Fates Warning, Dreyelands
2012.03.19. A38
A Fates Warning nem először jár hazánkban, azonban az előző fellépésükön nem volt szerencsénk egymáshoz. Az A Pleasant Shades Of Grey albumuknak a személyes TOP20-as listámon biztos helye van, de az összes Ray Alder-es lemezüket szívesen hallgatom. A John Arch éra nálam annyira nem jön be, de ez legyen az én gondom. Szóval, amikor kiderült, hogy ismét összeállnak és lesz turné magyar állomással eléggé bizseregni kezdett a tenyerem. Aztán eljött a nap.


Igazság szerint mindenképp öröm, hogy hazai csapatot választott a banda menedzsmentje. A Dreyelands ráadásul nem ismeretlen előttem, hisz eddigi hangzóanyagaikról - Can't Hide Away EP (2007), Rooms Of Revelations (2010) - írtam is, illetve koncerten is találkoztunk már. Mégpedig a 2010-es Queensryche bulin. Arra visszagondolva kicsit tartottam a bulitól, akkor ugyanis eléggé elveszettnek tűntek a PeCsa színpadán. Nos a mozgás terén nagy előrelépés nem történt, most esem szántották fel a színpadot, viszont a családiasabb méret jót tett az előadásnak. Nikola Mijic vezetésével (akinek azért voltak bizonytalankodásai) az egész banda profin tette a dolgát, méltó felvezetés voltak a főzenekarnak. Igazából azt láttam, hogy élvezik a bulit, de mégis volt valami, ami miatt nem szabadultak el azok az energiák.
Azt azért el kell ismerni, hogy bár jók a dalok, profin zenélnek, azonban a kedvencek hatása tagadhatatlan. Talán majd a következő lemezzel levetkőzik ezt is. A műsor gerincét a 2010-es Rooms of Revelation lemez adta, de úgy a felénél belefért a japán cunami áldozatok megsegítésére készült Life Is Worth The Pain c. daluk, ami kizárólag az Embrace the Sun - Lion Music Japan Benefit lemezen hallható. Összességében talán ez volt a leggyengébb daluk.A viszonylag rövid várakozás után a Disconnected Pt. 1 intróval színpadra álló majd' 30 éves Fates Warning közhelyesen szólva jött, látott és győzött. Na persze, olyan dalokkal, mint a Life in Still Water, az Outside Looking in, az A Point Of View nehéz is lenne tévedni. Hogy az A Pleasant Shades Of Grey Part III és XI részekről ne is beszéljünk. Szerencsénkre a hangzással nem volt gond, ahogy a hangulattal sem.


Igaz, nem egy showman brigádot üdvözölhettünk az A38 színpadán, de Ray Alder amellett, hogy elsőrangúan énekelt, még ráadásul jókedvűen is vezényelte le a bulit. Ebben elsősorban még a basszer Joey Vera (lásd még Armored Saint, stb) volt társa, akinek idegbeteg fejrángásai, érdekes mozgása lekötötte a figyelmet.


Frank Aresti vokáljait kicsit előrébb toltam volna, de azért hallható és élvezhető volt így is, ahogy a szólói is. Csakúgy, mint a csapat vezéregyéniségének számító Jim Matheoséi. Aki viszont - amennyire láttam - egyetlen halvány mosoly nélkül, ám annál nagyobb átéléssel játszotta végig a bő másfél órás szettet. Ami pedig a ritmusszekció másik felét illeti, a Mark Zonder helyét elfoglaló Bobby Jarzombeket illeti, panasz semmiképp sem érheti. Már csak azért sem, hisz egy sokat látott (Arch/Matheos, Riot, Sebastian Bach, Halford, Spastic Ink, Fates Warning, PainMuseum, Demons and Wizards, Iced Earth, Rob Rock, Juggernaut) és elismert zenészről van szó. Meg is oldotta a feladatát becsülettel. Igaz (nekem legalábbis úgy tűnt) némileg a saját világát is belevitte.Nyilván játszhattak volna többet, biztosan mindenkinek volt ilyen-olyan hiányérzete - én személy szerint az Inside Out albumos Pale Fire esett volna még jól többek között. De így sem panaszkodom.
Összegezve ezt vétek lett volna kihagyni. Most is érzem, ahogy a hajó bemozdult, imbolygott a lábam alatt. S azt hiszem, ez a koncert nagyszerűségének egyik fokmérője. Az meg, hogy a hangzással sem volt gond, külön öröm, (igaz, olvastam ellentéstes véleményt is...) bár ezt a hajós koncertek esetében már nem nagyon kell kiemelni.
A LiveSound csapatának pedig köszönet, hogy elhozták a bandát!
Fates_Warning_Dreyelands
Írta:
9000Sanyi
2012. március 26., hétfő, 00:51
Facebook:
Fates Warning - Theories of Flight (2016)
Kritika, oldboy @ 2016. július 7., csütörtök, 17:31
Fates Warning - Darkness in a Different Light (2013)
Kritika, oldboy @ 2013. október 5., szombat, 12:00
AT NIGHT I FLY - September Kills [EP] (2012)
Kritika, oldboy @ 2012. november 4., vasárnap, 13:00
Adrenaline Mob, Dreyelands - 2012. 06. 15. – PeCsa Music Club
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2012. június 20., szerda, 10:57
Koncertek
European Pilgrimage Tour Part III.
január 22.,
A38 Hajó
Gods Of Violence Tour
január 26., 18:00,
Barba Negra
British Punk Invasion
február 2., 17:00,
Barba Negra
Downfall of Gaia, Hamferđ
február 9.,
Kvlt
Fight the Plague 2018
február 18.,
Dürer Kert
Machine Messiah Tour 2018
február 25., 18:00,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.037 seconds to render