Sentio Ergo Sum
Sentio Ergo Sum EP

(Saját kiadás • 2012)
boymester
2012. november 6.
0
Pontszám
8
   
   Lassan de biztosan kis hazánkban is lábukat vetik az olyan műfajok, melyek külföldön is az underground színtérben mozognak és ritkán jutnak ennél feljebb. Ilyen a doom metal is, ahol jeles képviselőnek eddig a Mood és utóélete volt tekinthető. A szellős ős-metálon kívül azonban egyre népszerűbbek a súlyosabb, death metalt sem elkerülő tételek, gondoljunk csak a Dreams After Death funeral sötétségére, akik idén már a második remek albummal rukkoltak elő. Sok műfajjal ellentétben ez olyan terület, ahol azonban nem bántam volna a magyar dalszövegek jelenlétét, hiába nem túl eladható a dolog. Azonban most felcsillant a remény, hogy ne csak a hangulat, de a szöveg is a mélybe tudjon rántani úgy, ahogy azt az igényes magyar nyelv engedi. Ebben a szegedi Sentio Ergo Sum zenekar lehet segítségünkre, akik hosszú, tagcseréktől és újrakezdéstől sem mentes próbálkozások után, egyenlőre stabil és lelkes tagokkal a melodikus doom zenét próbálják anyanyelvünkön eljuttatni hozzánk. Hatásaik között többek közt a My Dying Bride, Swallow the Sun, Candlemass zenekarok szerepelnek, a hazai íz viszont nem teszi őket semmilyen kópia zenekarrá. A banda alapítója és vezetője Mézer János, aki az énekért felelős, 2006-ban rukkolt elő egy zenekar ötletével, ami 2010-ig működött folyamatos tagcserékkel, megírt, de csak koncerten előadott dalokkal (az ország több pontjára, fesztiváljára is bejutottak). 2009-ben jelent meg egy demó felvételük, ami csak szűk körben terjedt el és csak egy dalt tartalmazott. Az újjászületés is az énekesnek köszönhető, most sokkal profibban, felkészültebben vágnak neki a sötét doom világnak, ennek első eredménye ez a 3 dalos EP, ami akár csekély összegért is letölthető, meghallgatható a zenekar Bandcamp oldaláról. A lendület azonban itt nem áll meg, zajlik a dalírás, a demónál jobb minőségben rögzítenek folyamatosan új dalokat, első nagylemezük megjelenésének dátumát pedig 2013. január végére tűzték ki. A jelenleg tárgyalt EP minősége több kiadó figyelmét is felkeltette, így a lemez valószínűleg fizikai formában is elérhető lesz a „nagyközönség” számára. Jelenlegi felállásuk: Szenti Attila (gitárok, Athame, Evil’s Tears), Kovács Bence (basszus); Magony Tivadar (billentyűs hangszerek, Esőtáncos), Szenti Árpád (dobok, Athame, Evil’s Tears, Kerecsensólyom).
 
  Nézzük a dalokat! A három tétel egyike sem új dal, a régi demós felvétel is újjászületett, kár is lett volna veszni hagyni. Átlagosan 6 perc környékén mozognak. Az első tétel a Segíts!, ami még a felkiáltójel segítségével sem adja vissza azt a hangulatot, ahogy Jani segítségért könyörög, ahogy süllyed a maga kreálta árnyékvilágba. Mikor először hallottam, rögtön a pengéért nyúltam volna legszívesebben, majd vele üvöltöttem minden egyes alkalommal a szöveget. Ezt élőben is hallanom kell majd… Rendben vannak a kissé darkos, tiszta énekdallamok, egy kis karcot azért néhol elviseltem volna bennük, azonban az erőteljes és hidegrázós hörgés pedig szépen kiegészíti. A dalt a Siratók c. tétel követi, mondanom sem kell, még mélyebbre nyomja a fejünk az iszapba. Lassú, gyilkos doom tétel, ahol bőven van idő meginni egy koktélt két pengetés között, de nem hinném, hogy bárkinek örömteli perceket szerezne ez a merő lemondásról, reménytelenségről szóló tétel. A szövegvilág akárcsak elődjénél, megint telitalálat, a dal végén lévő death erősítés pedig nemcsak lenyom az iszapba, egy bakanccsal még meg is tapos. A záró Sentio Ergo Sum mellőzi a tiszta éneket, sőt a hörgés mellé kapunk némi blackes hangvételt is, persze csak színezésnek. Egyszerű, funeralt idéző bevezetője után a színeket nekünk azonban el kell felejtenünk, csak egy árnyék marad, amiben egyedül kell bolyonganunk. Remek dal, fantasztikus szöveg.


Nem újítják meg a stílust, nem is érzem céljuknak bármiféle variálgatást, egyszerűen kifejeznek a zenével és ennek a műfajnak ezen kívül nincs is semmi más célja. 8 pont, de csak hogy a lemezre jobbat adhassak, a bizalmamat megelőlegezték maguknak. A hangzás még csiszolandó, de erre sem lehet panaszunk. Továbbra is maradnak a magyar szövegek, de mellettük angolul is megjelennek majd a dalok. A megjelenés után természetesen tervben van a lemez koncertezéssel való terjesztése, népszerűsítése is.



 
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.
Glenn Hughes Glenn Hughes
április 29.