de profundis
This Winter In My Heart

(Neverheard • 2014)
mike666
2014. október 7.
0
Pontszám
10
Hölgyeim és uraim! Október 10-én jelenik meg a szombathelyi de profundis zenekar bemutatkozó anyaga és elöljáróban kijelenthető, hogy a 2014-es év legizgalmasabb atmoszférikus black metal kiadványát tarthatja a kezében az, aki valamilyen formátumban birtokolja majd az albumot.

A de profundis névre hallgató kéttagú zenekar lényegében 2000-ben alakult, de különféle technikai okok miatt sok éves kihagyás után 2008 táján lett újra aktív a banda. A felállás a következő: Zoltan (gitár, billentyűk), Yzokras (ének, billentyűk). Ezen kívül számos vendégzenésszel dolgozik együtt a szombathelyi duó: az albumot a Sear Blissből (is) ismerős Ziskó Olivér kezeli a dobokat, Komondi Ákos (Halor) basszusgitározott, Madarász Péter Pál „Padre” fújja a harsonát, a női énekes vonalat két hölgy alkotja: Lizzy a The Spring Song-ban, és Piri Adrienn az Indulj el egy úton feldolgozásában. Ja igen, még mindig egy magyar black metal albumról beszélünk.

A felvételek Domby Bertalan segítségével készültek a Home Stúdióban 2011 és 2013 között, a keverés és maszterelés Cserfalvi Zoltán közreműködésével történt a szolnoki Denevér Stúdióban, 2014 folyamán. A zenekar eddig egy demót jelentetett meg 2009-ben szerzői kiadásban, de a Haunted By Ill Angels Only címet viselő anyagot újra kiadták 2013-ban egy, a Velm-mel közös split kazettán.

Szóval miért is lettem ilyen izgatott a This Winter In My Heart című bemutatkozó anyag kapcsán? Mert hallottam. És Láttam. És Éreztem. Volt szerencsém idő előtt kézhez kapni a teljes zeneanyagot kazetta formájában, még amikor ki sem jött a friss, ropogós borító a nyomdából, szóval csak úgy szőrén. Korábban már voltak híradások, hogy jön valami magyar black cucc, meg bele is lehet hallgatni, de bevallom férfiasan, ezek felett gyorsan elsiklottam, gondoltam, majd összefutunk még, ha kell. Szerencsére hamar így lett.

A kis híján ötven perces lemez rendkívül jól megírt ambent intróval indul (Hajnal), ez az a fajta intró, amit nem tekersz át, hanem sajnálod, amikor vége lesz. Most nem akarom jó szokásomhoz híven a régi szép időket méltatni, de akkoriban voltak jellemzőek ezek az igényes felvezetők. Ahogy a zene elhalkul, madárcsicsergést, lódobogást hallani, de mielőtt végleg lehunynád szemeid a kellemes, lágy zene hatására, belecsapnak a srácok a lecsóba. Gyors és intenzív dob-gitár robbanás rázza föl a hallgatót kezdődő álmából, miközben Yzokras őrült, felpörgött Quorthon módjára, dühösen acsarogja arcunkba a If The Forest Comes Into Leaf kezdő sorait. A következőkben két szám kivételével jellemző marad a szélsebes tempó, melyet azért meg-meg szakítanak kisebb pihenők. Nem folk metált játszik a de profundis, mégis akad rajta népdalos, női énekes nóta. Egyik ilyen a már említett Indulj el egy úton, másik a The Spring Song. Gyakran találkozunk tiszta énekkel, ami szintén jól sikerült, van egy sajátos stílusa, ami nem biztos, hogy mindenkinek bejön majd, de semmiképp sem rossz. Az autentikus hangszerek mellett nagy szerepet kap a szintetizátor, de soha nem öncélúan használják a billentyűket, a lemezen minden hangnak és szónak szerepe van. Elolvastam a bandával készült pár évvel ezelőtti interjút a Fekete Terror második számának hasábjain, onnan tudom, hogy a dalok nagy része sokéves érlelési folyamat eredménye, ezért lehetséges hát ez a fajta profizmus már a bemutatkozó lemezen. A harsona miatt többször beugrott a korai Sear Bliss, az extrém ének egyértelműen korai Bathoryt idézi, csak annál valahogy jóval dühösebb. Az atmoszférikus billentyűfutamokilyen fokú használata főleg a kilencvenes évek közepén volt jellemző, amúgy az egész albumnak van egy fajta húsz évvel ezelőtti íze és ezt most a lehető legjobb értelemben kell érteni. A Ziskó Olivér által elkövetett dobjátékot is külön kiemelném. Semmilyen szinten nem vagyok értője az ütős hangszerek használatának, de hallgatóként folyamatosan esett lefelé az állam.

