RockPart' 15 - szombati nap
2015. augusztus 8., Balatonszemes
Idén 3. alkalommal került megrendezésre a RockPart fesztivál. 2013-ban még Rock Beach elvevezést kapta, de 2014-ben és 2015-ben már RockPart néven futott. Szóval egy fiatal nemzetközi rock-metal fesztiválról van szó, amely a magyar tenger déli partján található Balatonszemes határában.

Egyéb elfoglaltságok miatt sajnos csak egy napra tudtam elmenni, ami az elején elég nehézkesen és kalandosan indult, köszönhető az elviselhetetlen hőségnek és a MÁV-Start Zrt. vonatainak „pontos” közlekedésének. Ennek köszönhetően még napszúrást is kaptam. Szerencsére estefelé már jobban voltam.

Miután nagy nehezen Balatonszemesre értem, elintéztem a fesztiválra való bejutást, majd visszamentem a városba és strandra. Kb. 17:00 óra környékén tértem vissza a fesztivál területére, ahol a tatabányai Agregator játszott a Fesztivál Aréna színpadán. Szerintem senkinek sem kell őket bemutatnom, mert gyakran olvashattok róluk a Fémforgács oldalán. Legutóbb 2015. július 24-én olvashattatok egy kritikát 9000Sanyi tollából. Hatalmas tisztelet Tasséknak, hogy ilyen időjárási viszonyok mellett is teljes erőbedobással nyomták le a műsorukat. Igaz, a sátorba nem tűzött be a nap, csak a rettenetes nagy hőség miatt levegőt nem lehetett kapni. Ennek köszönhetően, és a korai kezdés miatt nem sokan voltak a koncerten. A hangosítás olyan volt, amilyen egy sátor „akusztikája” engedi. Aki volt olyan koncerten, amely sátorban zajlott, tudja miről beszélek.

A második koncert, amit megnéztem, az a Borsodi Nagyszínpadon zajló könnyed, rockos Kowalsky meg a Vega műsora volt. Ekkora már elég nagy tömeg gyűlt össze és várta a koncertet. Néhány hete sikerült őket elcsípnem a Környei Sörfesztiválon, és ugyanazt tapasztaltam a RockPartos fellépésükön, mint Környén. Ismételten egy profi műsort láthatott és hallhatott a RockPart közönsége. Főleg régebbi dalok kerültek előtérbe, ami rendesen megmozgatta a színpad előtti tömeget. Egyszóval Kowáék ismét megmutatták, hogy hogyan kell egy jó koncertet adni!

A Kowalsky meg a Vega után a Pepsi Nagyszínpad következett, ahol a soproni Dalriada hangolt. Némi átszerelést és beállást követően megkezdték a koncertjüket. Akik megtisztelték a Dalriadát láthatólag nagyon élvezték a koncertjüket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a nézőtéren akkora port kavartak, hogy én is kaptam belőle rendesen, pedig én hátulról követtem az eseményt. Ezen a koncerten mutatkozott meg az is, hogy egyesek mennyire leleményesek. A közönség soraiban volt olyan tag, aki narancssárga karúszóval nyomta végig az egész koncertet. Elég feltűnő jelenség volt, és hát nem mindennap lát ilyet az ember, hogy egy felnőtt kb. 30-as éveiben járó ember karúszóval végignyom egy teljes koncertet. A Pepsi Nagyszínpad hangosításánál a lábdobból túl „jól” szólt. Valójában dobhártyaszaggató és fülsértő volt, főleg a Melechesh koncertjén lehetett ezt tapasztalni. Ezt leszámítva minden más jól be volt állítva.


A Dalriada után a fesztivál sötétebb vizekre evezett a Melechesh-nek köszönhetően. Én eddig nem találkoztam ezzel a zenekarral, hallgatás terén sem, de amit műveltek meggyőző volt. A hangolást és a beállást hosszas csend követte mialatt a színpad előtt lézengő emberek szépen lassan töltötték meg a helyet. Majd elkezdődött a mészárlás! A zenekar a black, death metal elemeket ötvözi némi izraeli népzenei hangzással. Amint a húrok közé csaptak egyre többen jöttek át a Tankcsapda koncertről a Melechesh-ére. A teljes műsoridő alatt csak minimális leállás volt, de az is csak arra volt elég, hogy felkészüljön az ember a következő csapásra. Egyetlen egy hibája volt a műsornak, az pedig amit már az előző bekezdésben is írtam: a dob hangosítása. Ezt leszámítva hatalmas mészárlást végeztek a srácok. Remélem, hamarosan újra jönnek Magyarországra.


Végül a 25 éves Marduk rituáléját néztem meg, akik idén új albummal jelentkeztek, melynek címe: Frontschwien – itt az új korong lemezbemutatóját adták, de természetesen korábbi tételek is elhangzottak. A szombati napon, vagy inkább vasárnap hajnali órákban a fesztivál résztvevői nagy része a Marduk-ra volt kíváncsi. Szemmel látható volt, hogy az ő rituáléjukon jelent meg a legtöbb ember. A zenekar hozta a már megszokott formáját és ismét kellően befűtötték a színpad előtti részt. Igazi pokoli hangulatot teremtettek. (Mondjuk még hajnali órákban sem volt hideg, de a Marduk gondoskodott arról, hogy senki se fázzon!) Aki most augusztusban lemaradt a koncertjükről október 25-én, vasárnap bepótolhatja a Yukban.

Aki a keményebb, sötétebb hangulatú zenék miatt látogatott el a szombati – vasárnap hajnali napra, kellően elégedetten távozhatott! Köszönet a szervezőknek, hogy idén is összehozták ezt a remek fesztivált!

Volt némi hiányérzetem az idei RockParttal kapcsolatban: Tavaly lehetett betétes poharakban sört vásárolni. Idén nem lehetett, így sajnos nagyobb szemét is keletkezett a fesztivál területén. A másik, amit hiányoltam, hogy az egész területen csak néhány szemetes volt elszórva. Volt olyan, amikor több percig azért kellett barangolnom a területen, hogy találhassak egy szemeteskukát, persze az is zsúfolásig tele volt.

Összességében mégis nagyon jól éreztem magam a fesztiválon, még a napszúrás sem tántorított el, és vette el a kedvem. Remélem jövőre is lesz ez a rendezvény, mert most is bebizonyosodott, hogy Magyarországon van igény rock, metal fesztiválra és szükségük van az embereknek egy ilyen kikapcsolódásra!
RockPart_15_szombati_nap
Írta:
Krigare
2015. augusztus 22., szombat, 07:39
Facebook:
nascence 2015. augusztus 25., kedd, 20:40
nascence
Csatlakozott:
2010. november 27.
Hozzászólások: 789
Én a pénteki napon lepődtem meg, hogy alig volt ember a Watch My Dyingon. Öt percel a kezdés előtt 5-7 ember lézengett a színpad előtt...és a végére is max 40-50-en voltunk, pedig óriási bulit csaptak (ennek ellenére)
Koncertek
The Rise of Chaos World Tour 2018
január 21.,
Barba Negra
Cryptoriana World Tour
január 21.,
A38 Hajó
European Pilgrimage Tour Part III.
január 22.,
A38 Hajó
Gods Of Violence Tour
január 26., 18:00,
Barba Negra
British Punk Invasion
február 2., 17:00,
Barba Negra
Downfall of Gaia, Hamferđ
február 9.,
Kvlt
Fight the Plague 2018
február 18.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.026 seconds to render