Lemezbemutató – Holt Költők Társasága

 

Lemezbemutató koncerten a Holt Költők Társasága

 

Negyedik albumát adta ki nemrég a Holt Költők Társasága. A lemez hivatalos bemutató koncertjére január 19-én kerül sor a Kultiplexben, ahol fellép még a Nulladik Változat is.

 

A Holt Költők Társasága talán az egyik legjobb példa arra, hogy egy amatőr gyökerekkel rendelkező zenekar – hatalmas kitartással és elszántsággal – még a mai világban is képes lehet olyan eredményeket felmutatni, mint az első pillanattól profi módon menedzselt / kreált formációk. A HKT tagjai anno újsághirdetés útján találtak egymásra, 2006 novemberében pedig már negyedik önálló albumuk jelent meg országszerte a lemezboltok polcain: a ‘Szép lesz‘ című lemez a Nail Records gondozásában került kiadásra, s a zenekar hamarosan videóklipet is készít a ‘Jön egy másik’ című dalhoz.

 

A négy alapító tag kezdetben csak azért jött össze, hogy (ismét) megtapasztalhassák az együttzenélés örömét, s a dalok közös megírásával egy új, saját világot hozzanak létre – ahol nem a dalok fogadtatása, vagy éppen a műfaj a fontos, hanem maga az élmény. Olyan élmények ezek, amelyeket bizonyára minden ember megtapasztalt már, aki egy csapat tagjaként kezdett bármiféle alkotómunkába. A pozitív fogadtatás, és a sikeres koncertek után azonban hamarosan komolyabbra fordult az együttes története, így néhány évvel később, 2004-ben már országos turnéra indulhattak.

 

Talán a csapat történetéből következik az, hogy zenéjüket nehéz egyértelműen bekategorizálni: a gitárokra épülő alterrock daloknak egyedi színt ad az énekes mélabús, de karakteres hangja, illetve a tartalmas, „okos” dalszövegek, melyeknek komor témái – és a baráti társaság – révén a csapat elsősorban darker körökben vált ismertté, annak ellenére, hogy muzsikájuk az alteros zenékhez szokott fülnek sem lenne idegen. A legújabb lemez folytatja a korábbiak hagyományát: egyszerű gitárdallamokhoz társulnak szomorkásan romantikus hangulatok, melyek a mindennapi élet dolgairól- elmúló szerelmek, elmúló fiatalkor, a felnőttlét kihívásai – szóló versek által adják át mindannyiunkhoz szóló üzenetüket, melyet személyesen legközelebb január 19-én vehetünk át, a Kultiplexben tartandó lemezbemutató koncerten.

 

Ezen az estén a Nulladik Változat is színpadra áll majd. Ez a csapat 1989. óta működik független gitárzenekarként, s eddig hét albumot és kilenc videóklipet készített. A hosszú évek alatt számos különböző hangulatú korszakuk volt már: dalaik között a ’80-as évek new wave hagyományai ugyanúgy felfedezhetők, mint az angolszász dark-gitárzene, vagy a letisztult, egyszerű rock elemei is, így a Nulladik Változat igazi színfolt a magyar zenei palettán. A Benczúr Klubban is rendszeresen játszó csapat legutóbbi anyaga ‘Retro‘ címen jelent meg.

 

Holt Költők Társasága lemezbemutató – tudnivalók:

2007. január 19., péntek 20.00 óra

Budapest, Kultiplex

Holt Költők Társasága, Nulladik Változat koncertek

Belépő: 1000 Ft.

 

Kapcsolódó weboldalak:

http://www.hkt.hu

http://www.nulladik.hu

 

 

Holt Költők Társasága – Szép Lesz (Nail Records, 2006)

 

Felállás:

Krasznahorkai László – ének, gitárok

Mándli István – gitárok, e-bow

Fodor Zsófia – basszusgitár

Varga Sándor – dobok

 

Dalok listája:

Talán-Talán

Az ördög ringyója

Szép lesz

Jön egy másik

Eszembe jutottál

Gyönyörűszép vagy

Szeretlek Téged

Ébred a város

Hamisan cseng a dal

Nyár –> Ősz

Dal

+ Koncertklip: Gyönyörűszép vagy (Nightbreed Fesztivál, 2005)

Hexvessel Hexvessel
április 24.