Ilyen a kutyus haja 2013-ban
Nazareth, Tri State Corner koncert a Club 202-ben
A Nazareth már aligha szorul bemutatásra a rutinosabb rockrajongók számára. Akinek mégis, annak elég ha annyit írok, hogy ez a skót együttes már '68 óta töretlenül létezik és egy időben Roger Glover (Deep Purple) gründölta őket. Nevükhöz olyan klasszikus albumok fűződnek, mint pl. "Razamanaz", "Loud 'N' Proud'  vagy a "Malice In Wonderland". Bár náluk is voltak buktatók, megéltek nagy sikereket és hullámvölgyeket egyaránt, valamint több tagcserén is átestek, viszont az alapítók közül az énekes Dan McCafferty és a basszer Pete Agnew ma is a bandában zenélnek. A csapat nem először járt Magyarországon, rendszeresen vissza-visszajárnak ide. Sajnos szégyenletesen kevesen tették tiszteletüket ezen a szerda estén a Club 202-ben. A Nazareth is sajnos áldozata lett annak a hatalmas koncertdömpingnek, amikor is minden napra jut valami buli, ráadásul akiknek már van valami nevük, azokra a jegyárakat általánosságban nem éppen az egyszerű ember pénztárcájára szabták. No de vegyük szépen sorjában, mit nyújtottak az "öregfiúk" ezen az estén.

Előzenekarként a Tri State Cornert hozták magukkal a skót hősök. Az öt tagot számláló germán társaság hard-rock és power metal védjegyekből egyaránt építkező ún. orientális muzsikát tol, amelyről első hallásra nekem a tunéziai Myrath ugrott be, bár a németek kevésbé progosak, inkább a melodikus hard-rockra erősítenek rá jobban. Amit nyomnak, az még önmagában nem lenne egy túl nagy eresztés, ám a Tri State Corner igazi különlegessége abban rejlik, hogy egy görög hangszer, a buzuki használatával teszik színesebbé stílusukat. Az mindenesetre elgondolkoztató, hogy a buzuki beemelése a keményebb műfajba pont egy német csapatnak jutott előbb eszébe, legalábbis nem ismerek egy görög rockzenekart sem, amelyik kiaknázta volna ennek lehetőségét - persze ez még nem jelent semmit. A rendelkezésükre álló rövid időben korrekt  bemelegítést végeztek, kár hogy mire igazán belemelegedhettünk volna, már vége is lett.

Egy kelta stílusú intrót követően aztán berobbant a főattrakció és pont egy óriási kedvencemmel, a "Telegram"-mel vette kezdetét az időutazás a rock hőskorába. Megdöbbentően zseniálisan hozza benne még mindig Dan azt a jellegzetes kiabálást, amitől már első hallásra padlót fogtam annak idején! Nem fiatal már ő sem, de megállapítható, hogy hangja mit sem kopott. Bár nem nagyon szokás a legnagyobbak között emlegetni, jól felismerhető "ráspolyozásával", egyéni frazírjaival olyan énekeseknek szolgáltatott tananyagot egy életre, mint pl. Udo Dirkschneider v. a Bullet énekes Dag Hell. A lenyűgöző bevezetést követően jöhetett a vakáció, vagyis a "Holiday". Tudom, hogy van a Scorpions-nak is egy ilyen című száma, de annak semmi köze ehhez. Az elején már szóba hoztam a két alapítótagot, de még nem esett eddig egy szó se társaikról. A gitáros poszton a '94-ben csatlakozott Jimmy Murrison tolta a riffeket (állati jó hangzást is kapott a gitárja), a dobok mögött pedig Pete Agnew fia, Lee hozta a farokállító kettőnégyeket. :) A "kis" Agnew egyébként már '99 óta erősíti a Nazareth sorait - méghozzá milyen jól! Ebből is világosan látszik, hogy a hard-rock zenélés apáró fiúra száll; példának okáért a Van Halenben Eddie fia foglalta el a basszusgitárosi posztot Michael Anthony helyén.

Az biztos, hogy a Nazareth egy olyan banda, amelyik előszeretettel nyúl feldolgozásokhoz; példának okáért egyik legnagyobb slágerük, a "Love Hurts" eredetileg egy Everly Brothers nóta. Ez a koncert sem szűkölködött éppen feldolgozásokban: volt "Beggars Day" Neil Young kísérőzenekarától, a Crazy Horse-tól; elhangzott J.J. Cale klasszikusa, az Eric Clapton által is feldolgozott "Cocaine", a ráadásban pedig egy Joni Mitchell opus, a "This Flight Tonight". Azt még mindenképp érdemes megemlíteni, hogy az egyik szünetben Dan megkérdezte a közönséget, hogy van magyarul a "Thank You". Mire a publikum egy emberként válaszolta neki a "Köszönöm"-öt. :) Egy másik szünetben két szám között valami romantikával kapcsolatos poént sütött el. Merthogy éppen egy romantikus szám jött, s ezt nem hagyhatta ki. :)

Dan McCafferty-ék ugyan a 2011-es "Big Dogz" (erről a kissé Bonnie Tylerre emlékeztető "Radio"-t szedték elő) óta nem adtak ki újabb lemezt, egy új daluk, a "God Of The Mountain" már kiszivárgott. Ez a szám az osztrák síválogatott hivatalos indulója idénre. Mivel a turnénak is eme fedőnevet adták, értelemszerű volt, hogy sor kerül az eljátszására. A konci finisében előkerült a Whiskey vedelő asszony is ("Whiskey Drinkin' Woman), majd jött a nagy sláger "Hair Of The Dog". Utóbbi nótát a Guns N' Roses is feldolgozta a Spagetti Incidensre. A legenda szerint Axl Rose még fel is ajánlotta a Nazareth-nek, hogy lépjenek fel az esküvőjén, ám McCafferty-ék köszönték szépen, nem kértek belőle. Természetesen minden idők egyik legszebb rocklírája nélkül se mehettünk haza. A "Love Hurts"-ről van szó, ami bár nem az ő daluk, de sokan általuk ismerték meg. Még visszajöttek két darab ráadást adni, ebből az egyik a Joni Mitchell dal, másik pedig az állatos nóta, pontosabban az "Animals", ezzel fejezték be a koncit.

Összegezve jó kis nosztalgiabulit prezentáltak Agnew-ék, amit vártam, nagyjából azt kaptam. Az mondjuk csalódás volt, hogy nem maradtak ott dedikálni és fotózkodni a rajongókkal, így sajnos a közös képek elmaradtak. Eléggé siettek tovább egy másik turnéállomásra, pedig ami azt illeti, amennyire kevés rajongó maradt ott, azokra szerintem igazán szakíthattak volna időt. Ez annál is inkább kár, mert amúgy magába a koncertbe nem igazán lehetett tényleg belekötni. Nyilván lehetett volna még ezt-azt játszani, pl. a "Morning Dew" és "Dream On" felbukkanásának is bizonyára többen örültek volna a jelenlévők közül. Mert hogy is van a mondás? Öreg rocker nem vén rocker! :)Ilyen_a_kutyus_haja_2013_ban
Írta:
Mindenholottlevo
2013. április 28., vasárnap, 15:43
Facebook:
bahon 2013. április 28., vasárnap, 21:15
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2838
A Nazareth tinikorom kimagaslóan sokat hallgatott zenekara volt. A mai napig szeretem leporolni a régi lemezeiket.
Valószínűleg a végső elszámolásig bánni fogom, hogy kihagytam ezt az estét! :'S
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.081 seconds to render