Vanderbuyst
Vanderbuyst

(Ván Records • 2011)
haragSICK
2011. május 31.
0
Pontszám
8.7
Nem éppen stílusom de küldte a német Ván Records, így tehát muszáj írnom róla, igyekszem megítélni a klasszikus rock és heavy metal ötvözte ’80-as évek retro hullámában vergődő holland csapat debütjét úgy, hogy ne az előítéletek érvényesüljenek a cikkben. Nos, a három fős horda 2008-ban alakult, még abban az évben kiadtak egy demót, annak dalai lettek felvértezve és kaptak lehetőséget, a hangzás professzionális annak ellenére is, hogy a régi idők nagy monstrumai jelennek meg, a külsőségek pedig igényes digi-pack tálalásban láttak napvilágot. Ennyi dióhéjban, nézzük a múlt idézés megfáradt nosztalgikus perspektíváit.



Mint már említettem valóban klasszikus rock és heavy metal zenében utazik a Vanderbuyst, a témák igényesek, a szólók hihetetlenül virtuózok s az egész összkép a ’70-es és ’80-as évek fényében izzik, pár helyen durvább régi heavy kiállásokkal. Hatások terén olyan nevek említhetőek meg, mint az UFO (tőlük élő stúdió feldolgozás is került fel a korongra), Rainbow, Thin Lizzy, Incredible Hog, Deep Purple, Van Halen, Black Sabbath, ZZ Top no meg Hendrix halmaza. Pár helyen a tipikus billentyű témák köszönnek vissza, idehaza a Piramis, Edda, Dinamit, M.H.V., Prognózis és még sorolhatnám a gazdag listát, mely ebben a szférában ténykedett-ténykedik. Profi és igényes muzsika, melyre biztosan lesz egy olyan 40-es 50-es korosztály mely magáénak érzi…




…én sajnos (vagy szerencsére) nem, ettől függetlenül a pontszám a produkció minőségéhez igazítva azt hiszem magas, ámbár reális!