Walpurgis Night
2011. április 30. - Budapest, Blue Hell
A Walpurgis-éj Magyarországon kevéssé ismert hagyomány, de Európa szerte az, a kereszténység előtti időkből eredeztethető ünnep. Az április 30-áról május 1-ére virradó éjjel megünnepelt esemény neve. Az irodalomban is találhatunk vele kapcsolatos hivatkozásokat.
Emlékszem, hogy gyerekkorom egyik kedvenc meséjében is volt hivatkozás eme ünneppel kapcsolatban, méghozzá a Nils Holgersson-ban...
.

A helyszínre kb. 19:30-ra értem, szerencsére ekkor már működött a pénztár, és így bebocsájtást nyerhettem a rendezvényre, és nem kellett az utcán várakoznom. Ebben az időben rajtam kívül csak néhány embert láttam ott. Igaz a rendezvény 20:00-ra volt kiírva, kezdésnek pedig 21:00. Így is történt, 21:00 elkezdődött az első koncert.


A színpadon a Svoid volt látható. Folyamatosan jöttek az emberek, de még ekkor is elég csekély volt a létszám. A koncertjük alatt érkeztek még érdeklődők, de így sem mondanám, hogy a végén sokan lettek volna.
A myspace oldalukon a következő szerepel a stílus résznél: Anti-Cosmic Metal. Én személy szerint nem is hallottam semmit erről a zenei irányzatról. Élőben, amit hallottam pozitív hatással volt rám, tetszett a koncertjük. Egyetlen hiányosságot tudok említeni, játszhattak volna többet is.


A második fellépő a Scivias volt. Nekem úgy tűnt, hogy ők eléggé kilógtak a sorból. Mielőtt eljöttem ide utánanéztem, hogy mit is játszanak. Őszintén nekem nem nyerte el a tetszésemet. Megvan a maga hangulata, de nekem valamiért nem jött át. Ez élőben is így történt. Nekem túlságosan elvont, amit ők csinálnak. Amúgy a zenekart a hallottak alapján neofolk kategóriába sorolnám. A dalok szövegét úgy mondják el, mintha felolvasnának egy darab papírról. A számok után csak elvétve lehetett tapsot  hallani, talán ez is azt bizonyítja, hogy a nézők közül kevés embernek tetszett a produkció.


A harmadik fellépő, és az este főzenekara a Bornholm volt. Amikor meghallom ezt a nevet, nekem nem egy magyar black metal zenekar neve jut eszembe, hanem az, hogy Bornholm regionális község, ill. ehhez kapcsolódóan egy sziget neve, ami a Balti-tengeren található, és Dániához tartozik. Valószínűleg ez azért van, mert földrajz szakos voltam.
A műsoruk alatt a következő tűnt fel, hogy a hang technikusok a koncert alatt kísérleteztek a hangzással. Egyik pillanatban borzalmas volt a hangzás, a másikban valamivel jobb, de az énekből az egész koncert alatt semmit nem lehetett hallani. A műsoruk alatt minden klasszikusnak mondható tételüket eljátszottak, sőt az utolsó tételként még egy BathoryValhalla feldolgozás is halható volt.

Negatívumoknak ugyanazt tudom felsorolni, amit Beltinefest beszámolómban is leírtam. Kiegészítve annyival, hogy most nem működött a ruhatár – mivel beteg volt az illető, aki gondoskodik a csomagmegőrzésről. Ezen kívül az este folyamán nem lehetett kapni semmilyen ételt.

Az utolsó koncert végén kb. 1 óra elteltével kinyitották az ajtót, ami elválasztja a Kék Yukat a Vöröstől, és mindenkit megkértek arra, hogy menjen át! Szerencsére nem zárták be a helyet, így maradhattam addig, amíg elindul a tömegközlekedés a városban és az első vonattal haza tudjak jönni. Beltinefest-en sajnos nem így történt, akkor kb. 2 órát a város utcáin kellett eltöltenem.

Összességében érdekes este volt!


Írta: Vörös Attila

Walpurgis_Night
Írta:
Krigare
2011. május 1., vasárnap, 22:39
Facebook:
Pest 2011. május 2., hétfő, 10:41
Pest
Csatlakozott:
2011. április 5.
Hozzászólások: 85
Korrekt este volt. A Svoid zenéje nagyon ütött élőben, átjött. A stílusuk a black metallal rokon, gondolom az ideológiai irány miatt nevezik úgy, ahogy. És ez így van rendjén, a lényeg, hogy kibaszott jó bulit toltak!!!

A Scivias kicsit kilógott, bár eleinte úgy gondoltam, hogy a Svoid fog elütni az este szellemiségétől. Jó volt a koncertjük, de tény, hogy nem egy tipikus koncertbanda.

A Bornholm meg már kapott hideget-meleget, személy szerint úgy gondolom, hogy nem ez volt a legjobb koncertjük. A hangszeres részről sütött a profizmus, de ezen túl nem éreztem azt az átütő erőt, amit éreznem kellett volna, elment mellettem a produkció. Az új énekes hasonlóan karizmatikus, mint a korábbiak, jó választás volt, a hangja is rendben találtatott részemről. A hangzás tényleg pocsék volt sokszor, de ezen túl lehet lendülni, bár hallottam már jobb hangosítást is a Blue Hell-ben.

Összességében jó buli volt ez, az érdekes párosítás miatt különleges élményben lehetett részünk.
Koncertek
Master of Light Tour 2017
március 31., 19:00,
Dürer Kert
Dragons And Witches Tour 2017
április 2.,
Barba Negra
Ill Nino - Revolution Tour 2017
április 4., 18:00,
Barba Negra
Bringer of Pain Over Europe 2017
április 5.,
Barba Negra
Forbidden Territories World Tour 2017
április 7.,
ShowBarlang
Vienna Metal Meeting
április 8., 14:00,
Arena
IV. Engulfing the Void
április 9., 18:00,
Dürer Kert - Kisterem
De Mysteriis Dom Sathanas - Europe 2017
április 15., 19:00,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.023 seconds to render