A sötétség eljövetele - Mgła, Lepra, Dunkelheit, Svoid a Dürer Kertben
2016. február 6., Budapest, Dürer Kert - Kisterem

Tegnap kikerült az oldalra a Mgła kolozsvári fellépésének beszámolója. Most viszont a budapesti fellépését olvashatjátok.

2015. szeptemberében már lehetett tudni, hogy 2016. február 6-a egy fontos dátum lesz a black metal kedvelőinek. Ugyanis ezen a napon első alkalommal Budapestre látogat a lengyel Mgła. Hazai részleget a szegedi Lepra és Dunkelheit, ill. a miskolci Svoid erősíti. Szóval egy igazi black metal rituálé alakult ki erre a napra a Dürer Kert kistermében.


Elsőként a miskolci Svoid lépett a színpadra. Amikor beléptem a terembe az első, ami megfogta az orromat, az-az erős illatú/szagú füstölő volt. Volt olyan, akit ez zavart, és volt, akit nem. Én az utóbbi táborhoz tartoztam. Szerintem hozzáadott a műsoruk hangulatához. A színpadi megvilágítás a következőképp nézett ki: a színpad hátsó részén, amely a nézőtér felé néz, minden vörösen világított. A színpad elején elhelyezett lámpák, amelyek a zenekart világítják meg, pedig fehérek voltak. Egyszerű, de hangulatos és sejtelmes hatást értek el. (Ugyan ezt a megvilágítást alkalmazták a Dunkelheit-nél is). Az összkép teljesen rendben volt. A hangosítás is megfelelő volt a klubkoncertekhez viszonyítva, úgy hogy erre a későbbiekben már nem térek vissza.

A Svoid-ot utoljára a szegedi Inner Awakening Fesztiválon láttam, ott annyira nem fogott meg a zenéjük, persze ez nem azt jelenti, hogy rossz koncertet adtak volna, sőt! Csak a többi fellépőkhöz képest hiányzott valami a műsorukból. Ott csak annyi történt, hogy felálltak a színpadra, eljátszották a műsorukat, végül egy BurzumDunkelheit feldolgozást, majd jött a következő zenekar. Ezen a szombati estén viszont látszódott a fejlődés, nem csupán leadták a koncertet, majd „köszi, hogy eljöttetek, sziasztok!”, hanem volt az egésznek egy felépítése. Meglátszott, hogy készültek erre az estére. Csak így tovább!


A második fellépő a szegedi Dunkelheit volt, akiknek a felállása majdnem megegyezik a Lepráéval. A színpad megvilágítása, mint azt már a Svoid-nál is írtam ugyanaz volt. Egy kisebb technikai beállást követően felkerültek a kapucnik és megkezdődött a kíméletlen műsor. A Dunkelheit az a fajta banda volt koncertezés terén, akik a beállást követően felálltak a színpadra, előadták a régimódi black metal műsorukat felkonferálás nélkül, majd távoztak a színpadról és készültek a következő fellépésükre.


A harmadik fellépő a Lepra volt. Ha jól számolom, akkor most láttam őket 5. alkalommal, és mindig más- és más megjelenést hoztak magukkal. Itt már színpadi kellékek is előkerültek olyanok, mint pl. a gyertyák, amelyekkel még hangulatosabbá tették a műsorukat. Gondolom a színpad mérete és hely hiány miatt kevesebb kelléket helyezhettek el, de ettől függetlenül működött az atmoszféra, amit szerettek volna létrehozni. A zenekar tagjai a dobos és az énekes kivételével szintén kapucniban jelentek meg egy kendővel kiegészítve, amivel az arcukat takarták el. Csak a szemük látszódott ki. A doboson csak kendő volt látható, míg az énekes egy picit átdolgozott szerzetesruhában jelent meg, csuklyával kiegészítve. A színpad megvilágítás kizárólag vörös fényt kapott, amelyhez némi füst is párosult. Aki nem hallot róluk, a Lepra raw black metalban utazik. A Lepra hozta a megszokott hangulatot és a rá jellemző szeánszt.


Végül a lengyel Mgła lépett a színpadra, akik első alkalommal játszottak Budapesten. Mondanom sem kell, hogy legtöbben miattuk jöttek el! Az hagyján, hogy annyian voltak a koncertteremben, hogy mozdulni sem lehetett, de akik előrébb álltak, még levegőhöz is nehezen jutottak. A Mgła megjelenése ez úttal is a rájuk jellemző bőrdzseki, kapucni és fekete maszk kombinációja volt. A színpadi megvilágítás, pedig zöld és kék színre váltott.Farrrkas a kolozsvári beszámolójában szépen összeszedte a műsorukkal kapcsolatos tapasztalatokat. Hasonlóképpen zajlott a budapesti fellépésük is. Ismétlésnek pedig nem sok értelmét látom. A Flying Circus klub-os fellépésükkel szemben az volt a különbség, hogy nem volt akkora csúszás a programban, így már 0:15 környékén véget ért a sötét hangulatú rituálé. Az is igaz, hogy a budapesti állomáson eggyel kevesebb fellépő volt. Mondjuk az érdekes volt, hogy a Mgła a Lepra molinója előtt játszott. De ez látszólag nem zavarta őket.

Egyetlen negatívumot tudok felhozni az estével kapcsolatban, az pedig a helyszín mérete, és befogadóképessége. Nem tudom, hogy már szeptemberben le volt-e foglalva erre a napra a Dürer Kert másik két terme, de már akkor látszódott, hogy hatalmas az érdeklődés a bulira. Ráadásul a Facebook eseménynél csak január 20-án lett kiírva, hogy a kisteremben lesz a rendezvény és limitáltak a jegyek. Emiatt sokan nem tudtak eljönni, mert már két héttel a rendezvény előtt elfogyott az összes jegy!

Összességében hatalmas élménnyel gazdagodtam és még nagyobb köszönet érte a Cudi Purci-nak és a Bloody Juice Entertainment-nek, hogy összehoztak egy ilyen estét a black metal kedvelőinek!

Aki hasonló fesztiválra vágyik, az látogasson el 2016. augusztus 12-13-án az Inner Awakening Fesztiválra is! Akit érdekel, az mindenféleképpen vegye fel a kapcsolatot a szervezőkkel!

(A videót Vincze Csaba készítette.)
A_sotetseg_eljovetele_Mg_a_Lepra_Dunkelheit_Svoid_a_Durer_Kertben
Írta:
Krigare
2016. február 8., hétfő, 17:19
Facebook:
Pagan Megalith nihilizmus... Interjú a duóval
Interjú, Nagaarum @ 2017. március 3., péntek, 15:18
Svoid - Storming Voices Of Inner Devotion (2016)
Kritika, Armand @ 2016. május 18., szerda, 10:52
Mgła, Procession, Dread Sovereign, Entropia, Maze - 2016. február 5. Kolozsvár
Koncertbeszámoló, farrrkas @ 2016. február 7., vasárnap, 15:07
Dunkelheit - Mors Aeterna (2014)
Kritika, Nagaarum @ 2014. június 23., hétfő, 08:33
Lepra - Tongue of Devil Prayers (2014)
Kritika, Nagaarum @ 2014. június 22., vasárnap, 07:40
Koncertek
Ken Hensley, Cry Free
július 21.,
Duna-part, József Attila sétány
What Happens Next Tour 2018
július 23.,
Barba Negra Track
Firepower Tour
július 24.,
BudapestArena
Twisting European Tour 2018
július 24.,
Dürer Kert - Kisterem
FEZEN Fesztivál 2018
július 25.,
MÁV Pálya
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.042 seconds to render