valószínűleg ezt sokan másképp látják, hisz jelen cikk írásakor már csak három példány maradt meg az öt dolláros szalagokból. A digitális verzió $1, ez még ok.

Fiend – Demo 2013 by Transylvanian Tapes

A Transylvanian Tapes egyszerűen nem tud hibázni: következő kiadványuk, a (természetesen) kaliforniai Xenotaph négyszámos EP-jének újrakiadása, mely a Vitae Lactura címet kapta. A négyfős társulat tagjai a lassan trendinek mondható egybetűs művészneveket használják: R, G, Z, A. A kiadó első black metalos megjelenését hallgatva igen hangulatos szűk félórában szállhatunk alá a poklokra. Az amerikai black metalt lehet nem szeretni, de nem érdemes. Kevés rossz tapasztalatom van a tengerentúlról jött fekete fém zenékkel és most sincs ez másképp. A Judas Iscariotra jellemző gyors, egytempós alapok itt is fellelhetőek, de nem kizárólagosak, ezáltal sokkal kevésbé egydimenziós a zene. A gitártémák nagyon erősek, az ének sem a szokásos, inkább a depresszív vonalra hajazó, magasba hajló torzított üvöltözés. Nem újítják meg a műfajt, de egy alig két éves banda első anyagaként tekintve ez egy igen figyelemre méltó alkotás. Nem tudom, hogy ebből készül-e később kazetta, de jelenleg csak a digitális verzió kapható, a szokásos három dollárért cserébe.

Xenotaph – Vitae Iactura by Transylvanian Tapes

Jelenleg szintén csak digitális formában vételezhető meg a cikk bevezetőjében már említett anyag: a napokban megjelent Gnosis című EP a négytagú Swamp Witch előadásában. Saját műfaji meghatározásuk szerint cosmic sludge-ot játszanak. Én sludge-death-doom kategóriákba sorolnám, jóféle koszos-hörgős énekkel megfűszerezve, de nem számít, ami fontos, hogy a Gnózissal megint nem lőttek mellé a kiadó emberei. Fontos megjegyezni, hogy nem új zenéről van itt szó: a lemez már 2011-ben megjelent, a Gay Scientist Records gondozásában, kazetta formájában, illetve létezett egy 100 darabos szerzői kiadás is, természetesen rég elfogyott. Most először jelent meg tehát az EP digitálisan letölthető formában, ami tartalmazza a GSR féle verzió B-oldalán fellelhető remixeket is. Merthogy a Gnosis mindössze három nótát tartalmaz, 20 percben, viszont az alább is hallható változatban a három dal egy bizonyos DJ Dreemz által mixelt verziói is szerepelnek, melyekkel a kiadvány hossza háromnegyed órás időtartamra bővül. Ezekben még tovább lassítottak a tempón, fojtottabb lett a hangzás és még a scratchelés sem marad el! Ajánlott muzsika a lassú, zord és beteg zenék kedvelőinek.

Swamp Witch – Gnosis by Transylvanian Tapes

Jelenleg itt tart tehát a Transylvanian Tapes kiadó, úgy érzem, hogy alig több mint egy év alatt ennyi jó cuccot megjelentetni kivételes teljesítmény, reméljük, a lendület nem apad el. Ha közületek legalább egyvalakinek bejön a fent ismertetetett anyagok bármelyike, már megérte összerakni ezt a kis irományt. Ezúton is kívánom a bandáknak és a kiadónak a legjobbakat, hallgassátok és támogassátok az Igazi Nagybetűs Undergroundot.

Depeche Mode Depeche Mode
március 25.