An Evening with Dream Theater
2014. július 26. Budapest Park
Meglepődve konstatáltam, hogy utoljára a 2007-es Chaos In Motion turné PeCsa-s állomásán voltam utoljára Dream Theater koncerten. Azzal tisztában voltam, hogy a 2011-es FEZEN-es és az azt követő Sportarénás koncert kimaradt, de csak miután "nyomoztam" kicsit a koncertnaptárban jöttem rá, hogy már a 2009-es, Cynic-kel közös bulin sem láttam Petrucciékat


Kicsit utána gondolva, a koncertek valahogy egybeestek a lányaink születésével, amikor is a koncertre járás a háttérbe szorult.
A másik pedig az, hogy a zenekar utóbbi néhány lemeze már keveset forgott a lejátszóban. Valahogy az irány, ami a Six Degrees of Inner Turbulence albummal kezdődött, s véleményem szerint máig tart, már nem egészen nekem szól. Viszont az vitathatatlan, hogy zenélni még mindig tudnak, s ha a technika helyett kicsit a korai időszakhoz legalábbis az akkori dalírási technikájához, módszeréhez nyúlnának vissza, valószínűleg a lemezekért is jobban tudnék lelkesedni. De ennek az írásnak nem is ez a tárgya, így ugorjunk is vissza a múlt szombati eseményhez, aminek a Budapest Park adott otthont.

     

A koncert látogatottságáról elég sokat elmondott már az a tény is, hogy nem volt egyszerű parkolóhelyet találni, így már az intrót még a kerítésen kívülről hallottam. Pedig a kivetítőn egész pofás filmecskét vetítettek hozzá, a lemezborítók témáit felhasználva, ahogy azt Szapy kollégától megtudtam. Neki itt szeretném megköszönni a fotókat!
Szóval a The Enemy Inside alatt sikerült beérnem, és azt azért ismét meg kellett állapítanom, hogy se a hangzásba, se a tudásukba nem lehet belekötni. A koncert előtt azt olvastam, hogy egy afféle visszatekintő három órás műsorral készülnek, amiben a tavaly ősszel szimplán a zenekar neve alatt megjelent album dalai mellett az idén húsz éves Awake és a tizenöt éves Metropolis II. került terítékre. Már ez a tény is előrevetítette, hogy nagy élmény várható. Számomra mindkét lemez nagy jelentőséggel bír, ráadásul a Scenes from a memory turné budapesti állomására, ahol a teljes konceptlemez eljátszották - gyanítom sokakkal együtt - nosztalgikus érzésekkel emlékszem vissza.
A lényeg, hogy egyszerű színpadképpel álltak a Park színpadára, ami ugyanakkor jól passzolt az An Evening with Dream Theater című turnéhoz.


Azt is könnyű volt megállapítani - nekem ez volt az első találkozásom Mike Manginivel -, hogy Portnoy-hoz hasonlóan megalomán, ami a dobcuccát illeti. Azt is gyorsan megállapítottam, hogy nem véletlenül került a csapatba, s a sokak szerint túl dallamosra sikerült Falling Into Infiity lemezes Trial of Tears-t követő Enigma Machine-ben előadott szólója bizonyított. Az meg, hogy kinek hiányzik Portnoy bohóckodása, ízlés dolga. Mindenesetre számomra ez a felállás s tökéletesen működik élőben.

LaBrie viszont úgy látom, egyre jobb formát mutat frontemberként, ráadásul egy-két korábbi alkalommal küzdenie kellett, legalábbis ami a magas hangokat illeti. Itt ilyen problémát nem tapasztaltam szerencsére. A csapat arcát Jordan Rudess és Petrucci is "alakítja". Előbbi szívesen lép előtérbe, akár a hordozható billentyűjével kószált a színpadon, akár a forgatható/dönthető állványa mögül-körül tartva a kapcsolatot a közönséggel. Úgy tűnik, a Portnoy által üresen hagyott "rést" ő hivatott betölteni, legalábbis a billentyűje felé szerelt kamerával való bohóckodása nekem ilyen üzenettel bírt.

