Hungarian Metal Awards 2005

Hungarian Metal Awards 2005

 Idén első alkalommal bonyolítottuk le Hungarian Metal Awards szavazást, ahol a tavalyi év legjobb teljesítményeit díjazták a magyar internetes rockzenei sajtó szerkesztőségei. A tizenhárom webzine-ből álló zsűri az alábbi kategóriákban adta le szavazatait. A nyertesek között az Isten Háta Mögött, a Remorse, a Tűzmadár, a Nadir, a Hard, a Blind Myself, a Moby Dick, az Ahriman és a Black Leaves neve szerepel. Íme a részletek:

 

2005 legjobb albuma (megosztva)

REMORSE
Harc!
ISTEN HÁTA MÖGÖTT
Szokásos Hátborzongató Kora Reggeli Ordítás

2005 legjobb debütáló lemeze (megosztva)

TŰZMADÁR
Jégkorszak
NADIR
Tenacity
HARD
Égi jel

2005 legjobb szerzői kiadású lemeze (toronymagasan)

ISTEN HÁTA MÖGÖTT
Szokásos Hátborzongató Kora Reggeli Ordítás

2005 legjobb koncertbandája

BLIND MYSELF

2005 legjobb produkciója (megosztva)

VARGA ZOLTÁN, SZABÓ VIKTOR (BAKERY)
Isten Háta Mögött
Szokásos Hátborzongató Kora Reggeli Ordítás
SHEER „MAX VIKTOR (HSB STÚDIÓ), SCHMIEDL TAMÁS (MD STÚDIÓ)
Moby Dick
Se Nap Se Hold

2005 legjobb lemezborítója (megosztva)

KERTI TAMÁS
Ahriman
Ködkín Ösvény
HORVÁTH ATTILA
Black Leaves
Ivy And Moonlight
HAVANCSÁK „HJULES” GYULA
Remorse
Harc!

 

Úgy tűnik, hogy a tavalyi év legsikerültebb rock/metal alkotása az ISTEN HÁTA MÖGÖTT albuma, hiszen három kategóriában is az élen tudtak végezni, és (leszámítva a Legjobb debütálás kategóriát, hiszen ez már a második IHM nagylemez) szinte mindegyikben kaptak jelölést. Másik nagy favorit az ózdi REMORSE volt, mely a második legtöbb kategóriában kapott jelölést és kettőben nyerni is tudott. Az év Legjobb albuma és szerzői lemeze kategóriákban magabiztos előnnyel nyertek a Remorse és az Isten Háta Mögött, míg a többi kategóriában szoros volt a küzdelem és gyakran egyetlen szavazattal vitte el valaki a pálmát. Ennek is köszönhető talán a sok megosztott első hely, másfelől a remek produkcióknak. A Legjobb debütálás kategóriát például megosztva nyerte a klasszikus hard rockot játszó, régi motorosokból álló HARD zenekar, a sajátos death metalban utazó fehérvári NADIR és a klasszikus heavy metalt friss erővel megtöltő ifjú reménység, a TŰZMADÁR. Szintén szoros eredményt hozott a Legjobb koncertbanda kategória, rengeteg volt a jelölt, de végül a BLIND MYSELF kapaszkodott fel a csúcsra, hajszálnyival megelőzve az Ektomorf, a Bridge To Solace, a Fürgerókalábak, az Isten Háta Mögött és a Subscribe gárdáját.

A hangstúdiók közül a Legjobb produkció kategóriában a legtöbb lemezzel (pontosan néggyel) a szolnoki Denevér stúdió (Cserfalvi „Töfi” Zoltán) szerepelt jelöltként és végül a Remorse albumával csak egy hajszálnyira maradt le az elsőségről, amit megosztva kapott az érdi BAKERY stúdió (Isten Háta Mögött album) és a Moby Dick 2005-ös stúdiólemezét koprodukcióban készítő dunakeszi HSB és soproni MD stúdiók.

A Legjobb lemezborító kategóriában Sallai Péter és Havancsák „Hjules” Gyula művei közül szerepelt a legtöbb jelöltként. Itt is minimális különbséggel kerültek ki végül a győztesek: HORVÁTH ATTILA, KERTI TAMÁS és HAVANCSÁK „HJULES” GYULA munkái.

Minden nyertesnek gratulálunk!

A zsűriben résztvevő webzine-ek:
Fémforgács Metal Site
HardRock Magazin
HeavyMetal.hu
Hunderground.hu
MetalNews.hu
NuSkull
Passzio.hu
Rock Gyémántok
Rocker.hu
Shock! Magazin
Torzo.hu
Underground Magazin
Zenemagazin.com

Hexvessel Hexvessel
április 24.