Blood Stains Europe 2017

A huszonöt (25!) éve működő norvég Gorgoroth egy tizenhat állomásból álló európai turnéra indult, amely március 18-án, szombaton Budapestet is elérte a Planetnoir Industries és a Phoenix Music Hungary jóvoltából. A Dürer Kertben megrendezett koncerten a Melechesh, az Earth Rot és az Incite volt a felvezető.


A 19:00 órás kapunyitással egy időben az amerikai Incite már a húrok közé is csapott. Mire sikerült bejutnom a koncertterembe, már csupán három dal volt hátra a szetjükből, majd vége is lett a műsoruknak. A rövid játékidő alatt a frontemberük – Richie Cavalera (igen az a Cavalera klán)-, fel-alá rohangált a színpadon egy Gorgoroth logóval ellátott molinó előtt. . A magát Facebook oldalán metalként aposztrofáló zenekar megalapozta  a folyamatosan érkező vendégek és az este hangulatát. Nekem ugyan inkább death metalnak tűnt, amit ezalatt a három számuk alatt hallottam, de ezen nem veszünk össze. Ha jól számolom még fél óra sem állt rendelkezésükre, mivel már fél 8 előtt vége volt a műsoruknak.

Gyors átszerelés után az ausztrál Earth Rot következett, akik black/death metalban utaznak. A színpadképben annyi változás történt, hogy a főzenekar molinójára az Earth Rot sajátját tette ki, úgy hogy azért az alatta lévő is látszódott. Az ausztrál zenekar már több játékidőt kapott (30-40 perc).
Eddig még nem találkoztam ezzel a zenekarral és a hallottak alapján azt mondhatom, hogy nem igazán tudtak lekötni. Ebben mondjuk az is közrejátszott, hogy sajnos a hangosításuk finoman szólva is pocsékra sikeredett. Egy nagy masszát kaptunk, amelyből szinte semmit nem lehetett kivenni tisztán. Így nem is állt össze az egész. Mindenesetre kapnak még egy esélyt, meghallgatom őket stúdió változatban is. Úgy valószínűleg ott pozitívabb képet kapok róluk. 

Az este harmadik fellépőjeként a Melechesh lépett színpadra. Náluk már sokkal jobban szólt a cucc, mint az ausztráloknál.
A Melechesh a 2015-ös RockParton játszott legutóbb Magyarországon. Emlékszem az akkori szereplésüknél a lábdob hangzása miatt volt kevésbé élvezhető a műsor. Ez mondjuk nem csak náluk okozott akkor kellemetlenséget, hanem a többi zenekarnál is, akik azon a színpadon játszottak. Szerencsére a mostani szereplésüknél nem tapasztaltam ilyen zavaró tényezőt. Messze teljesebb és jobb hangzást biztosítottak nekik az itt dolgozó hangtechnikusok.
A Melechesh sem bonyolította túl a színpadképet, de ők használtak némi füstölőt, amelyet enyhén lehetett érezni a koncertteremben. Közel sem annyira intenzíven, mint a január 10-i Batushka koncertjén.
A műsorukba inkább a korábbi albumaikról válogattak, így hallhattuk például a Ladders to Sumeria-t, a Triangular Tattvic Fire-t vagy a Rebirth of the Nemesis-t. A Melechesh műsorára már szép számmal összegyűltünk, a keverőpultig zsúfoltan álltak az emberek, s ez nem sokat változott, s ugyanez volt igaz az este fő zenekarára is.

A jubiláló norvég Gorgoroth zárta az estét. Legutóbb a Diesel klubban játszottak nálunk, ahol hasonló színpadképpel léptek fel, mint a Black Mass Krakow DVD-n láthatunk. Aki ellátogatott arra a bulira, biztos örök emlékkel távozott róla!


A fennálásuk 25 éves évfordulóját ünneplő európai turnéján kimaradt ez a színpadkép, így maradt a rengeteg füst, illetve elsődlegesen vérvörös fényben úszó színpad, amit némi fehérrel törtek meg. Nemrég tudtam meg, hogy a Gorgoroth koncerteken Hoest tölti be a frontemberi szerepet, aki amúgy a Taake-ból lehet ismerős.


A Gorgoroth ugyanazt a receptet alkalmazta, mint az előttük fellépő Melechesh, azaz inkább korábbi lemezekről játszottak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a ’96-os Antichrist albumról a Bergtrollets Hevn-nel kezdték a műsorukat, de olyan számok is bekerültek a programba, mint például az Under the Sign of Hell-ről a Krig, vagy a Quantos Possunt ad Satanitatem Trahunt-ról az Aneuthanasia és Preyer, de a ’94-es Pentagram albumról a Katharinas Bortgang is hallható volt.

Hoest nem sokat konferált fel a dalok között, csak annyit, hogy épp milyen dal következik, de ez a korábban leírt fénykombinációval és füsttel együtt igazi pokoli hangulatot teremtett, így igazi atmoszférája lett a koncertnek, ami emlékezetessé is tette.


Összességében egy nagyon erős estének lehettünk szem- és fültanúi, amit ezúton is köszönök a zenekaroknak. A szervezőknek pedig azt, hogy elhozták Magyarországra ezt a turnét!

A tavasz és nyár folyamán lesz néhány nemzetközi rendezvény Magyarországon, amely a fekete fém kedvelőinek kedvez. Ezért arra gondoltam összeszedem ezeket a bulikat ide a cikk végére.

2017. április 9., Budapest, Dürer Kert – Kisterem: IV. Engulfing the Void
2017. április 15., Budapest, Dürer Kert – Nagyterem: Mayhem, Dragged Into Sunlight, Inferno
2017. április 26., Budapest, Dürer Kert – Kisterem: Merrimack, Kozelinik, Zloslut, Niedergang
2017. május 13., Budapest, Yuk: Darkened Nocturn Slaughtercult
2017. május 19., Budapest, Kvlt: Sekhmet, Malvm, Nekrológ
2017. május 22., Budapest, Dürer Kert – Room 041: Nargaroth, Absu, Hate
2017. június 6., Budaprst, Dürer Kert – Kisterem: Ghost Bath, Heretoir, King Apathy
2017. június 11., Budapest, Drrpnc: Zhrine
2017. július 14., Dunaújváros, Szalki-sziget: Rotting Christ, Taake, Batushka
2017. július 28-29., Körmend: Total War Fest 5.
2017. augusztus 18-19., Budapest, Yuk: Inner Awakening Festival IX.

Blood Stains Europe 2017 (1 komment)

  • csehszlovakze csehszlovakze szerint:

    Hoest botrányosan gyengén énekelt akkor éjjel, a mikrofonállvánnyal bohóckodása meg tovább rontotta az összképet… nem tudom, milyen lesz nyáron a Taake, de ezek után nem sok jóra számítok… a banda többi része szerencsére jól nyomta (főleg Infernus). Mondjuk az kar, hogy az új lemezről csak a leggyengébb számot (Kala Brahman) tolták le, és a The Rite of Infernal Invocation is igazán beleférhetett volna az estébe…

    A Melechesh is jó volt, igaz, összesen egy klippjüket láttam a koncert előtt. 😀

    ui.: A szám címe Krig, nem Krieg, hiszen norvégul van, nem németül!

Hexvessel Hexvessel
április 24.