Nagyjából egy óra után jött egy szünet, ami alatt sem kellett unatkozni, hiszen különböző feldolgozások videóit nézhettük meg. Ez sem újkeletű náluk, hisz korábban is volt már, hogy mások által (Pipo & Elo) játszott DT dalok szóltak a koncert előtt, vagy a szünetben.

Nos, az internetnek és a setlist.fm-nek hála eléggé képben lehet lenni manapság a koncertprogramokat illetően. Van aki a meglepetéseket szereti, engem azonban nem zavar, ha előre tudom mi is kerül terítékre egy bulin, így nyugodtan - de azért kellő izgalommal - vártam a folytatást, ami azért jóval inkább kedvemre való volt.
Először a '94-es Awake dalai jöttek, s jó volt hallani az olyan dalokat, mint a The Mirror, a Lifting Shadows Off a Dream (kedvenc!) vagy a Space-Dye Vest (szintén kedvenc). A szettet aztán az utolsó album Illumination Theory-jával zárták.A végére pedig a '99-es grandiózus, s ugyanakkor kiválóan sikerült Metropolis II: Scenes from a Memorydalaiból kaptunk egy (sajnálatosan) rövid válogatást. Az Overture 1928 - Strange Déja Vu - The Dance of Eternity triót a lemezt záró slágerük, a Finally Free követte. S ezután már csak az Illumination Theory outroja maradt hátra.

Azt talán nem is kell említeni, hogy milyen top muzsikusok játszanak a zenekarban, bár azt is tudjuk, a technika nem minden. Épp ezért tartom a korai lemezeket mérföldkőnek, az utóbbi idők termését pedig már csak elismerem, de egy-két számon kívül már nem tudok lelkesedni értük. 
A koncertért viszont utólag is, így örülök, hogy ott lehettem, köszi Skalar, köszi Budapest Park!
An_Evening_with_Dream_Theater
Írta:
9000Sanyi
2014. augusztus 9., szombat, 21:15
Facebook:
Freyja 2014. augusztus 22., péntek, 21:32
Freyja
Csatlakozott:
2014. január 12.
Hozzászólások: 13
Függetlenül attól hogy az új lemezeik nekem sem jönnek annyira be életem egyik legjobb koncertje volt (L)
--
Csip! :-@
9000Sanyi 2014. augusztus 12., kedd, 22:34
9000Sanyi
Csatlakozott:
2005. március 17.
Hozzászólások: 1715
Válasz maniac üzenetére:

Eloben meg az ujabb dalokert is tudtam rajongani :-)


Ugye! Aztán lemezen meg nem akaródzik újra elővenni...
-.-
(whistle)
--
9000Sanyi
maniac 2014. augusztus 12., kedd, 21:41
maniac
Csatlakozott:
2005. április 2.
Hozzászólások: 294
Meg februarban mentunk el megnezni oket a Wolverhampton-i bulijukon. Latvanyos, jo hangzasu es remek hangulatu bulit adtak. Eloben meg az ujabb dalokert is tudtam rajongani :-)
nascence 2014. augusztus 10., vasárnap, 18:51
nascence
Csatlakozott:
2010. november 27.
Hozzászólások: 788
Bezony...ez egy 10/10-es koncert volt...az animációs filmek pedig kiválóan illeszkedtek a muzsikához...
Koncertek
The Rise of Chaos World Tour 2018
január 21.,
Barba Negra
Cryptoriana World Tour
január 21.,
A38 Hajó
European Pilgrimage Tour Part III.
január 22.,
A38 Hajó
Gods Of Violence Tour
január 26., 18:00,
Barba Negra
British Punk Invasion
február 2., 17:00,
Barba Negra
Downfall of Gaia, Hamferđ
február 9.,
Kvlt
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.062 seconds to render