Toto XIV Tour
2015. június 26. PeCsa szabadtér
Ismét eljött a Toto koncert ideje. Nemrég új lemezzel - XIV címmel - jelentkezett az AOR/hard rock körökben magasan jegyzett veterán zenekar, s mint az illik, ezt turné keretén belül mutatta meg Steve Lukather és csapata.
A három évvel ezelőtti koncert óta történt némi változás a banda felállásában. A zenekarból sok év után távozott a dobos Simon Phillips, akinek helyét Shannon Forrest (aki ugyan a lemezen nem játszott, azt Keith Carlock ütötte fel) vette át, viszont előkerült Lenny Castro is, aki elismert perkás, és a játéka sokat hozzátett a koncert hangulatához.
A basszusgitárt sem a nemrég elhunyt Mike Porcaro-t sokáig helyettesítő Nathan East kezelte, hanem, az a David Hungate, aki 1977 és 1982 között volt a banda tagja.
Ezen kívül nem volt változás a zenekarban, Luke, Joseph Williams, David Paich és a mostanra egyetlen élő Porcaro fivér, a billentyűs Steve, valamint a már a három évvel ezelőtti koncerten is bizonyított vokalisták, Jenny Douglas-Foote és Mabvuto Carpenter adtak egy remek hangulatú koncertet.


Az friss lemez nyitódalával kezdtek, s igazság szerint most is bebizonyosodott, hogy olyan dalok, amik lemezen kevésbé működnek, élőben aztán megmutatják az “erejüket”, s élni kezdenek.
A múltkori buli óta sem pótoltam be az elmaradásom, tehát nem vágom a Toto összest azóta sem, így félig-meddig laikusként tudom értékelni a koncertet.Az biztos, hogy az elmaradhatatlan klasszikusok (Rosanna, Hold The Line, Africa) mellett az átlag hallgatók (szándékosan nem rajongók) a régebbi dalokat is élvezhették, azonban a friss lemezről előszedett dalok sem lógtak ki a sorból. Annyiban talán mégis, hogy ezeken kívül a régebbieket mintha egy hangyányival lassabban játszották volna…

Az új lemezről mindjárt öt dal is bekerült a programba, és azt kell mondjam, feltűnően jól sikerültek és nagyon is jól illeszkednek a koncertprogramba. A Holy War is jól esett, de az új dalok közül nekem már az albumon is bejövős Orphan a nyerő. Ebben egyébként a vokálokért felelős Mabvuto szólót énekel, kiválóan.A szetlistába három elsőlemezes dalukat is beválogatták, s az I'll Supply the Love meg a Takin' It Back mellett nem maradhatott ki a Hold the Line sem. Ebben, ahogyan korábban is, a vokalista Jenny énekelt duettet Joe Williams-szel.

Természetesen nem lehet szó nélkül hagyni, hogy mekkora zenészek alkotják a csapatot. Elég csak Luke  Jimmy Hendrix-féle Little Wing-jére gondolni.Emellett abból is kaptunk ízelítőt, mennyire emberi a Toto. Lukather megemlékezett a már az “égi zenekarban játszó” Porcaro fivérekről a Tambu lemez The Road Goes On című dala előtt.


Ahogy írtam a múlkori koncertnél is, ebben a bandában nem egyetlen frontember van, énekes meg rögtön négy is. Bár eltérő mértékben, azt azért meg kell említeni.

A szabadtér miatt egyértelmű volt, hogy be kell tartani a 22:00 órás befejezést, így Rosanna után nem nagyon kellett biztatni a csapatot, hogy visszajöjjenek a ráadásra.
Előbb egyveleget kaptunk az On the Run, a Goodbye Elenore és egy kis Child's Anthem összegyúrásából, majd jött az elmaradhatatlan Africa, amiben Lenny Castro is nagy szerephez jutott.


Azt gondolom, a három évvel ezelőtti koncert egy hangyányival erősebb volt volt. De ez nyilván szubjektív. Azt viszont bizton állítom, hogy a veterán csapat hírnevéhez méltóan remek hangulatú koncertet adott, s méltó búcsú volt a patinás koncerthelyszíntől.
A Livesound-nak pedig köszönöm a lehetőséget!
A videókat köszönöm Maloványi Zoltánnak.
Toto_XIV_Tour
Írta:
9000Sanyi
2015. július 2., csütörtök, 08:56
Facebook:
Dina Ivory 2015. szeptember 4., péntek, 13:03
Dina Ivory
Csatlakozott:
2015. augusztus 6.
Hozzászólások: 1312
Ott voltam!Láttam, hallottam az élő legendákat! Ülő jegyet vásároltam,már fél évvel a koncert előtt:D Fantasztikus volt! Jó volt visszanézni a videókon a koncert(részleteket).Tetszett az írás (yes)
Koncertek
Darkness Enthroned Festival
szeptember 21.,
Dürer Kert
Arkona, Dalriada
szeptember 28.,
Barba Negra
Apocalypse Over Europe Tour
szeptember 30.,
Barba Negra
Vindictive Miscreant Tour 2018
október 8.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Kamelot, Leaves Eyes
október 9.,
Barba Negra
Repulsion For Humanity Tour
október 10.,
Dürer Kert
október 11.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.068 seconds to render