Kaldera
Kaldera

(Mamazone • 2012)
oldboy
2012. július 7.
0
Pontszám
10

A kaldera vulkáni eredetű felszíni képződmény, a kráterhez hasonló horpadály, amit a vulkán kirobbanása és önmagába roskadása hoz létre. Tévesen gyakorta egyfajta vulkáni kráternek tekintik. Neve az ’üst’, ’kazán’ jelentésű spanyol caldera szóból ered, amely az azonos jelentésű latin caldaria szóra vezethető vissza. (Wikipédia)


Tanka Balázs hangjára már a FreshFabrik: Dead Heart in Living Water lemezén felfigyeltem, de úgy érzem a Turbo-ban tudott igazán kiteljesedni a srác. A Turbo két nagylemezén nyújtott teljesítménye miatt őt tartom az egyik legjobb, új generációs hazai rock toroknak. Aki egydimenziósnak se mondható, hisz nem csak rockot tud énekelni. Ennek kiváló bizonyítéka a Kaldera bemutatkozó lemeze. Mely formációt ketten alkotnak: Balázs és cimborája, Kovács Bence. A facebook oldalukon többek között ezt írják a Kaldera létrejöttéről:
„A Kaldera 2012-ben alakult, gyermekkori barátságból átlényegült akusztikus duett, valahol az északi vadon és a déli országutak közti vidékről. Útszéli folk muzsika introvertált hangulatok párbeszéde gitárral és énekkel. Ha Te azt mondod, blues, mi azt mondjuk grunge. Ha Te azt mondod, grunge, mi azt mondjuk folk.”

És valóban, az egyszerűségében nagyszerű nóták alapvetően egy szál akusztikus gitárra és Balázs hangjára íródtak. Azért vannak közreműködők is a lemezen, és olyan, nem túl szokványos hangszerek, mint ukulele, mandolin, didgeridoo. A lemez felvételének körülményei is rendhagyóak, ugyanis a dalok gerincét Nagybörzsönyben vették fel, egy vályogházban, miközben odakinn tomboltak a mínuszok és szakadt a hó. Ez a hangulat remekül átjön az alábbi videón:



Az egy hét alatt rögzített anyagot aztán Hidasi Barna guru segítségével öntötték végleges formába.
A végeredmény pedig egy fantasztikus 40 perces utazás képében manifesztálódott. Ezúttal is eltekintek a dalok elemzésétől, de mindenkinek ajánlom, hogy hallgassa meg az albumot!

Magamon azt vettem észre minden egyes hallgatás alkalmával, hogy ez az, amire már régóta vágyom: egyszerű, de nem primitív zene, sallangmentes, intelligens, ballada-szerű szövegek, urbánus folk helyzetjelentések, természet közeliség, elvágyódás, szárnyalás, megtisztulás…
Bár a srácok is megemlítik párhuzamként a Sean Penn rendezte Into the Wild (magyarul: Út a Vadonba) című remek filmet, pontosabban a nem kevésbé kiváló soundtracket, amit a Pearl Jam énekes, Eddie Vedder jegyez, a Kaldera lemeze döbbentett rá, hogy írnom kell a filmről és a filmzenéről egy „túinvan” ismertetőt!
A „kivonulás a társadalomból” attitűdje a srácoknál is megjelent, elég csak a lemezfelvétel körülményeire gondolni. Szóval zenileg adja magát az Eddie bátyó-féle soundtrack, de az Alice In Chains akusztikus EP-i is felsejlenek, magyar fronton pedig Kowa, Cseh Tamás, a Muzsikás, és Ákos: Andante lemeze ugrott be.
A fekete-fehér zenekari fotók meg simán elmennének egy Tarr Béla film pillanatképeinek is.

Szóval Balázs és Bence (BB Duó :D) egy olyan debütlemezt tett le az asztalra, ami szerintem hiánypótló a magyar zenei palettán és a maga egyszerűségével, végtelen tisztaságával, letisztultságával nem csak az én lelkemhez férkőzik közel!
Köszönöm az élményt, fiúk!


Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.