Rockmaraton 2017 - péntek
2017. július 14., Dunaújváros, Szalki-sziget
Sok helyen olvastam a világhálón olyan érveket, hogy x,y ok miatt nem megyek Rockmaratonra! Ami érthető is, ha csak abból táplálkozik az ember, hogy megnézi az előzeteseket, és a napi összefoglalókat, ahol szándékosan olyan embereket szólítanak meg, akik kissé illuminált állapotban vannak és mindenfélét hordanak össze-vissza. Lehetőleg még káromkodásokat is tartalmazzon a videó, mert azt jobban el lehet adni, és magasabb nézettséget generál. Ebből az indíttatásból gondoltam, hogy megírom ezt a beszámolót, mert a fesztiválnak van egy másik oldala is, ami jóval kevesebb hangsúlyt kap, s ebbe a részébe szeretnék egy kicsit betekintést nyújtani, hogy miért is érdemes ellátogatni a Rockmaratonra!

Idén is úgy döntöttem, hogy egy nap erejéig ellátogatok Dunaújvárosba, a Rockmaraton Fesztiválra. 2017-ben július 14-ére esett a választás, mert ezen a napon lépett fel a norvég Taake, akiket még soha nem láttam élőben. A Szalki-szigetre 13:00 óra környékén érkeztem, ahol néhány régen látott ismerősbe futottam és a délutánt sörözéssel, beszélgetéssel töltöttük. Az első koncert, amire elmentem az 18:00 órakor kezdődött a Bp Underground Pit elnevezésű sátorszínpadon, ahol a debreceni Angerseed csapott a húrok közé.


Aki rendszeres olvasója a Fémforgácsnak gyakran találkozhat a Mányák Péter által vezetett Angerseed-del. The Proclamation címmel tavaly január 24-én jelent meg az első nagylemezük, amelyről játszottak. A zenekar felállásában annyi változás történt, hogy a dobok mögött Szenti Árpád ült, aki ismerős lehet az Athame, Ahriman stb. formációkból. A korai kezdés ellenére szép számmal megjelentek az érdeklődök, s a sátor jelentős részét meg is töltötte. Sajnos a hangosítás nem volt éppen legjobb. (Ugyanez elmondható a következő Christian Epidemic fellépéséről is). Kissé zavaros és egybemosódott minden. Nem igazán lehetett kivenni a különböző témákat. Amikor először láttam a bandát a Death by Metal Fesztivál második felvonásán, akkor nem tapasztaltam ezt a problémát.

Utánuk a már előbb említett lábatlani Christian Epidemic következett, akik inkább az új albumról játszottak, egy-egy korábbi klasszikussal megfűszerezve a programot. A rövid műsorukból kimaradt viszont az Angyalok nyelvén című tétel. Sokszor voltam koncertjükön, de ezt a tételt mindig játszották. A műsoruk alatt a létszám szinte a duplájára növekedett, annak ellenére, hogy 19:10-kor kezdtek. 


A folytatásban a szombathelyi Sear Bliss lépett a színpadra. Náluk már  teljesen rendben volt a hangosítás a sátor adta akusztikuai lehetőségekhez képest. Szerencsére nem olyan hangosítást kaptunk, mint a legutóbbi Dürer Kertes bulin, ahol a szinte értékelhetetlen hangzás miatt koncert közben el is kellett hagynom a termet. A Sear Bliss a megszokott programmal érkezett, vegyesen játszottak régebbi és újabb dalokat, ráadásul egy vadonatúj dallal is kedveskedtek a közönség számára.


Ezután következett a várva-várt Taake. Nem is okoztak csalódást, sőt! Talán egy apró hiányérzetem volt csak a setlist-tel kapcsolatban, de erről majd a végén.
Hoest idén másodjára látogatott Magyarországra. Márciusban a Gorgoroth színeiben, most a Taake frontembereként pusztított. Igen, azt kaptam, amit vártam! A műsor az elejétől a végéig a ’90-es évekre jellemző black metal vonalat mutattta meg kíméletlenül. Összesen hét dalt játszottak, ebből három a Norges vaapen-ről, sajnos a Myr nem volt közötte. Ez az egyetlen hiányérzetem volt csak, szerintem ráadásként elfért volna azon a listán.


Hosszas hangolás, beállást követően a Batushka lépett a színpadra, akik saját hangtechnikust hoztak magukkal. Elég sokáig tartott, mert több alkalommal még a kábeleket is ellenőrizték, mert valami nagyon nem stimmelt. A világítás ellenőrzésében még segítettem is.
Végül a kiírt időponthoz képest közel 40 perc csúszással kezdődött el a koncert. Nem ismételném a mostani koncerttel kapcsolatban azt, amit a januári bulinál már leírtam. A színpadkép szinte ugyanaz volt, és ugyanúgy a Litourgiya album volt terítéken (mi más), mint akkor. Annyi különbséget tudnék csak említeni, hogy januárban egy picit talán jobban szóltak. Ezt a beszámolót ide kattintva érhetitek el.A 2017-es Rockmaraton számomra a hajnali 1:00-kor kezdődő Rotting Christ műsorával zárult. Be kell vallanom, ekkor már nagyon fáradt voltam, ezért már csak a keverőpult mellől követtem a koncertet. A koncertprogramba nagyjából egyenlő arányban válogattak korábbi és újabb tételeket, amivel egy teljesen korrekt műsort hoztak el a Rockmaratonra. A késői kezdés ellenére megtöltötték a sátrat, és ezt az érdeklődést a koncertjük végéig fenn is tudták tartani.


Összességében nagyon jól éreztem magam a fesztiválon, ami szemmel láthatóan évről-évre fejlődik. Értem ez alatt a programokat, a különböző lehetőségeket, a helyszínt, az infrastruktúrát, stb.
Nagy erény, hogy a nagy területet kihasználva a színpadok távolabb vannak egymástól, ami az áthallások miatt fontos. Néhány lehetőséget említenék még, azok számára, akik nem csak a koncertekre vágynak. Az Off Rock Tanyán például lehet kártyázni, társasjátékokkal játszani.
Napközben hagyományőrzéssel kapcsolatos programok, bemutatók várják az érdeklődőket. A fesztivál területén ráadásul adott a lehetőség strandolásra is.
Aki teheti mindenféleképpen látogasson ki!

A képek a Rockmaraton Facebook oldaláról származnak.
Rockmaraton_2017_pentek
Írta:
Krigare
2017. július 20., csütörtök, 09:33
Facebook:
Mindenholottlevo 2017. július 20., csütörtök, 15:40
Mindenholottlevo
Csatlakozott:
2013. március 24.
Hozzászólások: 332
Válasz Carrast69 üzenetére:

hát, ez jó rövid írás volt....


Csak várd ki az enyémet! Az viszont rohadt hosszú lesz! :-]
Carrast69 2017. július 20., csütörtök, 11:52
Carrast69
Csatlakozott:
2010. december 28.
Hozzászólások: 128
hát, ez jó rövid írás volt....
Weide 2017. július 20., csütörtök, 11:19
Weide
Csatlakozott:
2016. március 24.
Hozzászólások: 1011
Taake zseniális volt! (yes)
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.069 seconds to render