Slavior – Slavior

Slavior: „Slavior”

Insideout / Record Express
Megjelenés: 2007. március.30

 

A Slavior nevű trió saját nevét viselő debütalbuma 2007 tavaszának zenei meglepetése lesz! A kemény rock ritkán olyan friss és modern, mint az Ő muzsikájuk. Mark Zonder, Wayne Findlay and Gregg Analla zenekari tagok szerint a lemez „széles néprétegek számára készült”

Amint látjuk a felállás első osztályú – Mark Zonder Fates Warning dobos, Wayne Findlay MSG gitáros és billentyűs, valamint Gregg Analla ex Tribe Of Gypsies torok alkotja ugyanis a formációt. Nem véletlen ezek után, hogy a Slaviort 2007 reménységei közé számolják a szakértők.

Zonder szerint a zene stílusa modern heavy rock, amelyhez társulnak progresszív elemek, amelyek jól szólnak, és jól passzolnak egymáshoz. „Nem akartuk, hogy a dolog a az öncélú komplexitás irányába menjen el, inkább az volt a célunk, hogy a fanok velünk együtt énekeljék a dalainkat. „ – így nyilatkozik Zonder a zenekar alapítója. Ezzel együtt tény, hogy a Slavior muzsikáját elég nehéz skatulyába tuszkolni.

A zenekar alapításának ötlete Mark Zonder agyából pattant ki, értelemszerűen jóízű dob szólamokra épülő muzsika alkotása céljából. Hallgassuk, mit mond erről Zonder: „Sokat és intenzíven próbáltam, és persze ebből születtek érdekes dobrészek. Nehéz lett volna őket meglévő dalokba beleilleszteni, ennek megfelelően azon kezdtem dolgozni, hogy teljesen új kompozíciókba ágyazzam őket. „A munka végeredményét eljátszotta Wayne Findlay előtt, aki hozzátette az alapokhoz az érdekes és dinamikus gitárjátékot. Ketten együtt dolgozták ki a dalok szerkezetét, mikor ez már megvolt, akkor lépett a képbe Gregg Analla és hozta az énektémákat és a dalszövegeket. Zonder szerint: „minden egész egyszerűen ment”

Slavior valóban nem arra törekszik, hogy bonyolult instrumentális részekkel zsúfolja tele a zenét. Van egy darab a lemezen, a „Dove” című, amely szinte a rádiók számára készült. Ez a dal a populáris vonalra hajaz, fülbemászó énektémákkal és szutyok kis reggae ritmusokkal, ütős gitártekerésekkel kő nehéz alapokkal rendelkezik, mindezekkel együtt nem az az easy listenning típusú rádiós nóta, de nagyon ott van a szeren. Zonder számára fontos volt, hogy olyan dolgot alkosson, amely szélesebb néprétegekhez is el tud jutni, szerinte a másik rádióbarát szám a „Swept away” – ámbár ennek a nótának elég szaggatott a ritmusa, az énektémái mégis visznek bele elég harmóniát. Atomjó zúzós, mélyre hangolt alapjaival ez sem egy langy nyáresti tücsökcirpelés.

A lemez többi (Zonder szerint is különleges) dala, teljesen más célokat tűztek ki, köztük például az „Another Planet” – kő progresszív ez a muzsika, az ereje mellett rendelkezik egyfajta sejtelmességgel és szinte már Zappa agynyomulását idéző énektémákkal.  Itt aztán nincsen lágyulás, bonyolult, elvont gitártémák, dob irányából érkező zajok legyalulják az embert ezerrel. 

Másik nagyon ütős cuccos a „Red Road”. Ez a záró nóta, és nem egy nyugalmas lezárást jelent! Színtiszta progresszív szösszenet ugyanis. Irgalmatlan jó instru részek, benne tekerős gitártémák, egyáltalán nem szellős dobolás – ez az egyik véglet. A dal másik pólusa pedig a prog módra tördelt ritmusok közé beágyazott akusztikus gitártéma,  ének és kórus.

Másik kihangsúlyozandó momentum a lemez hangzása. Joe Marlett hangmérnök segedelmével készült, a munkásságával a zenekar is nagyon meg volt elégedve. És a jövendőbeli hallgatóság sem fog fanyalogni – ez tény.

Következő kérdés már csak az, hogy mikor lehet a Slaviort élőben látni… ami a zenekart illeti, már holnap nekilátnának egy európai turnénak. Ha holnap nem is, de remélhetőleg lesz arra esélyünk, hogy színpadon is előfordulnak a környékünkön. Az már tuti, hogy feledhetetlen akció lesz!

Számsorrend:

01. Origin
02. Shatter
03. Swept Away
04. Altar
05. Another Planet
06. Deeper
07. Dove
08. Slavior
09. Give It Up
10. Red Road