Grind-O-Matic
Flower Power

(Grind-O-Records • 2013)
Mindenholottlevo
2014. április 16.
0
Pontszám
9

Aki a borító alapján valamiféle fűszagú stoner rock muzsikára számít, villámsebesen hesegesse el ezen gondolatait! A párizsi Grind-O-Matic ugyanis nevéhez méltó pusztítást visz véghez majd’ 40 percben.

A trió egyik tagja külön kérte, hogy írjunk valamit a Grind-O-Matic sorban harmadik albumáról.  A brigád 2003 óta rongálja a grindcore és hasonlóan extrém irányzatok vadságára, nyersességére érdemes egyének hallójáratait, eddigi karrierjük során olyan nehézsúlyú versenyzőkkel oszthatták meg a színpadokat, mint pl. Rompeprop, The Arson Project, Yacopsae, Squash Bowels, vagy a F.U.B.A.R.

A három gall fiatalember olyan zajbrigádok munkásságát tekinti kiindulópontnak, mint a Pig Destroyer, Converge, Discordance Axis, Brutal Truth, vagy a Fuck The Facts. A Flower Poweren tkp. nem tettek egyebet, mint a grind stílus jól bevált fogásait összeeresztették a legzajosabb hardcore zenék intenzitásával – olyan szörnyeteget kreálva ezzel, amelynek támadása akár halálos is lehet. Vagy mondjak jobbat? Mondok: a Grind-O-Matic ízekre tép, bevesz a szájába, alaposan megrág, lenyel, majd megemészt. 😀 Megpróbálom összefoglalni.

Bár roppant intenzív a Flower Power, mégsem fullad unalomba, mivel hallhatóan nincs híján ötleteknek a hármasfogat. Sokszor olyan érzés kerít hatalmába, mintha a  Pig Destroyer összeállt volna a Norma Jeannel és közösen próbálnák a hallgatóságot jól megbüntetni, a teljes őrületbe kergetni. Egyébként sorra megelevenednek a lemez végigpörgetése során olyan az irányzatban (és sok minden másban is) rokonlélek rombolók is,  mint pl. a Nasum, Blockheads, Mumakil vagy a The Secret. Számcímeik között külön öröm, hogy vicces utalásokat is felfedezhetünk (Elderberry Fields Forever, Municipal Haste), ehhez foghatóra pl. a Cliteaternél szokott példa lenni.

A Psychedelic Beans-ben és Rural Warfare-ben még a Voivod szelleme is ott kísért a riffekben, ami ékes bizonyíték arra, hogy ezek a srácok nem elégszenek meg a lélektelen darálással, hanem igenis tudnak bánni hangszereikkel. Az általam igen nagyra becsült Godflesh-re hajaz nyugtalanító industrial vánszorgásával az Arabian Gunje Of Enchantment. Nyúlfarknyi közjátékokat sem féltek a számok közé beékelni, ami ugyancsak dob egyet a Flower Power változatosságán. A Fussy Cat elejét csecsemősírás és lónyerítés kombinációjával próbálták még idegtépőbbé tenni. A korong legvégén pedig elnyújtott, kínzó industrial zajokkal vezetnek be minket a Nirvánába.

Az album játékidejét kicsit túlzásba vitték mondjuk (39 perc ebből az intenzív zajongásból bőven sok, legközelebb tessék mondjuk 20-25 percben összefoglalni a lényeget, köszönöm!), de a fent említett zenekarok, meg en bloc a stílus hívei garantáltan jót szórakozhatnak a Flower Power hallgatása közben. Az átlagnál messze jobb anyag, nem csupán egy újabb korong a grind dömpingben.



<a href=”http://grind-o-matic.bandcamp.com/album/flower-power”>Flower Power by GRIND-O-MATIC</a>

Depeche Mode Depeche Mode
március 25.