Negură Bunget koncert a határon túlról
Nagyvárad, 2015. március 22.

Tudomásom szerint ez az első alkalom, hogy Nagyváradon megrendezett koncertről szó esik a Fémforgácson, ráadásul az is meglepő lehet, hogy egy olyan eseményről van szó, amit pár napon belül Budapesten is láthatunk, ezért úgy gondolom, e beszámolónak elsősorban kedvcsináló szerepet kell tulajdonítani. Azt tudjuk, hogy nincs két teljesen egyforma koncert, a The Moon and the Nightspirit zenekar szereplése miatt már eleve eltérő lesz a pesti állomás, hiszen ők az erdélyi turnéhoz nem csatlakoztak (sajnos), de aki tudni szeretné, hogy körülbelül mire számíthat majd április elsején a Dürerben, annak érdemes tovább olvasnia.


Egy kis csúszás után az aradi Grimegod kezdte meg a fellépők sorát. Róluk feltétlenül meg kell említenem, hogy egy őskövületnek számítanak az erdélyi metal életben, ugyanis egészen 1991-ig vezethető vissza a tevékenységük, amivel be is vonultak a helyi underground történelembe, mint a legelső doom/death zenekar Romániában. A Kati Tibor vezette csapat — Tibor jelenleg a Negură Bunget énekese is — a 1995-ös debütalbumával is fémjelezte, hogy komolyan gondolják a zenélést, és lám, ma is aktív a társaság. Míg a Negură Bunget lemezei képesek voltak mélyebb gyökeret verni a köztudatban, addig a Grimegod-nak az árnyékos, rögös, szűkebb ösvényeken folytatódott az útja. Voltak turnéik az országon kívül is, de igazából nem törhettek soha olyan babérokra, mint a Negură. Egyáltalán nem tartom rossznak a zenéjüket, viszont a hatásaik túlontúl egyértelműek, és az igazán kiemelkedő momentumok, az egyéniség egyértelmű jelei nekem máig hiányoznak. A My Dying Bride hatása azonnal kitűnik, ahogy az Anathema régebbi dolgai is, ami még nem is lenne baj, de e mögött nehezemre esik rátalálni egy olyan személyiségre, ami csak a Grimegod-ra jellemző. Lásd, a Negură Bunget esetében ez adott. Ellenben a koncert roppant hangulatos és élvezhető volt, és kimondottan üdítően tud hatni, amikor a doom érzelmekkel teli, dallamos, sokszor pszichedelikus vonalát élőben is megtapasztalja az ember, hiszen a ritkább események közé tartozik. Arról nem is beszélve, hogy kétségtelenül zseniális zenészekkel állunk szemben, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a Negură Bunget, Negru dobos mellett, a komplett Grimegod legénységből áll, legalábbis élőben. Az emotional metal elnevezéssel viszont nem tudok mit kezdeni. Szerintem elég riasztóan hangzik, ráadásul félrevezető is, nekem az atmoszférikus-pszichedelikus doom sokkal szimpatikusabb besorolásnak tűnik.


A Northern Plague nevű lengyel formációt nem hallottam korábban, csak annyit tudtam róluk, hogy Facebook oldaluk szerint modern death metalt játszanak, amit black metalként tüntettek fel a plakáton. Az utóbbi meghatározás állt közelebb az igazsághoz, amelyben, így elsőre, a Satyricon modernebb hozzáállását véltem felfedezni. Először azt hittem, hogy beazonosíthatatlan sikálásban lesz részem, aztán kiderült, hogy a zeneiség nem hiányzik a lengyelek játékából és a dalközpontú megközelítés is érezhető volt. A koncert első felében egészen jó témákra figyeltem fel, gyilkos volt a megszólalás is, de a végére már egy kicsit sok volt a jóból. Biztos hozzájárult az is, hogy nem ismertem a dalaikat, de kíváncsivá tettek, ami mindenképpen pozitívum. Nem fejveszett tekerésből állították össze a programot, középtempósabb, kimértebb betétek is tarkították a zenéjüket, és a gitár magasabb hangú szólamait is jól lehetett hallani.

A Tău albummal a temesváriaknak sikerült zenébe foglalniuk a természet megannyi szépségét, ezért nagyon vártam már Negru-ék koncertjét. Láttam már őket korábban, tudtam, hogy hihetetlenül látványos, amit csinálnak, így gondoltam, hogy most sem fognak középszerű teljesítménnyel előrukkolni. Bár a helyi metal klub nem egy Negură Bunget koncertre van méretezve, és elég szűkösen is voltak a színpadon, ám az a hangszerarzenál, amit itt felvonultattak, az ismét lenyűgöző volt. Itt meg is említeném, hogy ezek a hangszerek nem a szemfényvesztést, a figyelem elterelését vagy a középszerű ötletek elrejtését szolgálják, hanem a Negură Bunget szellemiségének elkerülhetetlen elemei, amelyeken keresztül a múlt és a természet hangulata elevenedik meg. Ez nem egy tipikus metal koncert, ami a tombolásról vagy az indulatok levezetéséről szól, itt az atmoszféra megteremtése a cél. Az erre fogékony közönség csendben marad a finomabb, halk részeknél, hagyja, hogy a furulya, a pánsíp vagy a méreteiben is impozáns hegyi kürt megteremtse azt a kézzel fogható egyedi légkört, ami célja egy ilyen koncertnek.


