Dolor
The System Has Recovered from a Serious Error [EP]

(Szerzői kiadás • 2015)
oldboy
2015. április 11.
0
Pontszám
-

A Dolor zenekarral már találkozhattatok a Fémforgács hasábjain. 2012-es EP-jükről én írtam anno és tetszett is a srácok által játszott energikus, hardcore-ban gyökerező, fiatalos muzsika. Aztán egészen pár héttel ezelőttig viszonylagos csönd honolt a csapat háza táján. Legalábbis ami a hangzóanyag kiadást illeti. Erre némi magyarázatot adhat a banda facebook oldalán olvasható leírás, melyből kiderül, hogy a Radish For Sale megjelenésével egy időben Gyöngyösről Budapestre tették át székhelyüket. Ráadásul újfent módosult a felállás, a „retkes” EP-t feljátszó zenészekből mára már csak a két gitáros, Kádár Robi és Tari Gábor tagjai a Dolornak. Régebben két vokalista ügyködött náluk, jelenleg viszont Egervári Zoltán látja el az énekesi teendőket. Persze a háttér/csordavokálból a többiek is kiveszik részüket! Luczo Roland a basszusgitáros, Major Szabolcs pedig a dobos. Tehát ők öten testesítik meg a mai Dolort.

Még tavaly készítettek egy hivatalos videoklipet a Bring It Back című dalra, ami a jelen ismertető tárgyát képező, The System Has Recovered from a Serious Error egyik nótája.
A 6 számos EP 20 perc játékidővel bír és hozza a Dolortól megszokott minőséget!

A legrövidebb tétellel nyitnak, ami kapásból ordítással indít. Szóval nem kell sokat várni Zoli bemutatkozására. 🙂 Szigorúan tolja a srác, de fél perc sem telik el és már jön is az általam olyannyira kedvelt csordavokál. A dal címét, azaz a What’s Wrong With You mondatot skandálják benne össznépileg az urak. A szerzemény vége felé hallható „kérdezz-felelek” szintén pofás. Zoli sorai váltakoznak a kóruséval. Zeneileg sem egysíkú a nóta, hisz akad benne gyorsulás, majd súlyos belassult döngölés is. A Turn Back ugyancsak bejövős, a mélyre hangolt gitárok alól öröm hallani, ahogy előbújik druszám bőgője! Az elején elővezetett riff a Therapy? utóbbi néhány lemezén is jól mutatna! Kimondottan tetszik az album hangzása, minden hangszer kiválóan hallható! A klipes Bring It Back kezdő, maszatolós gitártémája is megér egy misét, de végig patent a szám.
Az a gitárszóló-kezdemény is színesíti az összképet, de egyszer olyan szívesen hallanék egy „rendes” szólót a csapattól! Az öndefiniáló nóta pörgetése közben én is rendre a fiúkkal együtt ordítom, hogy „This is Dolor”! A dobolós leállás jót tesz a dalnak, de lenne egy észrevételem ezzel kapcsolatban. Talán érdemesebb lett volna kicsit finomabban, szellősebben, „jazzesebben” ütni azt a részt… Persze így se rossz!
Az első pár fülelést követően a One Day volt a kedvencem a korongról, de később a többi dal is felnőtt hozzá. A záró Fight For It-ben hallható először az, ami a Radish-en már a kezdő nótában megjelent, azaz a rap. Sose voltam egy rap/hip-hop kedvelő, de ebben a formában kifejezetten élvezetes a ritmikus szövegköpködés! Kemény, lendületes, odab@szós! Így kell ezt csinálni, kérem szépen!

Mivel demo és EP kiadványokat nem pontozok, így számszakilag nem fejezem ki a tetszési indexemet, de remélhetőleg az eddigiekből is lejött számotokra, hogy kimondottan ütős a Dolor friss dalcsokra.

Srácok, legközelebb jöjjön már egy nagylemez!

The System Has Recovered From a Serious Error by Dolor

Hexvessel Hexvessel
április 24.