Akik a depresszív black metalt (na jó, nevezzük atmoszferikusnak) kedvelik, és hagyják, hogy különösebb csúcspontok nélkül hasson rájuk a magány érzését keltő, fájdalmat sugalló hangfolyam, próbálkozzanak a Haenesy aktuális lemezével.
Működőképes, nyughatatlan, energikus instrumentális prog. metal lemez, változatos, fogósságra törekvő dalokkal. A Phoenix IV: Levitation egy eszement darab, jó értelemben. Az ének hiánya mindig téma, és fel is adja a leckét az összes instru. bandának, de a Night Verses szerintem jól hidalta át ezt az akadályt. Főleg, hogy itt-ott beszédfoszlányok is tarkítják az egyébként is színes zenei tartalmat. Tetszik, hogy meg tudnak állni néha, vissza tudnak venni, és a hallgatót nem nyomja agyon az anyag.
Ez a zene messzemenően nem az én világom. Számomra elviselhetetlen ez a vokál, túlságosan negédesnek, túlcifrázottnak, mesterkéltnek, álköltőinek tűnnek a szövegek, a zenei alapba pedig semmilyen szinten nem tudtam kapaszkodni. Úgyhogy elengedem, hátha más többre értékeli.
Megvan ennek a punkos, enyhén humorba mártott grindcore-nak is a maga helye a spektrumon. A Harvester of Souls kezdő témáin meglepődtem, nem számítottam ilyen komoly tónusú dalra, kimondottan felüdülés volt. Sajnos a legtöbb dalban nem elég jók a az ötletek. Felbukkannak erősebb témák elvétve (Ordinary Issue, Dr. Foodfuck), de ezek csak a többihez képest nevezhetők jónak.
A megfelelő pillanatot meg kell találnom, hogy erre a gótikus rockra igazán rá tudjak hangolódni, de ez most akaratom ellenére, teljesen véletlenül sikerült is. Elsőre csupán egy kellemes hangulatú anyag volt, aztán egy csendes reggel, a falnak nekidőlve az ágyon, kávézgatás közben észrevettem, hogy ez több, mint korrekt anyag. A Bloodwaters, a Leda and the Swan Pt 1, a Spiderqueen, de legfőképpen az utolsó dal nagyon tetszenek. A Somebody Super Like You énekdallama szintén roppant szimpatikus. A fickó hangja nem mindig jön ki jól (például a Flocksban), de összességében erős, igényes album!
Kulcsszavak: dallamos black metal, panelek/sablonok/bevett sémák, ötlettelenség, szürkeség, unalom, fárasztó, semmitmondó. Nem kellene mindenkinek lemezt kiadni, csak mert tud hangszeren játszani.
Ez az atmoszferikus jelző mögé bújt andalgós, kissé egysíkú black metal nem tartozik a kedvenc műfajaim közé. A lengyel nyelvet sem szívesen hallgatom zenében (kevés kivétellel), ahogyan a magyar nyelv sem hangzik a fülemnek jól a black metalban (akad kivétel). De hát ez már az ízlések és pofonok kategória.
Lásd lemezismertető.
Nem igazán tudok mibe belekötni, teljesen korrekt módon összetákolt mezei atmoszferikus black. Szerencsére semmilyen hazai- és gyermekbetegségtől nem szenved a lemez, ami dicsérendő, viszont igazán semmilyen erényét sem tudom kiemelni. Plusz pontot én nem dobálok csak azért, mert valami itthoni. Nincs igazán meg bennük sem az egyedi színezet, sem az unikális jelleg, így minden bizonnyal hamar emlékét fogom veszíteni a Katruzsának.
A sok magas pontszám végett előre túlhypoltam magamban a lemezt, így egy-nagyon-nagyon enyhe csalódás fogott el a lemez vége után, ugyanis többet vártam. Persze jó ez, szeretem is a stílust, most nem is zavart a vokálnélküliség; meg tudták tölteni tényleges tartalommal a játékidőt torok nélkül is... mégis, sokszor eszembe ötlött a hallgatása alatt, hogy mikor páran fröcsögtök a zenei maszturbáció végett egyes lemezeknél... vajon most miért nem? Mert valljuk be, nem kevés helyen durván túl van tolva ez is. De az biztos, hogy fogom még hallgatni, mert izgalmas cucc. Ja, azt még ki kell emelnem, hogy a dob brutálisan kurvajó, imádom!
Nem fogok messzemenő barátságot kötni az albummal, mert nem igazán vagyok oda ezen vonulatáért a műfajnak, de a maguk közegében vizsgálva ez szerintem egy teljesen rendben lévő, erős lemez. Nincs túl bő lére engedve, feszes, intenzív, telve van szuper témákkal. A vokál meg ilyen, engem fikarcnyit sem zavart, ehhez a lemezhez ez dukált. A szövegek milyensége persze más tészta; ha nem is kínosnak, de néhol kegyetlen erőltetettnek hatottak... MI AZ HOGY 'VÁGYÁLMAK'? MI A F...??
