Beszélgettünk Bencével a Grrrmba felével

 
E hónap kilencedikén jelent meg a Grrrmba első CD-je az NGC Prodnál. Ezen a kiadványon a két korábbi, a Lost Horizon Productions által kazettán megjelentetett EP anyaga hallható, a borító pedig át lett gyúrva, ki lett bővítve. A bandáról, ami tavaly alakult meg, és máris három fizikai kiadvánnyal büszkélkedhet, a zenéről, a videoklipről, és a hogyanokról Bencét, a bömbölőt kérdeztem ki.

Több bandában is ott vagy / voltál, melyiket érzed magadhoz a legközelebbinek?

Mindig azt amelyiket épp csinálom, és jelen esetben ez a Grrrmba és a Father Bluebeard. A Grrrmba-ban a teljes alkotói szabadságot élvezem, azt hogy nem gondolok semmilyen stílusbeli megkötésre. Csak ömöljön a negatív energia! És az úgy tűnik egyenlőre kiapadhatatlan bennem. A Father Bluebeard pedig a „féktelen, ereszd el a hajam” felfogásban működik. Jókat koncertezni, bulizni a cimborákkal, és ontani a jellemzően régi sulis gore/grind/death témákat, úgy hogy utána csak egy sípszót halljak a fejemben, mert a füleim nem bírták feldolgozni a hangorkánt. 😀

Ezek szerint nincs benned pro / kontra a régisulis illetve a modernebb témákkal kapcsolatban?

Nincs. Valami vagy tetszik, vagy nem. Az sem feltétlen világos számomra hogy mi a régisulis és mi számít már újnak. De nem is érdekel.

A The Flashback videoklipje az Altered States című filmből kivágott jelenetekből készült, ami mind témájában és kép világában kapcsolódik a dalhoz. Hogy jött az ötlet? Előbb volt meg a dal, aminek hatására a filmet használtátok, vagy a film hatására született az meg?

Előbb volt meg a dal. Igazából az sem volt tervben, hogy erre a dalra legyen klip összevágva. Nagyon tetszett a szerteágazó és igen hatásos látványvilága a filmnek, és amikor kigondoltam hogy mi lenne ebből összevagdosni valamit, akkor ennek a dalnak a témája passzolt a legjobban hozzá.


A második video (Catharsis) viszont már a kolpos Knot és Jim Jones segítségével készült, és rendkívül bizarr lett. Erről is mesélj nekünk!

Pontosítanék, mert a második klip munkálatainak oroszlánrészét Doki (Jim Jones) és Zoli barátunk végezte, de való igaz, hogy az első alkalommal Knot is ott volt a felvételnél, és segítette a remek hangulatban folyó forgatást. A kis történet pedig úgy született, hogy Dokival egy sörözés alkalmával elkezdtünk agyalni, milyen alapanyagból mit tudnánk összehozni, ha egy klipet szeretnék csinálni az új Grrrmba anyag egyik dalára. Adott volt egy évek óta el nem mosott kés, valamint egy műláb. Ez a két összetevő pedig már elegendő volt ahhoz, hogy beindítsa a fantáziánkat, és elkezdjük az agyalást egy esetleges video elkészítéséhez. A végeredmény pedig kifejezetten hangulatos lett szerintem, főleg hogy azelőtt ilyennel még nem próbálkoztunk. Legalábbis én biztos nem.

Tudvalevő, hogy a zenei részek egy részét is Knot irányításával vettétek fel. Ő mennyire szólt bele a dolgokba? Nem az az erőszakos, diktáló típus, ha jól sejtem.

Az „énekeket” vettük fel mindkét alkalommal Knot-nál. Ez abszolút barátilag működik nálunk. Megkérdeztem, van e rá lehetőség, hogy nála vegyük fel a vokál témákat, és most kapaszkodj meg! Azt mondta hogy, van! Egyébként pedig egyáltalán nem szólt bele a ’dolgokba’, maximum jelezte, ha esetleg már-már túlzásba akartam volna esni az ordibálásban. Valamint jelen volt Doki is, akit betudtam szervezni egy kis vendég vokalizálásra.


Sokszor hasonló hangulati elemeket fedezek fel, mint az Alice in Chainsnél, annyi különbséggel, hogy nem grunge, hanem 100% metal, amit hallok. Szeretitek az említett bandát, illetve azt a vonulatot?

Alice in Chains-t sosem hallgattam. Talán egy klipjét láttam, amiből azonnal le is szűrtem, hogy nem nekem való zene, ahogy az a „vonulat” sem amit ők játszanak. Hogy hasonló elemeket fedezel fel a Grrrmba-ban? Evvel nem hiszem hogy rajtad kívül sokan így lennének, de hallottam már olyan megfejtést is, hogy „olyan slipknotos a zenétek”. Idáig ez volt a kedvencem, de te most rálicitáltál evvel az Alice in Chains-szel! 😀

Hogyan készül egy Grrrmba dal? Gergely gitáros és dobosként van feltüntetve több helyen is, mégis arra kérlek, hogy mesélj egy kicsit a bandában betöltött szerepekről!

