A sötétség eljövetele - Mgła, Lepra, Dunkelheit, Svoid a Dürer Kertben
2016. február 6., Budapest, Dürer Kert - Kisterem

Tegnap kikerült az oldalra a Mgła kolozsvári fellépésének beszámolója. Most viszont a budapesti fellépését olvashatjátok.

2015. szeptemberében már lehetett tudni, hogy 2016. február 6-a egy fontos dátum lesz a black metal kedvelőinek. Ugyanis ezen a napon első alkalommal Budapestre látogat a lengyel Mgła. Hazai részleget a szegedi Lepra és Dunkelheit, ill. a miskolci Svoid erősíti. Szóval egy igazi black metal rituálé alakult ki erre a napra a Dürer Kert kistermében.


Elsőként a miskolci Svoid lépett a színpadra. Amikor beléptem a terembe az első, ami megfogta az orromat, az-az erős illatú/szagú füstölő volt. Volt olyan, akit ez zavart, és volt, akit nem. Én az utóbbi táborhoz tartoztam. Szerintem hozzáadott a műsoruk hangulatához. A színpadi megvilágítás a következőképp nézett ki: a színpad hátsó részén, amely a nézőtér felé néz, minden vörösen világított. A színpad elején elhelyezett lámpák, amelyek a zenekart világítják meg, pedig fehérek voltak. Egyszerű, de hangulatos és sejtelmes hatást értek el. (Ugyan ezt a megvilágítást alkalmazták a Dunkelheit-nél is). Az összkép teljesen rendben volt. A hangosítás is megfelelő volt a klubkoncertekhez viszonyítva, úgy hogy erre a későbbiekben már nem térek vissza.

A Svoid-ot utoljára a szegedi Inner Awakening Fesztiválon láttam, ott annyira nem fogott meg a zenéjük, persze ez nem azt jelenti, hogy rossz koncertet adtak volna, sőt! Csak a többi fellépőkhöz képest hiányzott valami a műsorukból. Ott csak annyi történt, hogy felálltak a színpadra, eljátszották a műsorukat, végül egy BurzumDunkelheit feldolgozást, majd jött a következő zenekar. Ezen a szombati estén viszont látszódott a fejlődés, nem csupán leadták a koncertet, majd „köszi, hogy eljöttetek, sziasztok!”, hanem volt az egésznek egy felépítése. Meglátszott, hogy készültek erre az estére. Csak így tovább!


A második fellépő a szegedi Dunkelheit volt, akiknek a felállása majdnem megegyezik a Lepráéval. A színpad megvilágítása, mint azt már a Svoid-nál is írtam ugyanaz volt. Egy kisebb technikai beállást követően felkerültek a kapucnik és megkezdődött a kíméletlen műsor. A Dunkelheit az a fajta banda volt koncertezés terén, akik a beállást követően felálltak a színpadra, előadták a régimódi black metal műsorukat felkonferálás nélkül, majd távoztak a színpadról és készültek a következő fellépésükre.


A harmadik fellépő a Lepra volt. Ha jól számolom, akkor most láttam őket 5. alkalommal, és mindig más- és más megjelenést hoztak magukkal. Itt már színpadi kellékek is előkerültek olyanok, mint pl. a gyertyák, amelyekkel még hangulatosabbá tették a műsorukat. Gondolom a színpad mérete és hely hiány miatt kevesebb kelléket helyezhettek el, de ettől függetlenül működött az atmoszféra, amit szerettek volna létrehozni. A zenekar tagjai a dobos és az énekes kivételével szintén kapucniban jelentek meg egy kendővel kiegészítve, amivel az arcukat takarták el. Csak a szemük látszódott ki. A doboson csak kendő volt látható, míg az énekes egy picit átdolgozott szerzetesruhában jelent meg, csuklyával kiegészítve. A színpad megvilágítás kizárólag vörös fényt kapott, amelyhez némi füst is párosult. Aki nem hallot róluk, a Lepra raw black metalban utazik. A Lepra hozta a megszokott hangulatot és a rá jellemző szeánszt.


Végül a lengyel Mgła lépett a színpadra, akik első alkalommal játszottak Budapesten. Mondanom sem kell, hogy legtöbben miattuk jöttek el! Az hagyján, hogy annyian voltak a koncertteremben, hogy mozdulni sem lehetett, de akik előrébb álltak, még levegőhöz is nehezen jutottak. A Mgła megjelenése ez úttal is a rájuk jellemző bőrdzseki, kapucni és fekete maszk kombinációja volt. A színpadi megvilágítás, pedig zöld és kék színre váltott.Farrrkas a kolozsvári beszámolójában szépen összeszedte a műsorukkal kapcsolatos tapasztalatokat. Hasonlóképpen zajlott a budapesti fellépésük is. Ismétlésnek pedig nem sok értelmét látom. A Flying Circus klub-os fellépésükkel szemben az volt a különbség, hogy nem volt akkora csúszás a programban, így már 0:15 környékén véget ért a sötét hangulatú rituálé. Az is igaz, hogy a budapesti állomáson eggyel kevesebb fellépő volt. Mondjuk az érdekes volt, hogy a Mgła a Lepra molinója előtt játszott. De ez látszólag nem zavarta őket.

Egyetlen negatívumot tudok felhozni az estével kapcsolatban, az pedig a helyszín mérete, és befogadóképessége. Nem tudom, hogy már szeptemberben le volt-e foglalva erre a napra a Dürer Kert másik két terme, de már akkor látszódott, hogy hatalmas az érdeklődés a bulira. Ráadásul a Facebook eseménynél csak január 20-án lett kiírva, hogy a kisteremben lesz a rendezvény és limitáltak a jegyek. Emiatt sokan nem tudtak eljönni, mert már két héttel a rendezvény előtt elfogyott az összes jegy!

Összességében hatalmas élménnyel gazdagodtam és még nagyobb köszönet érte a Cudi Purci-nak és a Bloody Juice Entertainment-nek, hogy összehoztak egy ilyen estét a black metal kedvelőinek!

Aki hasonló fesztiválra vágyik, az látogasson el 2016. augusztus 12-13-án az Inner Awakening Fesztiválra is! Akit érdekel, az mindenféleképpen vegye fel a kapcsolatot a szervezőkkel!

(A videót Vincze Csaba készítette.)
A_sotetseg_eljovetele_Mg_a_Lepra_Dunkelheit_Svoid_a_Durer_Kertben
Írta:
Krigare
2016. február 8., hétfő, 17:19
Facebook:
Pagan Megalith nihilizmus... Interjú a duóval
Interjú, Nagaarum @ 2017. március 3., péntek, 15:18
Svoid - Storming Voices Of Inner Devotion (2016)
Kritika, Armand @ 2016. május 18., szerda, 10:52
Mgła, Procession, Dread Sovereign, Entropia, Maze - 2016. február 5. Kolozsvár
Koncertbeszámoló, farrrkas @ 2016. február 7., vasárnap, 15:07
Dunkelheit - Mors Aeterna (2014)
Kritika, Nagaarum @ 2014. június 23., hétfő, 08:33
Lepra - Tongue of Devil Prayers (2014)
Kritika, Nagaarum @ 2014. június 22., vasárnap, 07:40
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.045 seconds to render