Embrional
Annihilation 2007 + Live

(Old Temple • 2014)
mike666
2014. november 25.
0
Pontszám
8


Idén februárban új kiadvánnyal jelentkezett a lengyel Embrional. Legutóbb, nem is olyan régen, a 2009-es The Spectrum of Metal Madness címet viselő splitről írtam és most a kiadó jóvoltából eljutott hozzám a banda régi-új anyaga, az fantáziadús Annihilation 2007 + live című lemez.

A jelenleg négytagú horda 2003-ban alakult, azóta több tagcsere után a felállása a következő: Marcin (ex-Hellish) – gitárok, vokál, Kamil (Diabolicon, Nocturnal, Underdark, ex-Pulverized) – dobok, Ryszard „Rychu” Sosnowski (ex-Besatt, ex-Succubus, ex-Anal Plasma) – gitárok, vokál, Michał „Soulbleed” Połetek (Dysphoria, ex-Dianthus, ex-Decline (live), ex-Seeds of Hate) – basszus.

A korong nem tartalmaz új dalokat: az anyag első hat tétele a 2007-ben megjelent Annihilation demó számai, az ezeket követő nyolc nóta pedig a lengyel RudeBoy klubban készített élő felvétel. A 20 perces Annihilation demót hallgatva rögtön feltűnik, hogy az Embrional világa itt még közelebb állt a darabosabb brutál death metal műfajához, nem volt annyira jellemző a később megjelenő old school hatás a zenében. A rövid intróval kezdő felvétel dalai egybefolynak rendesen, zaklatott gitárnyűvés, gurgulázós hörgés, dobozhangon megszólaló, hipergyors dobok jellemzik az Annihilationt, az egyedüli pihenőt a Human Brew dal nyújtja, egy vészjósló, lassú és gonosz szerzemény, suttogással, hörgölődéssel. Kellemes hallgatnivaló, de túl sok emlékezetes pillanatot nem rejt a demóhoz képest jó megszólalású anyag.

Dimenziót lépünk a demót követő félórás koncertet hallgatva. A későbbiekben íródott, sokkal kiforrottabb dalok és a viszonylag jó minőségű és organikus élő hangzás együttesen teremt meg egy olyan élményt, ami igazán értékessé teszi a lemezt. Igazából úgy veszem ki, hogy egyfajta kiegészítőként szánták a koncertet a demó újrakiadása mellé, de számomra pont ez ad létjogosultságot a kiadvány számára. A dalok nagyrészt az Absolutely Anti-Human Behaviors számai közül kerülnek ki, az utolsó kettő kivételével: a tizenhármas track a thrash metalos Dziwki, narkotyki i martwica mózgu (Whores, Drugs and Brain Dead), ezt nem találtam meg egyik egyéb kiadványon sem, a záró tétel pedig a nagyszerű Death and Destruction, ami egy riffgyűjtemény régi klasszikus death és thrash bandák halhatatlan dalaiból és a fent említett spliten jelent meg először. A lemez az Old Temple bandcamp oldalán végighallgatható.

EMBRIONAL „Annihilation 2007 / Live” by Embrional

A megjelenés igényes, a belső borítóban az Annihilation szövegeit olvasgathatjuk (Hellfuck, Destructionchrist és hasonló témakörök) és mindenféle koncertfotók is bekerültek a bookletbe. A borítót Mariusz Krajewski festette, igazán nagyszerű alkotás. Nem létfontosságú lemez az Annihiliaton, de az Embrional rajongóknak és death metal gyűjtőknek érdemes beszerezni. Itthon a Metal Ör Die teríti a cuccot, digitálisan pedig a bandatábor oldalon vehető meg.