Koncertmentő Cry Free beszámoló

„Köszönöm, hogy megmentettétek a koncertemet!” – Ezekkel a szavakkal és baráti ölelésekkel fogadta Jon Lord a Cry Free együttes tagjait 2009. március 11-én reggel Pozsonyban, a Szlovák Rádió hangversenytermében. A tervek szerint itt aznap és másnap este a Müpából és a Millenárisból ismert „An Evening With Jon Lord” című produkció szlovák zenészekkel előadott változatára került volna sor, de a 10-én délután megtartott próbán kiderült, a rock szekció nem alkalmas a különleges műsor előadására. Miután a Mester két és fél óra megfeszített munkával is csak a koncert első harmadát tudta korrigálni és betanítani a bizonytalankodó muzsikusoknak, az egyébként jó teljesítményt nyújtó szimfonikus pedig zenekar még „szóhoz sem jutott”, nyilvánvalóvá vált, hogy a produkció nem lesz színpadképes aznap estére, és a koncerteket le kell mondani. Ekkor érkezett az egyetlen lehetséges mentő ötlet, a magyar Deep Purple Cover Band felkérése. A megoldás azért is adta magát, mert az eredeti terv szerint eleve a Cry Free játszott volna a szlovákiai helyszíneken (mely állapot a helyi szervezők saját preferenciája miatt változott meg időközben), és azért is, mert Lord már a budapesti koncertek alkalmával kifejezésre juttatta azon vágyát, hogy legszívesebben Pozsonyban is a magyar csapattal dolgozna együtt.
A srácokat -akikkel a produkció villámgyorsan életre kelt- végül valóságos messiásként fogadták Jon és énekesei, a menedzsment, a technikai személyzet, a nagyzenekar és a karmester egyaránt. A billentyűslegenda a második teltházas koncert végén úgy mutatta be a Cry Free együttest, mint „a srácok, akiket még Budapesten ismertem meg, és akik most segítségemre siettek a bajban, miközben jól össze is barátkoztunk”. A fellépést követő rövid afterparty végén még egyszer utoljára kifejezte háláját, amikor fejet hajtva ezúttal magyarul mondta: „Köszönöm!”.
A két nap alatt a zenekar tagjai együtt ebédelhettek, kávézhattak, és számtalanszor beszélgethettek hosszasabban is a 68 esztendős rockikonnal, aki a jó hangulatú diskurzusok alkalmával biztosította őket, hogy a jövő év közepén várható magyarországi visszatérésekor (melynek programját már tervezgeti is) csak velük lesz hajlandó színpadra lépni.

Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.