Black Earth (2010)
„Kora őszi, hüvős éjjelen verték meg egyszer a tiszteletes meglehetősen rozzant kapuját. Már ágyban volt, aludni azonban a hidegtől, vagy a belső reszketéstől, vagy magányosságától még nem tudott. Fáradtan tápászkodott talpra. Vajon ki zargatja fel ilyenkor, bizonyára beteg valaki, vagy pedig…”
/Szemlér Ferenc – A mirigy esztendeje/


A norvég black-thrash scene egy kevésbé ismert csapatával ismerkedhetünk meg, a 2007-ben alakult bergeni Byfrost-tal. A horda kulcsfigurája Heavyharms aki nem csak a rekedt vokálért, de némileg a gitárokért is felelős. 2008-ban a Byfrostmetal címet kapott kislemezzel idén pedig a Black Earth debüttel rukkolt elő a rideg Skandináviából érkező harag és gyűlölet.


Mint már említettem a halmaz, melyből építkezik a Byfrost a black-thrash, azon belül is az old school jellegű leképzés érvényesül leginkább. Így tehát hatások terén olyan nevek említhetőek meg, mint pl.: az Abigail, Nocturnal Breed, The Batallion, Bestial Mockery vagy a Bewitched. Alapjait tekintve a 80’-as évek nagy thrash hulláma adagolja megváltó téziset, szóval Kreator, Sodom, Destruction, Assassin, Evildead, Atrophy, Hobbs Angel of Death, Testament illetve még sokan mások. A Byfrost letisztult lánctalpai csak ritkán adnak igazán súlyos sebességet, alapvetően középtempós kiegészítésekkel, s korántsem túl feszes tempókkal vezekel, itt van pl.: a Night of Damnation dallamos riff-hegye vagy a Skull of God szinte már Burzum szintű mélysége és cammogó hada, a Wings of the Angel of Death black’n’roll lázadása illetve a címadó nóta komplex egyvelege, epikus kilengéseivel és militáns zakatolásával. A borító rideg színei némileg a korongon is érezhetőek, ám billentyű témák sehol sem hallhatóak, míg a fedőn csuklyás lények épen egy orgonát szerelnek – ezek szerint a lemez végére se sikerült megműteni a facsodát az erdőközepén a norvég éjszakában…


Semmi igazán újdonságot nem tartalmaz a korong, a megszokott black és thrash elemek metszete csupán, sem a technikázást, sem a komplex összjátékot nem vitték túlzásba, bár primitívnek se mondanám a témák zömét. Ez az a fajta zene, melyet a hangulata végett fogunk hallgatni, s nem azért hogy csodáljuk, hogy lehet valaki ennyire jó zenész. Puritán lázadás ez a kereszténység ellen, nagy adag mitológiával és fantasy témakörrel nyakon öntve.

Byfrost_Black_Earth_2010
Kiadó:
Stílus:
Black-thrash fémkohó…
Értékelés:
 
Pont
: 8.9 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Horns to the Sky (4:53)
2.Black Earth (4:29)
3.Night of Damnation (4:42)
4.Lord Victorious (5:03)
5.Desire (6:29)
6.Wings of the Angel of Death (5:12)
7.Evil Arise (3:18)
8.Skull of God (4:37)
Írta:
haragSICK
2010. szeptember 11., szombat, 13:04
Facebook:
Koncertek
Total War Fest 2
július 12.,
Rába Park Szabadidő Centrum
Vekeri Fesztivál 2014
július 12.,
Vekeri színpad
Obscene Extreme 2014
július 16.,
Obscene Extreme
Wisdom, Bloodbound, Tales of Evening
július 18.,
Barba Negra Track
továbbá
© 2001-2014 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.038 seconds to render