My Darkest Fury
Hectic Existence

(Satanath Records • 2014)
oldboy
2016. január 24.
0
Pontszám
6
 
A My Darkest Fury egy orosz melodic death metal banda. 2003-ban alakultak, első nagylemezük 2010-es keltezésű, a jelen írás tárgyát képező kettes korong pedig tavalyelőtt látott napvilágot, Hectic Existence címmel. Az apokaliptikus hangulatú, akasztott embereket is ábrázoló borító elég hatásos. Bár nincs összhangban a rövid, mindössze fél órás zenei anyaggal. Számomra kicsit fura, hogy mindenhol MDM-nak titulálják a trió felállásban nyomuló ruszkik muzsikáját. Még ők maguk is ekképp aposztrofálják azt facebook oldalukon. Tény, hogy stíluselemek szintjén helytálló a meghatározás, de számomra inkább valami modern extrém metalként hat, amit művelnek. Ugyanis csak ritkán bukkan fel a dallamos halálfém fő ismérveként szolgáló melodikus (iker)gitározás. Ellenben kapunk tört ritmusokat, blastbeateket, némi nu metalos kitekintést, vokál fronton pedig a disznóvisítástól a dallamos énekig terjed a skála. Közte meg akad mély hörgés, acsarkodás, stb. Tehát próbálja magát színesen előadni Artem „Tempa” Monastyrev énekes/sampleres.



Az ő kütyüivel indít a Difficulties Are to Come, majd a már említett változatos dalolászásba kezd. Néha érzésem szerint túlvállalja magát, olyan mintha Csiharunk babérjaira próbálna törni. Alapvetően nem sikerült megbarátkoznom az énekkel, valami miatt taszít ahogy a torkát használja a fickó. Persze vannak jól sikerült, ügyes megoldásai, csak összességében tartom fárasztónak. A sampleres témái viszont nagyrészt bejövősek. Az a minimális hangulati töltet, atmoszférikus betét, ami az albumon található mind a kütyüknek köszönhető.
A nóták a középgyors és a gyors tempók variálásával íródtak, élőben gyanítom működőképesebbek, mint lemezen. Az In My Dreams brutális kezdése tetszik, a refrénje pedig a CD legfogósabbika. A dal második felében szintén keményen döngöl Vadim Smirnov gitáros/bőgős. A szélvészgyors etapokat, blastbeatet rejtő Malicious World-be egy Korog-os tördelést is beiktattak. A nóta égzengéses, felhőszakadásos, zongorás lezárása egyértelmű hangulati csúcspont. Az elektrotuning az All You Need-nek is jót tesz. A vége felé hallható tiszta ének meg pláne! Bár nem minden számban egységesen magas színvonalú a dallamos vokál, mégis üde színfolt a sok keménykedés közepette. Én természetesen sokkal nagyobb dózist kérnék belőle a következő lemezre!
A Rarity érdekessége, hogy az Ektomorf-ra anno jellemző megoldással élnek benne. Artem le „taramtataramtázza” benne a riffet. Ami szintén Sepu/Soulfly/Ektomorf ízű.


Ahhoz képest, hogy csak fél órás, mégis elég tömény a Hectic Existence. Legalábbis az én gyomromat hajlamos megfeküdni. Ezért minden erőssége ellenére sem adhatok rá magasabb pontot. De az extrém modern metal kedvelői tehetnek vele egy próbát, hátha náluk nagyobb sikert arat:


<a href=”http://satanath.bandcamp.com/album/sat098-my-darkest-fury-hectic-existence-2014″>SAT098: My Darkest Fury – Hectic Existence (2014) by Satanath Records</a>
Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.