Harmincon túl...
F.O. System, Sexepil koncert a Barba Negrában
Ritka az az alkalom, amikor a dark-wave itthoni úttörője színpadra áll. Az viszont mindig ünnepnap. Az F.O. System iránt még mindig óriási érdeklődés mutatkozik, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy táblás ház előtt adhatták mostani Barba Negrás koncertjüket (tavaly ugyanitt léptek fel). Nagyon sokan ott voltak olyanok, akik már a Fekete Yukas korszakban figyelemmel kísérték a bandát és voltak fiatalabbak is, akik viszont nem láthatták fénykorában az F.O.-t. Így egyfajta generációs találkozónak is felfoghattuk az eseményt.

Mátyás Attiláék előtt csupán egyetlen zenekar lépett fel és bizony már az sem kezdő. A Sexepil is igen terjedelmes múltra tekinthet vissza, igaz az F.O. világához jobbára csak az egészen korai időszakban álltak közel, amikor még magyar nyelven tolták. Mégis úgy tűnt, elég sok rokoni szál fűzi egymáshoz a két együttest, tehát nyilván nem volt véletlen a párosítás. A Sexepil egy olyan magyar zenekar, akikre méltán lehettünk büszkék, amikor mondjuk az MTV 120 Minutes c. műsorában felcsendült valamelyik számuk, illetve amikor egész Európát átszelték egy-egy turnéval, továbbá a tengerentúlra is eljutottak. A társulat pont erre a bulira hozott ki egy speckó kiadványt Acoustic Sessions címmel, amelyre néhány daluk unplugged, torzításmentes átértelmezése került fel. Fellépésük azonban mégsem erről szólt, hanem egy nagyjából megszokott igazi, rockolós Sexepil előadás volt. Feldobtam nekik amúgy azon ötletet (Facebookon rájuk írtam ezzel kapcsolatban), hogy csinálhatnának pár akusztik megmozdulást, kisebb, intimebb hangulatú helyeken, most hogy már rendelkeznek egy ilyen EP-vel. Lenne rá szerintem igény.

Immár teljes jogú tag náluk az ANEZ-ből igazolt Szalai Anesz, aki egy ideig csak vendégként szerepelt a Sexepil bulikon. A külsőre Sinéad O'Connor hasonmás énekesnő mára elég simulékonyan beilleszkedett és a banda méltóképp hozzá tudta igazítani muzsikáját Anesz adottságaihoz. Magyar nyelvű számot már csak elvétve tolnak, a mostani programba is csupán az Igazi zöld és igazi kék került be, amit azonban egy emberként énekelt velük a közönség java része. A tagok elég gyakran cseréltek hangszert a színpadon, ami segít elvonatkoztatni őket más alter zenekaroktól. Pl. a dobosként is remekelő Vangel Tibor volt, hogy előlépett frontemberré.

Legjobban kétségtelenül a régi számaiknak örültem, mint pl. az Eroding Europe. Az a kissé Rage Against The Machine-es kiállás mekkorát szólt már élőben is! Bár már nem nyújtják azt, amit a fénykorban, valamint muzsikájuk sem tűnik már annyira depresszívnek, mint amikor először hallottam, az ő koncertjeiken is sokszor mégis újjáéled a tinikorom, mivel a szekerük főleg a 90-es években futott nagyon jól. '96-ban három kategóriában is megnyerték az Arany Zsiráf díjat, ami tudtommal egyetlen alternatív zenekarnak sem sikerült rajtuk kívül - még a Kispálnak, Quimby-nek sem.

A tavaly 30. jubileumát megünneplő F.O. System (eredetileg Fuck Off System, csak a szalonképesség kedvéért lerövidítették) összesen egyetlen hivatalos stúdióalbummal rendelkezik, tehát túl nagy fejfájást nem okozott a tagoknak, mely dalok maradjanak ki a programból. A fellépés során rendre jelentkező technikai bakik ellenben annál inkább megkeserítették életüket. Matyi ugyan hozta a szokott, mindig mosolygós és kedélyes formáját, de nyilvánvalóan nagyon felidegelte a túl sok malőr. Amikor éppen a helyén volt minden technikailag, akkor viszont álomszerűen szólalt meg a koncert! Az olyan - immár örökzöld - nóták, mint a Hiába minden, Öngyilkos vágyak, Talán, Nézz rám, vagy a kezdőakkordként felcsendült Hold, lemezminőségben görögtek elő a hangfalakból, illetve a világot jelentő deszkákról. A dobok mögött helyet foglaló Zana Zoltán, vagy ahogy a legtöbben ismerik: Ganxsta Zolee, meglepően hibátlanul hozta még ezeket a kicsit összetettebb ritmusképleteket is (bizonyára hallgatta, tanulmányozta ő is azokat a zenéket, amik az F.O.-t befolyásolták: New Model Army, Fields Of The Nephilim, Bauhaus, Joy Division, The Mission, stb.), pedig mind a Sex Actionben, mind a KGB-ben egyszerűbb, kettő-négyes ritmusokat hoz; azok elkalapálásához nem kell Mike Portnoynak lenni. A sajátos humorú, szabadszájú rapper-színész tehát rockdobolás tekintetében is abszolút megállja helyét.

Nem egy színpadfelszántós brigád ők, hatalmas színpadi teljesítményről tehát nem beszélhetünk esetükben, ellenben Matyi szuggesztív személye, előadásmódja és a közönséggel való kontaktusteremtése elviszi a hátán gond nélkül a produkciót. Ugyanakkor a többiek (Jerabek Csaba, Földi Tamás és a fentebb méltatott Zoli) rutinja, felkészültsége, profizmusa is elengedhetetlen ahhoz, hogy minden egyes F.O. banzáj élményszámba menjen és kellemes szájízzel térhessen utána haza a koncertlátogató. A háttérfények is csak rásegítettek erre.
Kevesen tudnak egylemezes bandaként hatalmas kultuszt kialakítani maguk körül (lásd Sex Pistols), az F.O. System ebben itthon mindenképp élen jár. Kitartó rajongóiknak két ráadással is kedveskedtek Matyiék, ebből az első felvonásba a Ne gondolj rám és a lemezen ki nem adott Utazás fért be. A legvégső búcsúban pedig számítottam rá, hogy  stílszerűen az Utolsó üvöltés lesz benne. De még azután sem engedték le őket a színpadról, jött hát a Még, ami ugyancsak ékköve egy minden hazai darkos számára kötelező olvasmánynak (illetve inkább hallgatmánynak). Az egyetlen F.O. System albumot egyébként tavaly kihozták újra bakelit formátumban, amihez csaptak is az Instantban egy kisebbfajta, dedikálással egybekötött party-t.


Köszönet a GrundRecords-nak a lehetőségért!
Harmincon_tul
Írta:
Mindenholottlevo
2017. február 25., szombat, 18:46
Facebook:
Koncertek
Machine Messiah Tour 2018
február 25., 18:00,
Barba Negra
Amenra, Boris
február 26.,
A38 Hajó
Winter Assault Tour 2018
március 1., 20:00,
Dürer Kert
Mutilated And Assimilated Tour 2018
március 6., 20:00,
Dürer Kert
Rhapsody 20th Anniversary Farewell Tour
március 8.,
Barba Negra
Slow Death European Tour 2018
március 9.,
Dürer Kert
Total Metal Over Europe - Haeresis Tour
március 9.,
Dürer Kert - Kisterem
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.01 seconds to render