Sosem csíptem az efféle direkt poén bandákat, mivel semmilyen szinten nem tudok azonosulni azzal, amit képviselnek. Viszont minden ellenszenvemet félredobva, objektíven vizsgálva az oroszok disznólkodását, találhatóak azért itt értékelhető dolgok. Sőt, néha még meg is mosolyogtatott pár szám. Vagyis akármennyire is nem kenyerem a dolog, működik a ruszkik módszere! Egy biztos; sem a merevlemezen, sem a polcomon nem fog helyet foglalni a Zoebeast zenéje semmilyen formában, de ha egyszer úgy hozza az élet, élőben simán eltombolnék rájuk részegen a haverokkal. :D
Egyetértek Zolival, legalábbis olyan téren, hogy valóban erős a "múltidézés-faktora" az albumnak. Számomra a kellemesen nosztalgikus kategóriába esik, ugyanis kb hasonló zenét játszó zenekarok voltak anno számomra a "kapudrog" a metal zsánernek sötétebb fertályai felé. Manapság nagyon kevés hasonló zenét hallgatok, éppen ezért volt egyrészt kellemes a Hoth anyaga, másrészt rendelkeznek egy egyedi stíllel és hangulattal, ami kiemelte őket számomra a többi hasonszőrű banda közül. Nem egy bonyolult, elgondolkodtató, megterhelő anyag, hanem egy egyszerű, hangulatos, dallamos, igényes mű, ami könnyedén folyik le az ember hallójáratain. Persze lehetne mibe belekötni, legyen szó a sokszor önismétlőnek ható dobtémákról, vagy a kicsit sem egyedi riffekről és dallamokról, de nem érzem szükségét fennakadni ezen aspektusokon, ha összességében baromira szórakoztat az amcsik asztrális nekromanciája.
Egyszerűen lehidaltam ettől a lemeztől, annyira tökéletesen összerakott, profi, élvezetes... A 'The Bee' szerintem az év dala; ha egyetlen dalt hallgathatnék csak életem végéig, simán ezt választanám. Igen, van benne némi giccs, és "túltolt magasztosság", de hát ez így tökéletes. Olvassátok el oldboy ismertetőjét, az teljes egészében lefedi az én gondolataimat is. Amit még kiemelnék, hogy a balanszot perfekt módon sikerült belőni az album egészét illetően.
Mélázgatós zene, ami igyekszik kikeveredni a stílus kereteiből, akár még újítani is a bevett paneleken, de sajnos semmi olyan pluszt nem pakol hozzá a zsánerhez, ami ténylegesen érdekessé, kirívóvá tenné az anyagot. Bandcamp-en valaki a Furiához hasonlította őket; na ez utóbbi őrült polákok sikeresen tudtak újítani és szórakoztatni, akár elgondolkodtatni is. A Kly-nek csak untatni is altatni sikerült.
Valszeg megint én vagyok fordítva bekötve, de megmondom az őszintét, én ezt egy üres lufinak tartom. Semmi innovatívat, semmi kiemelkedőt nem hallok én ebben, pedig jó párszor végigfüleltem. Az első dal, ami megfogott valamilyen szinten, az a Touched volt, az tényleg olyan hangulattal bír, ami könnyen lehoz az életről. A Reason (és az azt követő Insignificant) funeralos dörgései is tetszettek, de félúton aztán az a dal is elúszott, és utána nem is igazán bírt magára találni. Őszintén szólva én itt baromi nagy kontrasztot érzek ki az elérni kívánt hangulat és az aktuális dallamvezetések között. Nem azt mondom, hogy lelketlen a produkció, mert biztosan nem az, de atmoszférateremtésben számomra -a fent felhozott példákon kívül- egy nagy, üres lufi. De megígérem, hogy valami rideg, komor téli estén újra előkapom egy próba erejéig, általában akkor hatnak nálam igazán az efféle zenék. :)
mind csak állandó hp tag csak olvasói
Hangpróbák: 1. ... 368. 369. 370. 371. 372. Full screen Vertikális nézet
2018. július 21.
farrrkas Weide ∑:
1.
Amorphis
Queen Of Time
  10 10
2.
Martyr Lucifer
Gazing At The Flocks
8   8
3.
Night Verses
From the Gallery of Sleep
8 7 7.5
4.
Doomed
6 Anti-Odes to Life
9 5 7
5.
Hoth
Astral Necromancy
4 9 6.5
6.
Hænesy
Katruzsa
6 6 6
7.
Zoebeast
Zoebeast
5 6 5.5
8.
Kły
Szczerzenie
5 5 5
9.
Anchorless Bodies
Testet Ölt
2 6 4
10.
Immortal
Northern Chaos Gods
    0
∑:
5.9 6.8 6.3
McFrost1977 2018. július 17., kedd, 10:40
McFrost1977
Csatlakozott:
2015. augusztus 28.
Hozzászólások: 1405
Jó, hogy valaki elhintette ezt az "önmaga tribute zenekara" kifejezést! Ennyi erővel minden 15, 20 + éves banda az! :-D
--
És ha eljössz, világvége, itt találsz majd engem,
nyárfák közt a szélben zúg, csak zúg a lelkem.
Zoolixius 2018. július 13., péntek, 20:27
Zoolixius
Csatlakozott:
2018. április 23.
Hozzászólások: 71
Válasz Weide üzenetére:

