Romantikus Erőszak
Árpád hős magzatjai

(Hadak Útja • 2009)
2009. március 31.
0
Pontszám
8.5

A Hadak Útja Kiadó – Hammer Records label – tovább folytatva áldásos tevékenységét, ismét megjelentetett egy Romantikus Erőszak nagylemezt. A 15 éves jubileumot megünneplendő, most egy vadiújat, de abban azért nem vagyok százszázalékosan biztos, hogy nagyot, mert egyrészt 29 perc az összhossz, és a hetedik szám, az „Elég volt”, már helyet kapott a Független Adó-val közös split CD-n is. (Igaz itt újrajátszotta és hozzáigazította a mostani hangzáshoz, tónushoz a nótát a csapat.)

Ezért, és a kissé „szertelen” szerkesztési mód miatt, először kicsit értetlenül néztem magam elé az utolsó nóta lecsengése után – mint egy elgondolkodtató dokumentumfilm végén. De aztán kollegámmal tartottunk egy gyors, és kíméletlen kiképzést a majdnem teljes RomEr diszkográfia felelevenítésével, és máris egy kissé másabb megvilágításban láttam ezt a kiadványt is. (Azt hiszem ezzel megint beigazolódott az ’elsőre ne ítélj’ szlogen helyessége.)

A politikai futballhuligánok, és a csőcselék zenekara – ahogy Balázs nevezi magukat a bónusz DVD nyitóképsoraiban – ismét tárgyilagos, szókimondó, és sokaknak lehet, hogy kéretlen véleményét tudatja a napi eseményekre reagálva, a most többségben lévő történelmi témák mellett. És teszik ezt, az évek során már teljesen sajátjukévá váló – és csak a RomEr-re jellemző -, a rockzene és a népzene furcsa vegyítéséből születő muzsikával.

Az album egyes részei visszanyúlnak a „Mondák könyve” lemez, majdnem koncept történetet elmesélő pillanataihoz, hiszen itt is a magyar történelem régebbi, sokak szemében „sikeresebben lázadó” éveibe révednek vissza ihletért, és ezeket toldják meg egy-két nagyon is mai, keserű aktualitással.

A számok egyenkénti jellemzésétől most eltekintenék, mert ezt megtették helyettem a fiúk, hiszen a zenekar honlapján saját szavaikkal kommentálják az összes nótát, ezért én csak pár mondatban „felületesebb” bemutatást írnék a szövegekről, zenéről.

Mint fentebb már jeleztem, számomra kissé „meggondolatlan” a felépítése az albumnak, hiszen az időrendi kronológiát nem pontosan tartják be a „históriás” – Rákóczi szabadságharcos, aradi tizenhármakat megéneklő, 56-os forradalomnak emléket állító, stb. – nóták, amelyek közé ráadásul még be is ékelődnek a maibb történésekkel foglalkozó dalok.

A zenei horizont is egyre szélesebb, pl. a teljes egészében rockos/folkos népdal előadású „Nem az a Nap, nem az a Hold” balján egy néhai Máté Péter átdolgozás, a hc-s lendületűre felpörgetett „Hazám”, jobbján pedig egy majdnem indulószerű, katonásan pattogó szám, az „Előre mind pesti srácok” kapott helyet, Pusztai Zoltán szövegével. (Utóbbi olasz verziója,”Ragazzi in Budapest” címmel, az „1956: Hősök vére” emléklemezen található meg a Civico 88 előadásában.) A „Lesz még Erdély”, a zöld-fehér barátok csordavokáljával indított, focihimnusznak álcázott kívánalma/fogadalma után pedig, legnagyobb váltásként, az album leglassabb, és legszomorúbb nótája, az 56-os mártír, Pongrátz Ödön által átírt „Szenvedő magyarok” – amit Hirleman Bertalan ad elő zongorán – hallható.

A stabil gárda (Sziva Balázs – ének, Talabér Péter – gitár, Kovács Richárd – basszusgitár, Kováts Balázs – dobok, és Bese Botond – magyar duda) mellett, a közreműködők listája is elég vegyes. A már említett Beatrice dobos mellett, a P.Mobil főnök, Schuster Lóránt is mesél egy keveset, és a két népzenész, Tumbász Márton és Nagy Balázs is sokszor kap játéklehetőséget. Szebeni Szilviát hagytam a legvégére, nem tudom, hogy „főállású” lesz-e, de csodaszép hangja, és gyönyörű, tiszta forrásból táplálkozó éneklési stílusa sokszor túl éles kontrasztot eredményez a nemzeti rock (nálam még mindig) elsőszámú csapatának sokkal nyersebb, erőszakosabb előadásmódjával.

A kissé dorgáló hangvételű észrevételeim ellenére, a szimpla, de egyre jobban ébredező érdeklődők és a már meglévő, fanatikus, végsőkig elkötelezett rajongótábor mégis „jó vásárt csinál”, ha befektet ebbe a kiadványba, egyrészt mert a Romantikus Erőszak még mindig a leghitelesebb és legnívósabb csapata a színtérnek széles e hazában, másrészt pedig, mert a kiadvány első szériájához a tavaly márciusi, Wigwam-os buli felvétele is jár DVD-n.

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.