Clue
What's on your mind?

(Szerzői • 2014)
Győr Sándor
2015. augusztus 28.
0
Pontszám
8
Az Autumn Twilight és a Holt Költők Társasága tagjaiból alakult Clue zenekar bemutatkozó EP-je 2012-ben a nagyon sokat hallgatott anyagok között volt nálam. Most újra meghallgatva a C.Q.-t és visszaolvasva az akkor leírtakat, azokat még mindig helytállónak tartom.
Igazság szerint a tavaly kiadott öt dalos anyag igazából nem ad sok újat, inkább csak kiteljesíti a négytagú banda által ott megkezdett utat. Itt is az a szomorkás, pszichedelikus grunge/ősrock hallható, ami a C.Q.-t is annyira szerethetővé tette.


Persze van némi változás, de alapvetően továbbra is az általuk “Psychedelic Grunge ‘n’ Roll”-nak nevezett stílust folytatják. Ha zenekarnévvel kellene jellemeznem a Clue által vitt zenei vonalat, nem hiszem, hogy az Alice In Chains emlegetésével nagyon mellé lőnék. Na jó, még egy kis Soundgarden-t, esetleg Mad Season-t (?) is lehet érezni. De (DE!) azt rögtön hozzá is kell tenni, hogy semmiképpen sem másolásról van itt szó. Inkább hangulatban érzem a párhuzamot.
Meg igazából benne van a dalokban az a komorság is kicsit, ami az Autumn Twilight okán (hisz nem túlzás, ha azt állítom a Clue abból fejlődött ki) nem lehet meglepő.

Ami talán újdonság jelenthet, az a dalokban használt zajok, hangminták alkalmazása. Ahogy némi elektros intro/outro hallható például az EP-t nyitó Light Over Comes Darkness-ben is. Meg hatalmas adag pszichedelia, ami mondhatni már védjegynek számít a csapatnál.



A Hologram egy hagyományosabb dal ugyan, de talán pont ettől is esik jól.
A Mayland nekem az Ezüstkötetes Black-Out-ot idézi. A szólónál viszont bejön a chains hangulat egy rövid időre. Ráadásul ez a legkevésbé melankolikusnak tűnő tétel, jó helyen is van az EP közepén.

A klipes, Kaleidoscope meg talán az eddigi pályafutásuk alatt írt legjobb daluk. Lüktető, tekergős nóta, dallamok, vokálok, elszállás. Príma, na!
Kiss Peti akkorát énekel benne, hogy csak kapkodom a fejem, s igazából még a hagyományos refrén hiánya sem zavar.



A záró The Fool-ban is a megszokott Clue jegyeket kapjuk, ebben meg pont a grunge világot érzem kevésbé erősnek, ez itt inkább (ős) hard rockos. Még a Led Zep is beugrott a dal kapcsán, bár a végén a zakatolós/zúzós gitár kicsit kilóg… és mégse zavaró. Az énekre meg került némi torzítás, ha jól hallom, ami megint csak – mondjuk úgy – óvatosan feszegeti a határokat.

A dalok hossza, a produkció, a Bibliából származó idézetekkel teli szövegek is mind-mind kiérlelt produkció képét mutatják, s egy kerek anyagot adnak ki a What’s on your mind? címet viselő EP-n.
Megint csak jó cucc ez, na! Hallgassátok!