A Grrrmba-ban és úgy általában is, én kész dalokban gondolkodom, vagyis addig amíg úgy nem érzem hogy kész, addig nem hallja senki. Megírom a gitárokat, olykor a basszust is, és csinálok egy egyszerű mankónak mondható dobot alá, hogy hallja Kutya (Gergely), hogy mire gondolok. Ezt átküldöm neki, hogy véleményezze, és ha tetszik neki amit hall, akkor kidolgozza a dobokat alá. A felvételek pedig eddig megosztva történtek. Az első anyagon a gitárokat Kutya játszotta fel és a basszust meg az „éneket” én. A másodikon úgy alakult, hogy a dobon kívül a többit én játszottam fel. Az új anyagnál pedig ismét az a terv, hogy a dobért és a gitárért Kutya lesz a felelős, én pedig a basszus és a vokál részek felvételéért.


A dob élőben lett felvéve? A bandák ma már gyakran alkalmazzák a költségkímélőbb (ámbár időigényesebb) dobgépet.

Nem élőben lett felvéve, hanem programmal. Valóban költségkímélőbb, de olyan nyugalommal és türelemmel megáldott embert igényel, mint például Gergely.

Hogyan kategorizáljátok ti műfajilag magatokat egyébként? mennyiben doom, death vagy black metal ez? 

Ezt rábízom a nagyokosokra. Ki hogy érzi. Szerintem mindegyik. Vagy lehet hogy egyik sem.

Most egy hosszabb anyagon dolgoztok. Szerintetek manapság mivel érdemesebb előállni? Nagylemezzel vagy EPkkel?

Most úgy fest a dolog, hogy egy teljes nagylemezzel rukkolunk elő, mert nem bírtam megállni négy nótánál és a folyamat megtörése nélkül jött még mellé kettő. Emellett tervben van, hogy egy feldolgozás is helyet kap majd a lemezen, amit még nem lőnék még el, mert egyáltalán nem biztos. Fogalmam sincs mivel érdemesebb előállni manapság, és nem is érdekelt soha. Itt azért készült eddig két EP mert négy dallal is kerek egésznek éreztem, és nem gondoltam úgy, hogy feltétlenül kellene még írni hozzá pár dalt, csak azért, hogy nagylemez lehessen.

Élő fellépéseket nem terveztek?


Ez egy nagyon jó kérdés, mert minden vágyam lenne élőben is megszólaltatni a Grrrmba-t, de egyelőre több akadálya is van ennek. Egyszer az idő hiánya, másodszor nem hagyható figyelmen kívül hogy ketten vagyunk. Ami lássuk be, elég kevés ahhoz, hogyha két gitárt, egy basszust, és egy dobot kéne megszólaltatnunk élőben. De ha valamilyen kedvező csillagállás hatására, úgy alakulna, hogy alkalom nyílna erre a lehetőségre, akkor nem zárkóznék el előle.

A Bölzer kiáll duóban is. Igaz, az ő zenéjük más. A Grrrmba valóban megkívánja a teljes zenekaros felállást. Lényeg az, hogy a szándék megvan a koncertre. Sampleres megoldás (basszus és másik gitársáv samplerről)?

A Bölzer-ék bátrak. A sampleres megoldás engem nem hoz lázba. Maximum zenét kísérő zajokhoz tudnék elképzelni sampler-t a Grrrmba-ban.

Azt lehet tudni, hogy a civil életben mivel foglalkoztok, amikor nem a zenével?

Én egy civil szervezetnél dolgozom már több mint tíz éve.

Nyomon követed a magyar metal undergroundot? Szerinted mely hazai bandákra érdemes még odafigyelni?

Igyekszem figyelemmel kísérni. Persze főleg azokat a vonalakat igyekszem követni amiket szeretek is. Elég sokféle zenét hallgatok, és mindenfelé van számomra említésre méltó zenekar. Hogy csak egy párat említsek, az egyik legnagyobb kedvencem a Kolp, az utánozhatatlan rideg, nihil hangulatával. A Grrrmba-hoz hasonló vonalon ott van a Pillars Of Destruction, az Oaken és a Torn From Earth. A grind felől kedvenceim a S.O.T.E., Halitosis, Karak. Akkor ott van még például az Önkiírtás akik mindig lehengerelnek amikor látom őket, vagy ott van a Rákosi, ami számomra a nagybetűs punk/hardcore. És akkor még nem is beszéltem olyan bandákról akik egyáltalán nem a punk/metál oldalon mozognak, de valami olyat nyújtanak ami engem megfog. Ilyen az Űrhajó, az utazós instrumentális muzsikájával, vagy hogy az elektronikus zenék közül is említsek favoritot, ott van a savban gazdagon áztatott Interflug, ami szintén más dimenziókba repít. És tudnék még mondani többet is ha megerőltetném kicsit az agyam, de nem akarok evvel oldalakat megtölteni.

<a href=”http://ngcprod.bandcamp.com/album/grrrmba”>Grrrmba by Grrrmba</a>

Beszélgettünk Bencével a Grrrmba felével (1 komment)

Depeche Mode Depeche Mode
március 25.