Bazzeg, folyik a könnyem, hallgatom a Kly-t, mellettem a lengyel munkatársam unott arccal, monoton, színtelen hangon fordítja a szöveget, amit ért belőle.
Lángok között.. lángok... valami tűz... lángot fogok okádni... lángok. :-D


Szinte magam előtt látom... Mint egy amatőr lengyel fekete-fehér filmszatíra a rendszerváltás idején... Adja. (hrhr)
Nagaarum 2018. július 13., péntek, 12:46
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2350
Válasz Weide üzenetére:Magyarul. Tökéletesen beszéli a nyelvet. (cool)

Vagány! ^^
--
>>> NGC Prod kiadó Bandcamp<<<
Weide 2018. július 13., péntek, 12:43
Weide
Csatlakozott:
2016. március 24.
Hozzászólások: 903
Válasz Nagaarum üzenetére:


Hát nekem is folyna. És magyarul mondja, vagy angolul? (w00t)


Magyarul. Tökéletesen beszéli a nyelvet. (cool)
--
"Ha már nincs benne 3 mp alatt 4 riff oda-vissza, nem is jó?" - McFrost
Nagaarum 2018. július 13., péntek, 12:34
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2350
Válasz Weide üzenetére:

Bazzeg, folyik a könnyem, hallgatom a Kly-t, mellettem a lengyel munkatársam unott arccal, monoton, színtelen hangon fordítja a szöveget, amit ért belőle.
Lángok között.. lángok... valami tűz... lángot fogok okádni... lángok. :-D

Hát nekem is folyna. És magyarul mondja, vagy angolul? (w00t)
--
>>> NGC Prod kiadó Bandcamp<<<
Weide 2018. július 13., péntek, 11:00
Weide
Csatlakozott:
2016. március 24.
Hozzászólások: 903
Bazzeg, folyik a könnyem, hallgatom a Kly-t, mellettem a lengyel munkatársam unott arccal, monoton, színtelen hangon fordítja a szöveget, amit ért belőle.
Lángok között.. lángok... valami tűz... lángot fogok okádni... lángok. :-D
--
"Ha már nincs benne 3 mp alatt 4 riff oda-vissza, nem is jó?" - McFrost
Weide 2018. július 12., csütörtök, 09:42
Weide
Csatlakozott:
2016. március 24.
Hozzászólások: 903
Lengyel munkatársamnak már elege lehet ezekből a polák metal cuccokból (jelen esetben a Kly), mert amint valaki benyom egyet HP-ra, mindig megyek hozzá, hogy fordítsa már le legalább a számcímeket. (hrhr)
--
"Ha már nincs benne 3 mp alatt 4 riff oda-vissza, nem is jó?" - McFrost
Zoolixius 2018. július 11., szerda, 16:28
Zoolixius
Csatlakozott:
2018. április 23.
Hozzászólások: 71
Válasz oldboy üzenetére:

Az a szép az ízlésben, hogy van aki úgy gondolja a dolgot, mint Necron, van aki pedig úgy, ahogyan Te!

Szerintem rég készített már ilyen bátor és színes lemezt a zenekar, szóval nekem nagyon bejött ez a korong, ki is fejtettem hosszasan a kritikában.

De azt is simán el tudom fogadni, ha mások nem így vannak ezzel. ;-)


(yes)
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.107 seconds to render