Halberd
Ruthless Game

Mindenholottlevo
2014. március 6.
0
Pontszám
9

A ruszkik nagyon beleerősítettek mostanság. Sorra érkeznek a ‘Forgács szerkesztőségébe a legnagyobb európai ország szülötteinek metalos próbálkozásai, egyik-másik banda pedig kimondottan ügyes is. Egy öt darab számot tartalmazó EP-vel dobott meg minket a Szentpétervárról származó Halberd. A fiúk még viszonylag kezdőnek számítanak, hiszen alig egy év telt el aközött, hogy megalakultak és hogy kijött debütáló EP-jük.

Jelen hőseink leginkább az Evile által fémjelzett, dallamosabb megoldásoktól sem mentes thrash vonalat favorizálhatják; egyszerre modern és hagyományokat tisztelő, amiben jól érzik magukat, legalábbis erre enged következtetni bemutatkozásuk. Indításnak egy tisztán instrumentális tételt kapunk 2 percben – már itt megmutatkozik, hogy a szólógitáros, Denis Ivanov nem egy fakezű valaki! A Wicked Patterns-ben is jóízűt szólózik. Erről a számról a Death Angel melodikusabb eresztései is beugranak. A kvintett sok más csépelővel ellentétben nagy barátja a dallamoknak, így az anyaguk nem csupán egy nagy masszaként marad meg az emberben. Army Of Reproachers című opuszuk simán lehetne időtlen metal sláger, jókora Maidenes himnikusság is szorult bele. Denis Ivanov és a másik bárdista, a Saint Wild nicken futó Vladimir Govorukhin szólómunkáját itt is csak dicsérni lehet.

A címadó nóta az Annihilatort is beugrasztja pillanatokra nekem; egyben a záródallal egyetemben ez a legkeményebb számuk. A záróakkordban (The Time Of Temptation) valóban elérkezik a megkísértés ideje. Ugyancsak a durvább témáik sorát gyarapítja. A Death Angel párhuzam itt is adja magát zeneileg, de még egy másik meglehetősen alulértékelt legendát, a Heathent is fel vélem fedezni benne. Ki kell hogy térjek a hangzásra is; ott sem érheti szó a ház elejét. A Nikita Psareuv által kevert anyag meglepően bikán szól végig, ami ruszki zenekar esetében nem kis fegyvertény. Ellenben a borítót lehetett volna fantáziadúsabbra venni. Havancsák Gyula ilyenkor vajon miért nincs kéznél?

Meglepően erős szárnybontogatással rukkoltak elő ezek az orosz fiatalok; kíváncsian várom a teljes nagylemezükön vajon fogják-e tudni hozni ugyanezt a szintet. Ha ott is sikerül, akkor tutira új kedvencet avathatnak a thrash megszállottjai!

Hexvessel Hexvessel
április 24.