Guruzsmás – finn kiadónál jön ki a budapesti post-ethno rock csapat új albuma



Üst A Gríz Felett címmel a finn Inverse Records kiadásában fog megjelenni az alternative psychedelic experimental progressive post-folk rockot játszó Guruzsmás új albuma. A nyolc dalos album hivatalosan december 14-én fog megjelenni.

A Fordítsd ki a szűrödet! után hálisten eléggé megszaporodtak a felkérések. A demó-hangzáson viszont túl kellett lépni, így összedobtunk némi pénzt, bevonultunk Érdre a Nortyx Studióba és körülbelül 3 munkanap alatt felrántottuk a számokat. Azokat próbáltuk összeválogatni, amik a koncerteken is a legerősebben hatottak. A Nyitás a Kozmosz felé-hez készült klipp Dajka G. jóvoltából, illetve beharangozónak kihoztuk a Hegyitangót single formában. Természetesen új szám is került a lemezre, ami egyben az album címadója is. Itt már éreződnek a komplexebb elképzelések, de a zsigeriséget nem dobtuk ki az ablakon. Vigyázni kell, nehogy az ember a progresszívet (vagy invenciózus hozzáállást) intellektuális maszturbálásként értelmezze. Miután végeztünk a felvételekkel, elküldtük egy rakás kiadónak az anyagot az Inverse Records pedig szinte napokon belül válaszolt is. Joninak ( ő az aki az ügyeket intézi) nagyon tetszett a zene, és minden áron segíteni, támogatni szeretett volna minket, aminek mi persze, hogy örültünk. Elég nagy mérföldkő ez most nekünk, ami legitimálja az elképzeléseinket, és magát a zenekart is. Nem tudom milyen hatást váltunk majd ki, de nagyon izgatottak vagyunk.” – mondta Bencze Tibor ˝Timúr˝, a zenekar gitárosa.

 
A guruzsmás jelentése: olyan ember, aki igézést tud előállítani, vagy megigézték. 

A Guruzsmás pedig valami olyasmi, mintha Bartók Béla bekerülne a Simpson család egyik Csángóföldön vagy a Dunántúlon játszódó epizódjába, és minden zeneelméleti tudását elveszítve, az ösztöneire hagyatkozva zenélne tovább. Az ősi végtelenség érzés kísérleti leképeződése ez, egy olyan góbé keresztmetszetében akiben egy filozófus veszett el.

A 2014 óta létező Guruzsmás zenéjében az eklektikus népzene elemeit ötvözik az minden napjaink alter, post-psy rock és némileg a sludge metal hatásaival. A saját magukat malternatív népzene/eklektikus post-folk kategóriába soroló budapesti csapat zenéjét hallgatva olyan érzéseink támadnak, mintha az egykori Gépfolklór, vagy utódzenekara a Barbaro, illetve a Magura és a VHK által már korábban elültetett ˝rituális˝ ethno-rock hagyományai folytatódnak.

Legutóbbi, Fordítsd ki a szűrödet! albumuk,az alábbiakban teljes egészében végighallgatható.
 <a href=”http://guruzsmas.bandcamp.com/album/ford-tsd-ki-a-sz-r-det”>Fordítsd ki a szűrödet! by Guruzsmás</a>
Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.