Budapesten a Kataklysm

 

Northern Hyperblast – Budapesten a Kataklysm

 

Ultragyors, megbízhatóan brutális és kanadai – ezek lehetnének az immár 15 éve működő és eddig nyolc albumot kiadott Kataklysm legfőbb jellemzői. A világ egyik legnagyobb fémzenei kiadójánál dolgozó death metal gárda Budapestre is lecsap „Road To Devastation” turnéja során: a Kultiplex színpadát január 14-én túrják fel, a Neaera, a Fear My Thoughts és a Quo Vadis segedelmével.

 

A Kataklysm hivatalosan 1991-ben jött létre, s a következő évben megjelent ‘Death Gate Cycle Of Reincarnation‘ című demójuk rögtön akkora port vert fel, hogy egyből a Nuclear Blastnál rendezkedhettek be a fiúk, ami azért nagy szó, mert egy ilyen híres kiadóhoz való bejutás sok zenekar számára örökké csak egy álom marad, főleg ha a nem túl slágeres death metal műfajról beszélünk. A keménykötésű kanadaiak azért is szerencsések voltak, mert a Nuclearnál senki sem akart popbandát faragni belőlük: elsőként éppen a demo anyagát adták ki tőlük egy felturbózott mini-CD-n, amit 1995-ben követett a ‘Sorcery‘ című debütalbum.

 

A death metal zene eljátszásához fontos a technikai tudás, hiszen a géppuska ropogás – sebességű dobtechnikát, vagyis a blastbeat-et akárki nem tudja előadni. A Kataklysm még erre a sebességre is rátett egy lapáttal, így ultragyors zenéjüket el is nevezték northern hyperblastnak. Persze ez a műfaj egyben afféle ösztönzene is, így a banda eredendő brutalitása nem gyakorlás kérdése volt.. ez a lendület kezdetek óta jellemzi a őket, és ugyanúgy védjegyükké vált, mint a technikai zsenialitás.

 

S mint a death metal egyik legkirályabb csapata, a Kataklysm különösen nem is törekszik a változatosságra: immár a nyolcadik megbízhatóan brutális albumánál jár, s az egyes lemezek között a zenészek egyre fortélyosabb hangszerkezelése mellett maximum az jelenthet különbséget, hogy éppen kicsit több vagy kevesebb dallamot csempésznek a gyilkos blastbeat-ek közé, és hogy éppen hány „lassabb”, bólogatós tétel fért fel az aktuális kiadványra. Az ‘In the Arms Of Devastation‘ című legutóbbi korongtól sem kell tehát tartania a műfaj kedvelőinek: már a nyitónóta megadja az alaptempót, s a zenekar ezt követően töretlen intenzitással és brutalitással, néha kissé belassulva, de a súlyból nem veszítve darál, első perctől az utolsóig.. a sebességet jól érzékelteti, hogy a http://youtube.com/watch?v=ZVLyp918uYI címen megtekinthető, a háborús veteránok poszttraumás stresszét feldolgozó ‘Criplled and Broken’ című „nóta” a csapat lassabb szerzeményei közé tartozik.

 

A death metal királyai egy kisebb metalcore udvartartással érkeznek a Kultiplexbe január 14-én: a technikás death metalt játszó kanadai Quo Vadis mellett a két német gárda, a hc elemeket death metallal vegyítő Neaera, valamint szintén német fiatal és sikert sikerre halmozó modern metal/hc ötös, a Fear My Thoughts szerepel. Jegyek már kaphatók országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint a www.ticketportal.hu oldalon.

 

The Road To Devastation – Tudnivalók:

2007. január 14., vasárnap 19.00 óra

Budapest, Kultiplex

Kataklysm, Neaera, Fear My Thoughts, Quo Vadis koncertek

Belépő: 3500 Ft, a koncert napján 4000 Ft.

 

Kapcsolódó weboldalak:

http://www.concerto.hu/

http://www.kataklysm.net/

http://www.neaera.com/

http://www.fearmythoughts.com/

http://www.quovadis.qc.ca/

http://www.ticketportal.hu

 

Hallgatnivaló, látnivaló:

http://www.myspace.com/kataklysm

http://www.myspace.com/neaera

http://www.myspace.com/fearmythoughts

http://www.myspace.com/quovadis1

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.