Somnolent
Renaissance Unraveling

Infam
2011. június 3.
0
Pontszám
7.5

A Somnolent névre keresztelt odesszai ötösfogat 2006 óta áll a világot jelentő deszkákon és ezen öt esztendő során már kettő nagylemezt is a világra bocsátott az ukrán formáció.

A magát ,,Álmosítónak” titulált zenekar stilisztikailag a sludge metal ösvényén halad, ám meg kell jegyezni, hogy érdekes módon korábban funeral doomban mozogtak. Ezt követően valamiért bekövetkezett egyfajta metamorfózis, melynek eredményeképp a Black Flag, Black Sabbath vonalra (és inkább előbbire) jellemző koszos-dögös stílusjegyek beleivódtak a zeneiségbe. A teljességhez az is hozzá tartozik, hogy a még árnyaltabb összkép érdekében némi blues világ – a maga hangulatával, sűrűn felbukkanó szólóival – is meghonosodott az ukránoknál, ami meg kell hagyni furcsa, hiszen a tagok ugyanazok, akik a temetői doomot prezentálták anno. Szokás mondani, hogy messze esett az alma a fájától és ez most különösen igaz…

Meggyőződésem, hogy a trackek egyébként ,,mezei” progresszív metal dalok lennének alapjáraton, azonban a Somnolent maszterelésért felelős személye jó adag torzítást bocsátott az énekre és a húros instrumentumokra egyaránt, ezáltal kapunk egy zavaros, ,,fáradt olajszagú” ipari atmoszférát a képünkbe. Egyébként azt kell mondjam, hogy a borító kisugárzása tökéletes összhangban van a zenei tartalommal. Nekem a hármas dal tetszik leginkább a lemezről, mivel a Visible World Eraser még magában hordoz valamit a funeral doomos korszak kietlenségéből, ugyanakkor a progresszív metal jegyei is dominálnak. Zseniálisan fonódik össze a két stílusvilág.

Nem fog csalódni a lemezben az a komplementer halmaz, amely a Black Sabbath és a Black Flag rajongókat tömöríti.