Arise to Heaven – power metal Peruból

Peru. Hatalmas hegyek, ködlepte erdők, pánsíp… és heavy metal! A Huaraz-ban dolgozó Arise To Heaven nevű formációval 2012- ben ismerkedtem meg(Fred López basszusgitáros, José Murillo dobos, Oskar Murillo énekes/gitáros, Roger Cueva billentyűs és Víctor Ramos gitáros), azóta mondhatni “metal- tesóság” alakult ki köztünk. Egyik internetes beszélgetésünk alkalmával kértem fel a srácokat, hogy dumáljunk kicsit “hivatalosabb” hangvételben is, ők pedig készségesen álltak az interjú elé. Kérdéseimet a bandatagok közösen válaszolták meg.

Helló Srácok! Ahogy tudom, ez az első magyar interjútok. Kérlek, mondjátok el a legfontosabb tényeket az Arise To Heaven-ről! Hogyan és mikor indítottátok be a bandát, mely’ csapatok voltak a személyes hatásaitok?

Helló Barátaink! Boldogok vagyunk az első interjú miatt, amit nálatok adhatunk! Egy különféle hatásokkal rendelkező zenekar vagyunk, a power metaltól a progresszív metalig, olyan bandákkal, mint a Helloween, Secret Sphere, Edguy, Dream Theater és Symphony X. Ezen bandák feldolgozásaival kezdtük 2008-2010 között. Aztán arra az elhatározásra jutottunk, hogy saját dalokat csinálunk, és elkezdődött egy másik út számunkra. Vettünk néhány leckét a komponálás érdekében, és jelenleg a saját nótáinkat játsszuk. Jó visszajelzéseket kapunk más zenekaroktól és emberektől, miközben dolgozunk az új albumunkon.

Ismerek más perui bandákat, mint a Blizzard Hunter és a Nautiluz, de ők Limában élnek. Ti viszont Huarazban. Kapcsolatban álltok a többi perui bandával? Követitek, hogy mi történik a hazátok metal színterén?
Persze, kapcsolatban vagyunk más bandákkal, rengeteg barátot szereztünk közülük és sok közös koncertünk volt. Habár a metal színtérnek nincs meg az a támogatottsága, mint más stílusoknak, nehezebb metal zenét csinálni, de a bandák sosem adják fel. És próbálunk jobbak lenni életünk minden napján.
 

Az előző albumotok, az “Awaken” 2012-ben jelent meg. Nekem nagyon tetszik a régisulis hangzásával, de úgy gondolom, lehetne egy kicsit jobb… Mit gondoltok az “Awaken”-ről az elmúlt évek tükrében?
Számunkra az “Awaken” a kezdete a megszilárdulásunknak, mint zenekar, büszkék vagyunk, mert az az anyag ajtókat nyitott meg, hogy játszhassunk más városokban is a hazánkban és hallgassanak minket más országokban. A hangzásunkkal kapcsolatban, talán lehetne jobb, de az egész produkciót a házi stúdiónkban készítettük, így talán ez a válasz a kérdésedre. Ez azt jelenti, hogy mindent magunk csináltunk, nem egy profi stúdióban, de az új albumunk sokkal jobb hangzást fog kapni.

Láttam híreket, amik az új albumotok stúdiómunkáiról szóltak. Tudnátok valamit mondani az anyagról?
Ez az album az alapján íródott, hogy csináljunk egy koncepcionális lemezt; hogyan kapcsolódnak össze személyes kutatásaink, amelyek elvezetnek a létezésünk teljességéhez. Hangzásban, reméljük jobb eredményeket érünk el, hiszen új felszerelést használunk és egy, a városunkban lévő professzionális stúdióban dolgozunk. Az új dalok más módon íródtak, mint az első albumunknál, mert átmenetet alkalmaztunk a progresszív stílus és a power metal között, és ebbe kevertünk némi perui ízt a ritmikai megoldásoknál. Tehát arra számítunk, hogy az embereknek tetszik majd az új anyagunk, mert a legjobb formánkat adtuk hozzá.

Mennyi időbe telik, amíg felvesztek egy dalt? Kaptok valakitől segítséget, vagy a “csináld magad” utat követitek? Jelenleg van lemezkiadótok?
Ahogy említettük, egy stúdióban készítjük a felvételeket, hangmérnökkel és producerrel. Még nincs kiadónk, ez az, ami miatt mi állunk minden költséget, és ez a válasz arra is, hogy miért tartanak a normálisnál hosszabb ideig a felvételek. A polgári munkáinkból tartjuk fenn a zenekart.

Hány koncertet adtok éves szinten? Melyek a kedvenc helyeitek?
Sajnos a városunkban nem sok koncert van. Tavaly mindössze hét fellépésünk volt itt, és kettő vagy három a városunkon kívül. A kedvenc helyünk Lima, mert ott koncentrálódik az országunk metal színterének java, és jó ajtó ahhoz, hogy megmutassuk a zenénket.

Terveitek a közeljövőre?

Nos, ha befejeződtek az album munkálatai és elkészültünk a videóval, amivel promotálhatjuk a lemezt, szeretnénk sok koncertet adni. És híresek lenni… Hahaha! Szóval jó lenne játszani minél több helyen, mert a zene az életünk, és ezt szeretjük csinálni.

Oké, köszönöm az interjút, Fivéreim! A legjobbakat kívánom nektek a jövőben! Tiétek az utolsó szó joga!

Nagyon köszönjük, hogy támogatjátok a metal színteret és a zenekart, reméljük hamarosan megmutathatjuk nektek az új anyagunkat! Vigyázzatok magatokra és mindörökké metal! Köszönet mindenért!
Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.