Ragyogó viking előremutatás
Shining, Caligula's Horse koncert az A38-on.
Devin Townsend előzenekaraként idén már járt nálunk a norvég Shining. Akkor azt írtam, hogy sajnos nem tudtam végignézni programjukat, úgyhogy reménykedtem egy külön fellépésben, amikor csak rájuk tudok koncentrálni. S lám, ez be is jött! Mikor hírét hallottam/láttam, hogy jönnek önállóan az A38-ra, nem volt kérdéses, hogy menni kell!

Ez a Shining nem azonos a tésztaszedő, black metalos Shininggal (ők svédek). Noha a norvégok is ezer szállal kötődnek a metalhoz (a basszeros, Ole Vistnes olyan együttesekből is ismert, mint a Tristania, vagy az In Vain, a dobost pedig a Leprousból igazolták), nem volt ez mindig így. Eredetileg akusztikus jazzformációként startoltak, de aztán őket is egy életre megfertőzte a torzított gitár varázsa és rájöttek, hogy sokkal jobb mulatság hangoskodni. A 2005-ös harmadik albummal (In The Kingdom Of Kitsch You Will Be A Monster) kezdődött meg náluk a rockosodás. Muzsikájukat nehéz pontosan behatárolni, ők maguk "blackjazz"-nek nevezték el. A free jazz, punk, industrial metal, stoner rock, progresszív rock stílusjegyeiből egy igazán agyahagyott vegyületet kotyvasztottak boszorkánykonyhájukban, ami kb. olyan hatást kelt, mintha a fémesebb oldalát megmutató Killing Joke vagy a Die Krupps összeállt volna az avantgárd jazz mágus John Zornnal, vagy mondok még nagyobbat: ha Captain Beefheart élne, egész biztos ilyen zenét akarna tolni. :) Bevállalósságukra jellemző, hogy már olyan egészen extrém helyszínen is adtak koncertet, mint a hazájukban található Trolltunga, ami egy 700 m magasan fekvő sziklanyelv.

Az előzenekarok közül csupán az ausztrál Caligula's Horse-hoz volt szerencsém. A kenguruk földjének lakói prog. metalban is egyre jobban jeleskednek, elég csak az Alchemistre, vagy a Karnivoolra gondolni. A sor végére nyugodtan oda lehet biggyeszteni a Caligula's Horse-t is. Ők nagyjából a djentesebb vonalat viszik, nem kevés Tesseractos (eme bandával is turnéznak együtt) beütéssel. A Meshuggah hatású páratlan, tördelt ritmusokat igencsak szoftos dallamokkal gazdagítják. A szólógitáros jól hallhatóan Steve Vai és Joe Satriani munkásságával is tisztában lehet; szólói nem egyszer a két mestert idézték fel. De hogy tudnak lágyabb húrokat is pengetni, arra ott van bizonyítéknak a kissé Incubus-os Vanishing Rites, amiben még reggae (!) és latinos hatások is észlelhetőek. Mozgásilag is igen okésak a srácok, nem vesztek el a színpadon.

A Ragyogás éppen International Blackjazz Society címre keresztelt friss nagylemezét turnéztatja, ennek keretében ejtették útba az A38-at. Egyből a klipesített I Won't Forgettel adták meg az alaphangot, amit a The One Inside követett. Olyan elemi erővel taroltak le ezek a tételek, hogy felmerült a kérdés: hová lehet ezt még fokozni, egyáltalán lehet-e. Nos, a folytatás megadta a választ a kétkedőknek.A hajótól megszokott bika hangzásnak köszönhetően magabztosan görgetett végig az agyakon a Shining úthengere. Jorgen Munkeby, a zenekar frontembere, fő szószólója amellett, hogy énekel és gitározik, több alkalommal is szaxofont ragadott. A fiatalember a nu jazzt experimentális, acid és eletronikus elemekkel összeboronáló Jaga Jazzist nevezetű csapatnak is tagja volt korábban.

Shining

A Fisheye, My Dying Drive kettősét követően a Nine Inch Nails rokon House Of Controllal lépte le a srácok a gázpedálról kicsit; ez a szám a relatíve lassab tempójával kis pihit engedélyezett az intenzív muzikális rombolás közepette. Majd visszatértünk Jorgen vezényletével a postindustrial tekerések apokaliptikus medrébe. A Healter Skelter nem Beatles feldolgozás, hanem egy free jazzes dörgedelem, némi King Crimson és Soft Machine beütéssel, amit a csapat Live Blackjazz c. DVD-jéről is jól lehet ismerni.

Shining

A stoneres ízű Burn It All is úgy dörrent meg élőben, hogy gyengébb idegzetűek sírva könyöröghettek kegyelemért. Végig a koncert alatt az motoszkált a fejemben, hogy idehaza miért nincs még csak hasonló banda sem? Ezek a norvégok iszonyat őrültek, abszolút nemzetükre vall, hogy rengeteg dilinyós, de ugyanakkor minőségi bandát adtak már a világnak a Turbonegro-tól a Kaizers Orchestrán keresztül a Kvelertakig. Ez jól példázza, hogy a viking vér ott munkál bennük rendesen. A bulit átszellemült arccal (amelynek láttán kb. olyan hatást keltett, mint egy cirkuszi porondmester) végignyomó Jorgen még egy kis stagedive-olásra, bodysurfölésre is vetemedett a vége felé. Társai ennél lényegesen visszafogottabbnak bizonyultak; Hakon Sagen gitáros pl. simán jöhetett volna akár a honfitárs A-hából is. :)

Nekem speciel jelenleg a Kvelertak mellett a kedvenc norvég zenekarom a Shining; eszeveszett előremutatásukkal szerintem ők azok, akik leginkább utat mutatnak a jövőt illetően. Remélem, még megörvendeztetnek minket jó pár ilyen kirobbanóan zajos, elvetemült előadással! A ráadásban előszedett The Madness And The Damage Done már csak címe okán is (Az őrület és a kár, amit okozott) perfekt lezárását nyújtotta a lehengerlő viking offenzívának. Jorgen Munkeby-ékre jófejség terén sem lehetett panasz: alighogy befejezték a fellépést, már kint is termettek a merchpultnál; lehetett velük beszélgetni, fotózkodni.

Köszi A38!


Ragyogo_viking_eloremutatas
Írta:
Mindenholottlevo
2015. november 17., kedd, 23:52
Facebook:
Szerkesztőségi kedvencek - 2015 - Kollégáink ajánlják!
Kultúra, emp @ 2016. január 7., csütörtök, 09:46
Tuska Open Air Metal Fesztivál - 2014.6.27-29, Helsinki, Suvilahti
Koncertbeszámoló, andiprkl @ 2014. július 10., csütörtök, 22:44
Tuska Open Air Metal Fesztivál - Helsinki, 2014.6.25-27
Galéria, andiprkl @ 2014. július 5., szombat, 15:26
Shining - 8 ½ - Feberdrömmar I Vaket Tillstånd (2013)
Kritika, ZolixiusRex @ 2013. augusztus 30., péntek, 14:04
Koncertek
The Rise of Chaos World Tour 2018
január 21.,
Barba Negra
Cryptoriana World Tour
január 21.,
A38 Hajó
European Pilgrimage Tour Part III.
január 22.,
A38 Hajó
Gods Of Violence Tour
január 26., 18:00,
Barba Negra
British Punk Invasion
február 2., 17:00,
Barba Negra
Downfall of Gaia, Hamferđ
február 9.,
Kvlt
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.011 seconds to render