Konceptlemezről van szó, ami a Hajnallal indul, a közepén található a Dél és a végén az Alkonnyal zárul, melyben egy József Attila költemény (Költőnk és kora, 1937) utolsó versszaka is felcsendül. A dalokat és szövegeiket nem elemezgetném egyesével, hisz ezt már megtette helyettem a zenekar saját facebook oldalán, az elmúlt hetek folyamán. Én ezeket a rövid kommenteket most lefordítottam ide angolul kevésbé tudó olvasóink kedvéért, igyekeztem legjobb tudásom szerint pontosan visszaadni az elhangzottakat. Álljon itt tehát egy rögtönzött Saját Szavaikkal rovat, a szombathelyi de profundis This Winter In My Heart lemezével a főszerepen.



Hajnal

Yzokras: A késő téli reggeleken, ahogy a nap felkel, a hó megolvad a háztetőkön, a víz lecsöpög az ereszeken, úgy érzed magad, mint aki egy hosszú betegségből gyógyul, a világ megtelik ígérettel, érdemes felkelni és elkezdeni élni.

Zoltán: A lemez első dala, instrumentális ambient tétel, Yzokras írta. Felvezetőként szolgál, megteremti a megfelelő alaphangulatot az előtted álló utazáshoz. A hajnallal új nap, új élet kezdődik…

If The Forest Comes Into Leaf

Yzokras: Ha érdemes felkelni, érdemes harcolni is valamiért. És nem csak magunkért, hanem rajtunk túlmutató dolgokért is, mert mindig van olyan cél, amiért nem csak élni, de meghalni is érdemes.

Zoltan: A dal először a Fekete Terror válogatás CD-n jelent meg 2011-ben, de ez egy teljesen újra felvett változat. Ez a leggyorsabb és leginkább agresszív dalunk, ami valaha született, megkoronázva egy gyönyörű gitárszólóval a végén.

I Will Stand

Yzokras: Fiatalkori álmainkban dicsőséges élet vár ránk, legalább annyira, mint amilyennek a végső bukást képzeljük gyakran.

Zoltán: A dal eredetileg a 2011-es Haunted By Ill Angels Only demón jelent meg. Néhány riffet megváltoztattunk, az élő dob és a harsona pedig extra pluszt adtak a nótához.

The Spring Song

Yzokras: Sem az otthon, sem a szeretet nem tarthat vissza, mikor eljön a tavasz, a véred zajos áramlásba kezd, úgy érzed, menned kell, mert azt képzeled, minden hegycsúcs mögött egy új csoda vár rád.

Zoltan: Ezt a dalt Yzokras írta és egy kicsit más, mint a többi, de tökéletesen illeszkedik az album szerkezetébe. Általánosságban kijelenthető, hogy Yzokras stílusára nagy hatással van a klasszikus zene, míg az én dalaim sokkal inkább lényegre törő black metal szerzemények. Női ének hallható a dalban, az album egyetlen olyan tétele, ami teljesen nélkülözi az extrém vokalizálást.

Ebony And Blood

Yzokras: És bár a hegyek mögött csak még több hegyre lelsz, csalódásaid ideig-óráig feledtetni tudja egy nő ölelése.

Zoltan: Ez volt az utolsó dal, amit a lemezre írtam, de viszonylag hamar összeállt. Az angol szövegek mellett Yzokras verse magyarul hallható. Az Ebony And Blood felkerül a Slowly We Rot fanzine 6. számának CD mellékletére, ezen felül a lapban egy teljesen új de profundis interjú lesz majd olvasható.

Dél

Yzokras: Felnősz és megérted: egy napon meghalsz majd.

