Back to Floyd koncert
Eger, Végvári Vitézek tere - 2017.08.24.

9000Sanyival szinte házi versenyt tartunk a tekintetben, hogy melyikünk látogat el több Pink Floyd tribute zenekaros koncertre. Ő a Keep Floyding megmozdulásain vesz részt előszeretettel, én pedig a Back to Floyd fellépéseire igyekszem eljutni. Igaz, eddig csak szabadtéren sikerült elcsípnem őket, amikor klubbulit tartottak nekem rendre más elfoglaltságom/kötelezettségem akadt… De egyszer biztos vagyok benne, hogy megnézem őket, mondjuk a Vén Bagolyban! :)
Tavaly nyáron egy hónapon belül két koncertet is adtak a srácok Eger két megújult terén, tegnap pedig újfent a Végvári Vitézek terére esett a csapat választása.


Megjegyzem kiváló koncerthelyszínről van szó, jó az akusztikája, a látvány is szép. Ehhez képest nincs annyira kihasználva ebből a szempontból. Ezúton is bátorítanám az egri, vagy környékbeli, de akár messzebbről érkező, Egerben fellépni vágyó bandákat, hogy a tavaszi/nyári időszakban érdemes koncertjük helyszínéül választani ezt a teret!
Sanyi a Keep Floyding kapcsán megemlítette, hogy azért minden koncertjük egy kicsit más. Ugyanez elmondható a Back to Floyd-ról is. Bár a tegnapi programban is akadtak kihagyhatatlan darabok, ezúttal érezhetően a keményebb, riffelősebb dalok domináltak.
A Pigs eljátszása speciel meglepetésként ért, de egyéb újdonságok is feltűntek.
Például az, hogy a hol ritmusgitáron, hol basszuson tevékenykedő Juhász Tibi egy gitárszólót is megeresztett, miközben Kiss Norbi szokásához híven tett egy tiszteletkört a közönség közt.


A koncert elején akadtak technikai problémák, de ez nem is csoda, hisz esetükben három fő próbálja előállítani a Pink Floyd lemezhangzását, ergo sok, előre beprogramozott dolog van náluk, és koncert közben is gyakran be/át kell állítaniuk ezt-azt. Ergo ha 1-2 muzsikus még csatlakozna hozzájuk, az mindenki, de főleg a főprogramozó, szintetizátoros Kiss Ricsi válláról venne le terhet. Elsősorban egy dobos csatlakozásának tudnék örülni. Hisz a gépdob előre beprogramozott volta miatt nem tud bizonyos helyzetekre úgy reagálni, mint egy hús-vér ütős. Másrészt a hangzás is jóval dinamikusabb lenne általa. Sőt, jammelni is könnyebb, hisz egyből tud reflektálni a többiek témáira. Tudom, hogy a srácok szeretnének tovább fejlődni, közelíteni példaképeikhez, tehát elképzelhető, hogy ha kb. egy év múlva ugyanezen a helyszínen ismét koncertet fognak adni, már nem három fős lesz a társaság…


Tibi
egyébként megosztotta a közönséggel, hogy ebben a felállásban három éve működik a Back to Floyd és volt olyan fellépésük, ahol tízen voltak rájuk kíváncsiak. Ilyenkor jön ugye a nagy dilemma, hogy ennek mi az oka. Ők a siránkozás, hátraarc helyett azt az utat választották, hogy megpróbálnak fejlődni minden téren. Zeneileg, hangzásilag, látványilag, promóció terén, stb. És ennek meg is lett az eredménye!
Fő támogatóik a szűk családon kívül leginkább helyi szervezetek, intézmények.
De a tegnap esti nézőszám is azt mutatja, hogy sokakhoz eljutott ennek az ingyenes koncertnek a ténye. Norbiék ráadásul ajándék Back to Floyd-os kulcstartókat osztogattak a buli végén, amiből nekem is jutott egy példány! :)


A műsorba az olyan, közismert klasszikusok ismét bekerültek, mint a Time, Money, Us and Them (kiált ez a nóta egy igazi szaxofonszólóért!), az Another Brick in the Wall két része, vagy épp a záró Wish You Were Here.
És igen, utolsó előttiként, amikor már párom azt hitte, hogy megúszta átszellemült "éneklésemet” felcsendült a Comfortably Numb, és én hoztam a formámat… :D
Újfent jó volt látni, hallani, amint Norbi a One of These Days-ben széken ülve, gitárját ölébe fektetve tolta azt az emblematikus slide-gitár szólót.
Tibi ugrálása, beindulása is mozgásra késztette a közönséget!

Szinte elszaladt az a majd’ két óra/20 szerzemény. Pedig nem mindegyiket játszották végig, egyesekből csak témákat ragadtak ki.
Családias, baráti légkör uralkodott a téren, több generáció igénye ki lett szolgálva ezekkel az örökzöld nótákkal. Bár mindhárman "prózáztak” is néha, én nem bántam volna még több kommunikációt, esetleg némelyik dal kapcsán valami érdekességet/kulisszatitkot felkonfként, de így is rendben volt a buli!

Köszönöm a Back to Floyd-nak ezt az újabb élményt, Víg Lajosnak pedig a fotókat!


Back_to_Floyd_koncert
Írta:
oldboy
2017. augusztus 25., péntek, 14:38
Facebook:
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.031 seconds to render