Guerra Total
El Armagedón Continúa

(I Hate Records • 2013)
mike666
2014. október 1.
0
Pontszám
5

Sokszor érzi az ember, hogy vágyik a pihentető egyszerűségre. Nálam ez úgy csapódik le, hogy megnézek valamilyen zs-horrort, Draugrokat tűzgolyózok le két kézzel vagy beteszek egy tufa egyszerű black-thrash-speed metal lemezt, egy-két-hat üveg sör mellé. Ez utóbbira kínál lehetőséget a Guerra Total legutóbbi lemeze.

A Kolumbiából érkező csapat alakulása 1997-re vezethető vissza. Ekkor még Eternal Drak (nem elírás) néven működtek, majd 2002-ben vették fel az épületes Guerra Total (Totális háború) nevet. Eternal Drak néven két anyag jött ki és itt van egy kis csavar: 2002-ben jelent meg a La Resureccion de la Orden Guerrera EP, majd 2010-ben kiadtak egy splitet, amelyen a Guerra Total nóták mellett 2003 és 2005 között felvett Eternal Drak dalok is szerepelnek. Mondjuk úgy, a banda korábbi önmagával jelentetett meg osztott lemezt.

A 2010-es év egyébként is fontos dátum a zenekar történetében, pár demó után ugyanis ekkor jelent meg először teljes album, azóta viszont évente szállítják az újabbnál újabb okosságokat: Nuklear Zombie Division (2010), Más Allá de la Tumba (A síron túl, 2011), Antichristian Zombie Hordes (2012). A tavalyi év végén érkezünk el az írás tárgyához, mely a Guerra Total negyedik sorlemeze és a listába szorosan illeszkedő El Armagedón Continúa címet viseli. Ezúton is megkövetem a bandát és a kiadót is, ők időben küldték a promólemezt, csak hát nekem sikerült valamiért kissé megkésve megírni ezt az ismertetőt.

A zenekar tagjai: Demonslaught (vokál, basszus), Sick Punisher (dobok), Death Fiend (gitár) és az egészen friss tag Jordicaz (vokál).

Lássuk, mit rejt számomra az Armageddon folytatása, figyelembe véve, hogy a korábbi anyagokat nem hallottam. A lemez hossza kb. 40 perc, ez alatt egy rövid ambient intrót és kilenc darab 3-5 perces, lényegre törő black-thrash szerzeményt hallhatunk. A riffelés a klasszikus thrash bandákat idézi, hozza a kötelezőt, de hozzá nem tesz. Ezen a téren elég homogén az anyag, nem sokban különböznek a dalok egymástól, sem zeneiségben, sem tempóban. Minden dalban akad egy pofás kis szóló, általában röviden, de ügyesen feljátszva. A vokál blackes-thrashes károgás, mesterségesen torzítva. Nem tudom, konceptlemezről van-e szó, de a dalok nagy része a zombi apokalipszis témáját járja körbe, nem túl mély költői vénával. Leszámítva az utolsó tételt: a Black Speed Rock and Roll egyfajta ars poetica, amely arról szól, hogy a zenekar tagjai pokoli viszkit isznak, meg headbangelnek egész éjjel. Ezzel mondjuk nincs gond, az egyszerűség megéléséhez hozzátartozik, hogy a hallgató aktuálisan leszarja a társadalom égető problémáit és a valós élet emberi drámáit. Komoly probléma viszont, hogy a hangzás nekem nagyon sánta: minden hangszer tisztán szól, de egyben borzasztó vékonyan is. A dob meg egyenesen gépies, holott igazi dobossal dolgoznak. Szóval ez egy ilyen fajta zene esetében eléggé esetlenné teszi a dolgot, gyakorlatilag kiheréli az egészet. Jobban szeretnék valami kevésbé steril, de öblösebb, nyersebb megszólalást. Valószínűleg a helyi klubokban nagy sikerük van, de ha nekem Magyarországon ilyen zenére támad kedvem, sokkal erősebb cuccok ugranak be, teszem azt, a hazai Mörbid Carnage, az Arhcaic, nemzetközi téren a norvég Deathhammer, a német Hellish Crossfire, csak hogy hasonlítgassak is egy kicsit. Azért persze a műfaj fanatikusainak lehet vele próbálkozni, hátha, de nálam nem lesz visszatérő vendég. A pontszám szigorúnak tűnhet, de ha figyelembe veszem, hogy a zenekar mikor alakult és hogy ez már a negyedik nagylemez, még jóindulatúnak is tekinthető. Az alábbi bandcamp blokkban meghallgathatóak a Nuklear Zombie Division és a Misanthropist God című dalok.

El Armagedón Continúa by Guerra Total

A lemezt a svéd I Hate kiadó jelentette meg, a kiállításra nincs panasz: semmi különös persze, a booklet tartalmazza a dalok szövegeit, zenekari fotót, egy-két infót. Átlagos, de a műfajhoz azért jól passzoló, kecskefejes borítógrafika, átlagos logóval. A CD verzió mellett az El Armagedón Continúa fellelhető a Spotify-on is, ez nyilván az I Hate-nek köszönhető, mert ez az egyetlen anyaguk ott. Aktuális még, hogy 10 hónappal a lemez megjelenése után, egészen pontosan idén október 31-én lát napvilágot a soron következő Guerra Total alkotás, ami a sokat mondó Cthulhu Zombies & Anti-Cosmic Black Goats címet kapta. Reméljük, itt már valami izmosabbal rukkolnak majd elő a kolumbiaiak.

Hexvessel Hexvessel
április 24.