Veér
The Measure Of Waste

Infam
2009. augusztus 17.
0
Pontszám
8
Bizonyára sokan emlékeznek még a The Klaan nevű szerveződés fényesen csillogó fekete gyémántjára, a Ravenshades-re, amely 1997-ben materializálódott az árnyak közül. A budapesti formáció az ezredfordulótól kezdve rögzítette demóit négy éven át – szám szerint háromig jutva -, majd 2005-ben jelent meg splitjük az Ater Tenebrae-val. A banda még adott néhány koncertet, majd Doktor K. szentségtelen legénysége a névcsere mellett döntött. Megszületett a Veér

Engem személy szerint nem kötött le túlságosan az alakulat korai munkássága, azonban az MMV-n felcsendülő három dal egyértelművé tette a számomra, hogy domináns bandáról van szó, akik élőben is képesek a lemezeik auráját reprodukálni. Visszatérve egy gondolat erejéig a névváltásra, meglátásom szerint felesleges kört futott a zenekar, ugyanis talán amellett, hogy jobban csengett a régi, az új logo is hagy némi kivetni valót maga után.

Nos, a The Measure Of Waste lemez kiadásáért két kiadó is kezességet vállalt, egyik a külhoni Abismal Caverna Records, másik a hazai Neverheard Distro. A kiadvány imidzséről megállapítható, hogy szinkronban van a Veér apokaliptikus zenei világával, azaz minimalista, de hatásos. A banda által kreált auditív hangélmény meglehetősen különös, ugyanis alapvetőleg melankolikussá teheti a hallgatót az őrlángon pislákoló tempó, ám az állandó váltások és a technikás basszustémák egyfajta pulzáló, vibráló pluszt is igyekszenek belecsempészni a tudatalattinkba.



A ténylegesen erre a lemezre megírt dalok közül a nyitódal We’ve Lost in Light és a This Spring is the Last nyerték el leginkább a tetszésem, a ,,két régi ismerős” (Obsessed in Piece of Mine és Praise be to Roach) pedig ugyanúgy leaprítja a fejünket, mint tette azt annak idején.  Az …All This Things Will End című számban Angmar (Witchcraft) is vállalt pár sornyi szereplést.


Összegezve, nagy értéke a hazai undergroundnak a Veér, egyediségük a sajátos muzikális világukból és az egyedülálló tehetséggel megáldott Jim Jones torkából fakad. Az elvontabb, mély nyomokat hagyó zenék kedvelői próbálkozzanak a The Measure Of Waste-tel.