Zoltan: Az album második ambient tétele. Érdekesség, hogy én írtam a gitártémákat, de a végső változat egyáltalán nem tartalmaz gitárt. Sokáig a régi változatot terveztük a lemezre, de közvetlenül a stúdiófelvétel előtt Yzokras alakította végső formájára.

This Winter In My Heart

Yzokras: És egyszer csak a legfinomabb étel hamuvá lesz, a legnemesebb bor ecetté válik a szádban, és semmi, még egy nő ölelő karjai sem melegítenek fel többé.

Zoltan: Az album címadó dala, először a 2010-es Haunted By Ill Angels Only demón szerepelt. Nem sokat változott, de újra felvettük, professzionálisabb keretek között. Az eredetihez képest hozzáadott billentyűs hangszerelést tartalmaz.

Indulj el egy úton

Yzokras: Nem számít, hogy te hazudsz, vagy téged vezetnek meg, te hagysz el, vagy téged hagynak ott, a végén úgyis magadra maradsz.

Zoltan: A dal eredetileg a Hungaryan féle Vas és Vér válogatáson (2012) jelent meg. Ez nem csak egy újabb szimpla feldolgozása a népdalnak, összekombináltuk a Soproni virágének megzenésítésével, ami a magyar nyelvű szerelmi költészet legkorábbi emléke. Újra felvettük ezt is, csak hogy jól illeszkedjen a lemez többi dala közé.

Az alábbi klip még a korábbi felvételhez készült, a videót Fábián Gábor rendezte.



Crimson Waters

Yzokras: De a legmagányosabb akkor leszel, mikor szembe nézel a végzettel. Még ha te választod meg az idejét, akkor is.

Zoltan: Ez a dal is rajta volt a demón. Az új felvételen élő dob és harsona hallható. Egyike a két lassabb tételnek a lemezen, gyökerei visszanyúlnak a korai 90-es évek nyers, mizantróp black metáljának korába.

Dust Into The Wind

Yzokras: Ezer kaput nyitottál ki, ezerszer fordultál rossz irányba, de soha nem térhetsz vissza oda, ahol kezdted, hisz nincs út, ami visszavezet, és már csak egyetlen bezárt kapu maradt. A fák elszáradtak, a tűz kihunyt, és ahogy a szél felkapja a kihűlt hamvakat, téged is elsodor, mert nem vagy többé más, csak por és homok a szélben.

Zoltan: Lassú, nyomorúságos dal, a maga nyolc percével a leghosszabb a lemezen. Meglehetősen érzelmes darab, gitárszólóval.


Alkony

Yzokras: Ahogy a sötét éjszaka felkúszik a fák gyökerein, beborítja az árkok mélyedéseit, te is beleolvadsz a feketeségbe. Nagyjából ennyi.

Zoltan: Ez a harmadik ambient dal és egyben az album utolsó tétele, egyfajta outro a lemezhez. József Attila versét használtuk fel, remekül adja vissza a dal hangulatát.


Összegzés:

Bár a This Winter In My Heart zenéje önmagában is megállja a helyét, biztos vagyok abban, hogy sokat veszít az, aki nem próbál valamilyen formában megismerkedni a szöveges tartalommal is.

Egyszer csak (számomra legalábbis) a semmiből idepottyan egy ilyen tökéletes alkotás, ami ráadásul egy magyar zenekar műve, ezt még azért emésztgetnem kell, de hát meg tudnám szokni, a pontszám nem kérdéses. Nem tartom valószínűnek, hogy a de profundis az egy év, egy lemezes zenekarok sorait erősítené a jövőben, de nem baj, szívesen várok én öt esztendőt is, ha a következő anyag is ilyen erős lesz. Már csak az lenne a hab a sörön, ha élőben is meg tudnák szólaltatni a produkciót, de hát ne legyek telhetetlen… Sok sikert a továbbiakban!

Az album CD verzióját az orosz Dark East Productions adja ki, idehaza pedig a Neverheard Distro felelős az alább látható kazetta verzió megjelenéséért, mindkét kiadvány október 10-én jelenik meg.




Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.
Glenn Hughes Glenn Hughes
április 29.