A Țara Dincolo de Negură-val kezdték a műsort, de a 2010-es lemezről a Pamînt és a Dacia Hiperboreană is elhangzott. A főleg ortodox papok által használt szimandron (fából készült ütős hangszer, amelyet fakalapáccsal szólaltatnak meg) nem újdonság egy Negură koncerten, ahogy Negru hatalmas üstdobja sem, így a dalok hangulatát hitelesen és tökéletesen képesek visszaadni. Az est gerincét értelemszerűen a Tău album dalai alkották, méghozzá azokat részesítve előnyben, amelyekben a legtöbb a népi motívum. Véleményem szerint, jobban nem is választhattak volna. Egy hagyományos black metal koncerthez képest teljesen eltérő élményt nyújtottak az olyan tételek, mint a Curgerea Muntelui vagy a La Hotaru cu Cinci Culmi. Ezek hangulatától életre kelt a helyi folklór és az átszellemült elme utazásként élhette meg e pillanatokat. Bevállalták a Tău legnépiesebb dalát, a szenzációs Împodobeala Timpului-t is, amelynek nagy sikere is volt, főleg, hogy élőben kicsit izmosabbra, metalosabbra vették. A Nămetenie is elhangzott az új lemezről, akárcsak a személyes kedvencem, a gyönyörű énektémákat felvonultató Schimnicește. Kati Tibor énekes-gitáros tökéletesen hozta a lemezen hallottakat, kézmozdulatai és sokszor csukott szemmel előadott sorai megtették a hatásukat. Luci Chîrlan-ról is szót kell ejtenem, hiszen egy egész sor fúvós hangszert szólaltatott meg, amellett, hogy tiszta énekét is hallhattuk. Cosmin Harbei is roppant érdekes látványt nyújtott, ahogy kezelte a kobozt (vagy kobzát). Ovidiu Corodan basszusgitáros játéka pedig az Împodobeala Timpului-ban töltött be különösen nagy szerepet. Negru arcát is figyeltem, nagy átéléssel ütötte a bőröket és egyéb ütős hangszereket. És akkor még semmit nem mondtam az Om lemezről játszott zseniális dalokról, amelyek hallatán csak elismerő szavakkal tudom illetni a zenekart. A Cunoașterea Tăcută és a Hora Soarelui valóban hab volt a tortán.


Nem volt tökéletes a megszólalás, az arányokkal voltak gondjaim, főleg amikor a hörgős ének elnyomta a népi hangszerek finom dallamait, de összességében 20 évnyi tapasztalatból szerzett érettséggel és profizmussal előadott intelligens zenét hallottunk. A kíméletlen, nyers black metalra vágyók csalódhatnak az újkori Negură Bunget-ben, de biztos vagyok benne, hogy az erre fogékony füleknek igazi különlegességet jelenthet egy ilyen este.
Negur_Bunget_koncert_a_hataron_tulrol
Írta:
farrrkas
2015. március 28., szombat, 18:55
Facebook:
Necron 2015. április 2., csütörtök, 19:01
Necron
Csatlakozott:
2011. november 4.
Hozzászólások: 280
Helló

Köszi a beszámolót.

Szerintem a budapesti koncert is jó volt. A hangzással is nagyjából elégedett voltam. Jöhettek volna egy kicsit többen is, de mivel eléggé rétegzene és hétköznap lévén, ez érthető.

Sajnos, a Negura végét nem tudtam kivárni, a késés miatt mennem kellett, de azt a kb 30 percet nagyon élveztem. Jó volt őket élőben látni. Én csak most ismerkedek a bandával. Eddig csak a Tau-t és a Virstete-t ízlelgettem.

A Northern Plauge szerintem egy jó, de átlagos banda. Én azért erre a turnéra inkább valami folkosabb zenekart vittem volna. (Behemoth elé jók lennének)

A Grimegod engem nem fogott meg. Meghallgattam őket, de nem tett rám semmi benyomást. Tibor énekhangja egyáltalán nem tetszett, totális ellentétje volt a Negura fellépésekor nyújtott produkciójának - ott nagyon jól nyomta és jól is hangzott. Nem értem ezt az ellentétet.

A Night Spirit szokás szerint fantasztikus volt - véleményem szerint- nekik volt a legnagyobb sikerük- talán sokan pont miattuk jöttek el. Igen, rájuk méltán lehetünk büszkék. Nemzetközi viszonylatban is méltó helyen képviselik a hazánkat a pagan folk színterén. (Itt zárójelben megjegyezném: nálunk miért nincs soha pagan folk koncert, fesztivál??)
Koncertek
Maximum Evocation Tour 2017
október 26., 20:00,
Barba Negra
Igorrr, Broken Note
október 26.,
Dürer Kert
Anathema - The Optionist Europe 2017
október 27.,
Dürer Kert
20 Years Of Plays Metallica By Four Cello
október 27.,
Művelődési Központ (MOM)
The Wrong Tour to Fuck With Europe 2017
október 27.,
Supersonic - Blue Hell
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.036 seconds to render