Fates Warning, Dreyelands
2012.03.19. A38
A Fates Warning nem először jár hazánkban, azonban az előző fellépésükön nem volt szerencsénk egymáshoz. Az A Pleasant Shades Of Grey albumuknak a személyes TOP20-as listámon biztos helye van, de az összes Ray Alder-es lemezüket szívesen hallgatom. A John Arch éra nálam annyira nem jön be, de ez legyen az én gondom. Szóval, amikor kiderült, hogy ismét összeállnak és lesz turné magyar állomással eléggé bizseregni kezdett a tenyerem. Aztán eljött a nap.


Igazság szerint mindenképp öröm, hogy hazai csapatot választott a banda menedzsmentje. A Dreyelands ráadásul nem ismeretlen előttem, hisz eddigi hangzóanyagaikról - Can't Hide Away EP (2007), Rooms Of Revelations (2010) - írtam is, illetve koncerten is találkoztunk már. Mégpedig a 2010-es Queensryche bulin. Arra visszagondolva kicsit tartottam a bulitól, akkor ugyanis eléggé elveszettnek tűntek a PeCsa színpadán. Nos a mozgás terén nagy előrelépés nem történt, most esem szántották fel a színpadot, viszont a családiasabb méret jót tett az előadásnak. Nikola Mijic vezetésével (akinek azért voltak bizonytalankodásai) az egész banda profin tette a dolgát, méltó felvezetés voltak a főzenekarnak. Igazából azt láttam, hogy élvezik a bulit, de mégis volt valami, ami miatt nem szabadultak el azok az energiák.
Azt azért el kell ismerni, hogy bár jók a dalok, profin zenélnek, azonban a kedvencek hatása tagadhatatlan. Talán majd a következő lemezzel levetkőzik ezt is. A műsor gerincét a 2010-es Rooms of Revelation lemez adta, de úgy a felénél belefért a japán cunami áldozatok megsegítésére készült Life Is Worth The Pain c. daluk, ami kizárólag az Embrace the Sun - Lion Music Japan Benefit lemezen hallható. Összességében talán ez volt a leggyengébb daluk.A viszonylag rövid várakozás után a Disconnected Pt. 1 intróval színpadra álló majd' 30 éves Fates Warning közhelyesen szólva jött, látott és győzött. Na persze, olyan dalokkal, mint a Life in Still Water, az Outside Looking in, az A Point Of View nehéz is lenne tévedni. Hogy az A Pleasant Shades Of Grey Part III és XI részekről ne is beszéljünk. Szerencsénkre a hangzással nem volt gond, ahogy a hangulattal sem.


Igaz, nem egy showman brigádot üdvözölhettünk az A38 színpadán, de Ray Alder amellett, hogy elsőrangúan énekelt, még ráadásul jókedvűen is vezényelte le a bulit. Ebben elsősorban még a basszer Joey Vera (lásd még Armored Saint, stb) volt társa, akinek idegbeteg fejrángásai, érdekes mozgása lekötötte a figyelmet.


Frank Aresti vokáljait kicsit előrébb toltam volna, de azért hallható és élvezhető volt így is, ahogy a szólói is. Csakúgy, mint a csapat vezéregyéniségének számító Jim Matheoséi. Aki viszont - amennyire láttam - egyetlen halvány mosoly nélkül, ám annál nagyobb átéléssel játszotta végig a bő másfél órás szettet. Ami pedig a ritmusszekció másik felét illeti, a Mark Zonder helyét elfoglaló Bobby Jarzombeket illeti, panasz semmiképp sem érheti. Már csak azért sem, hisz egy sokat látott (Arch/Matheos, Riot, Sebastian Bach, Halford, Spastic Ink, Fates Warning, PainMuseum, Demons and Wizards, Iced Earth, Rob Rock, Juggernaut) és elismert zenészről van szó. Meg is oldotta a feladatát becsülettel. Igaz (nekem legalábbis úgy tűnt) némileg a saját világát is belevitte.Nyilván játszhattak volna többet, biztosan mindenkinek volt ilyen-olyan hiányérzete - én személy szerint az Inside Out albumos Pale Fire esett volna még jól többek között. De így sem panaszkodom.
Összegezve ezt vétek lett volna kihagyni. Most is érzem, ahogy a hajó bemozdult, imbolygott a lábam alatt. S azt hiszem, ez a koncert nagyszerűségének egyik fokmérője. Az meg, hogy a hangzással sem volt gond, külön öröm, (igaz, olvastam ellentéstes véleményt is...) bár ezt a hajós koncertek esetében már nem nagyon kell kiemelni.
A LiveSound csapatának pedig köszönet, hogy elhozták a bandát!
Fates_Warning_Dreyelands
Írta:
9000Sanyi
2012. március 26., hétfő, 00:51
Facebook:
Fates Warning - Theories of Flight (2016)
Kritika, oldboy @ 2016. július 7., csütörtök, 17:31
Fates Warning - Darkness in a Different Light (2013)
Kritika, oldboy @ 2013. október 5., szombat, 12:00
AT NIGHT I FLY - September Kills [EP] (2012)
Kritika, oldboy @ 2012. november 4., vasárnap, 13:00
Adrenaline Mob, Dreyelands - 2012. 06. 15. – PeCsa Music Club
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2012. június 20., szerda, 10:57
Koncertek
The Lord of the Underworld Tour 2018
május 30.,
Dürer Kert
Metalfest Open Air 2018
június 1., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Rise Aganist, Poison Alley, Satelles
június 6.,
Budapest Park
Nova Rock Festival 2018
június 14.,
Pannonia Fields
Killswitch Engage
június 16.,
Akvárium Klub
Body Count, Powerflo
június 17.,
Budapest Park
Shinedown
június 18.,
Barba Negra Track
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.035 seconds to render