Omnium Gatherum, Inthraced
2014.4.18 - Virgin Oil, Helsinki
A hosszú és sötét tél után végre Finnországba is beköszöntött a tavasz, úgyhogy itt volt az ideje egy pörgős tavasznyitó bulinak, ami felébreszti a népet a téli álomból. Az Omnium Gatherum koncert így pont időszerűnek bizonyult, mivel az ő esetükben nem kétség, hogy kellőképpen felrázzák az embert a téli depresszióból.

Előzenekarnak a fiatal srácokból álló finn Inthraced zenekart hívták meg, akik 2012-ben alakultak Joensuuban melodikus extrem metal stílust képviselve. Kicsit késve érkeztem a Virgin Oil-ba, úgyhogy a srácok már javában benne voltak a darálásban. Bár a buli elején még csak pár ember lézengett, mégis iszonyat jó hangulatot alapoztak meg az alig huszat taposó joensuu-i fiatalok. Még nem volt szerencsém a zenekarhoz, így hatalmas meglepettséggel figyeltem a produkciót, ami hihetetlen mennyiségű energiát és magabiztosságot sugárzott magából. A körülbelül 45 perces show-t gyors tempójú, mesés melódiák és tökös riffek képezték. Hatásként észlelhető a Keep of Kalessin, valamint a Wintersun munkássága.

   

A profi kiállás mellett látszott az is, hogy a srácokból áradt a lelkesedés a zene és a zenélés iránt. Igaz stílusban kicsit eltér az Omnium Gatherum-tól, mégis tökéletesen passzolt ehhez a bulihoz, és kellően megalapozta a hangulatot. Ajánlom minden metalkedvelőnek az Inthraced muzsikáját. Eddig két EP-vel rendelkeznek, a 2012-es The New Awakening, és a múlt évben kijött The Rising Chaos.


A élménydús koncert után irány a pult, amíg az Omnium Gatherum csapata készülődött. A Virgin Oil Helsinki szívében elhelyezkedő két szintes koncertklub, ami az egyik kedvenc helyem, már csak azért is, mivel ellentétben más klubbokkal, itt magaddal viheted a sörödet a színpadhoz. (Ez egy fontos tényező :) ) A korsó sör után az Omnium Gatherum kezdett is, elsötétültek a fények, majd felcsengett a New World Shadows nyitódala. Érződött az éterben, hogy hatalmas szeretettel fogadta a közönség őket, és ugyanígy a banda minket. Tapsvihar, pacsik, villázások, na meg jött a finnek gitárhőse, Markus Vanhala a gitárszólóival, meg a vicces grimaszaival, úgyhogy nem kellett sokat várni arra, hogy felforrósodjon a hangulat. Meg kell mondjam, imádom az Omnium Gatherum-ot, és nem is tudok róluk elfoglulatlanul írni. Aki egyszer megtapasztalja azt a szimpátiát, nyitottságot és kedvességet, amit a zenekar ad egy ”sima” koncerten, az újra és újra el fog járni a bulikra, és a szívébe zárja őket.
Visszatérve a koncertre, az este első felét a New World Shadows dalai képezték, amelyeket jó volt hallani, viszont számomra kis csalódás volt, hogy nem a Luoto és New Dynamic párossal kezdték az estét. Szerencsére nem kellett sokáig várni, a buli második felében felcsengtek azok is. A New World Shadows dalai közül talán a tempós Nova Flame volt a favorit, aminél a nyakcsigolyák már tényleg nem maradtak edzetlenül (nem mintha a többi dalnál vigyázban állva játszottak volna), de ennél a számnál száguldott a lendület. Hasonlóan a címadó dal és Soul Journeys szerzeményeknél, az energia csak úgy áradt mindenhonnan, a dalokból, a rajongókból, és a lelkes Omnium Gatherum legénységből.

Aztán a New World Shadows album után kis szünet, majd visszataps, és megszólalt a várva várt Luoto, nálam ekkor hágott tetőfokára a hangulat. A Luoto azaz ”Zátony” című alkotás hallatán mindig a helsinkii tenger aranyzöld hullámait látom magam előtt, úgyhogy élőben hallani ezt a dalt kuriózum, és libabőrrel jár. A Luoto után következett az előbb említett New Dynamic, s a koncert dupla olyan intezívre váltott Markus szólóival az élen. A többiek teljesítményét is ki kell emeljem, Erkki technikás basszusjátékát, Joonas szintén kielemelkedő gitárprodukcióját, valamint a dobos Jarmo és szintis Aapo is hibátlanul játszottak, és a felfűtöttség belőlük sem hiányzott.
 
  

A majdhogynem két órás koncertben nem volt hiány, halhattuk az Omnium Gatherum legjobb szerzeményeit az utóbbi két albumról. Felcsendült a szintén kedvenc, a lélekbemászó The Unknowing klippnóta, ami engem például sok problémán átsegített, és nem lehetek elég hálás ennek a dalnak. Mégis, ami számomra az estén a legszebb pillanatot nyújtotta, az a harmadik visszataps utáni zárónóta, a White Palace. Nem hittem a füleimnek, hogy tényleg ez jön, mivel sosem gondoltam volna, hogy ezt a hosszú, epikus, és érzelemgazdag dalt valaha hallom élőben. Jukka a nóta felkonferálásánál elmondta, hogy ezt a számot, nekünk, rajongóknak írták, amin igencsak meghatódtam. A White Palace melódiája és szövege szavakkal leírhatatlan. Meseszép volt élőben hallani, látni, és érezni a dal erejét, mélységét. Ahogy sodor magával, bevisz a mélyébe, majd a végén eléri a csúcspontot, és kiteljesedik.


 
 

Nem tudok mást írni végszóként, mint hogy köszönet az Omnium Gatherumnak, hogy létezik, hogy alkot, és hogy ilyen gazdag koncertélménnyel ajándékoztak meg ezen az estén.

Fotók a galériában.
Omnium_Gatherum_Inthraced
Írta:
andiprkl
2015. április 26., vasárnap, 23:35
Facebook:
Omnium Gatherum, Inthraced - 2014.4.18 - Virgin Oil, Helsinki
Galéria, andiprkl @ 2015. április 26., vasárnap, 23:22
Koncertek
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
A Nordic Symphony '18
október 28.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.038 seconds to render