Groove Art
A tükör arcai (EP)

(Szerzői kiadás • 2016)
pzoltan
2016. május 6.
0
Pontszám
7.5
Beszédes néven fut az esztergomi Groove Art, akik már számos zenészt elfogyasztottak, de némi vívódás után végül eléggé stabillá váltak ahhoz, hogy elkészítsenek egy újabb EP-t, mely az új frontemberük (bocsánat, frontasszonyuk) bemutatkozása is egyben. Tóth Anita szerencsére a legkevésbé sem puhítja el a zenekar nevéhez illő durva zenét. Sőt, ami azt illeti sokkal karcosabb és súlyosabb durvulatot képes kipréselni magából, mint a legtöbb férfi kollegája. Mellette Tóth Balázs gitáros hangja is feltűnik, kettejük összjátéka fokozza a káoszt, elmélyíti a nóták egyébként is kemény lendülettel fejen vágó lendületét.
 
Amikor az Önző világ című első tétel elkezdődött, eleinte a korai Ektomorf-ra emlékeztettek (bevallom, a műfajban való jártasságom kívánnivalót hagy magad után), ám azzal ellentétben itt kevesebb kapaszkodó pontot véltem felfedezni. Azért valljuk be, egy Nem engedem szintű „koffeinzenét” nem feltétlenül egyszerű eltalálni!
Az Irigy, büszkében Sepultura/Soulfy-féle fordulatot vesz a kislemez. Ugyan nem vagyok jártas a műfaj világában, viszont egy-egy mozzanat révén szinte már kedvem volt skandálni az ismert nótában elhangzó „This is the prophecy” sort. Groove ide vagy oda, a végén földbedöngölő súlyos blast beattel egy kis death/thrash-t is kevertek a nótába, ami nekem kifejezetten tetszett.
Lendüljünk is át az okoskodásomon, mert a Percről percre képében egy még jobb tétellel találkozhat a hallgató. Azok a groove-ok! Azok a riffek! Erre érdemes odafigyelni!
Igazából a legnagyobb meglepetést az utolsó, az A tükör arcai jelenti számomra, ami mindamellett, hogy megtartja a korábban is tapasztalt szikár, nyers, súlyos riffbombát, egyben Tóth Anita tiszta énektémái révén szélesíti a zenekar palettáját, kibővítvén annak eszköztárát.
Kifejezetten tetszene, hogy ha a jövőben Anita e képességét jobban kihasználná a csapat, mert általa sokkal változatosabbá, fogósabbá válik a bemutatott muzsika.

A tükör arcai by Groove Art
A gitárhangzás mondjuk pont nem fogott meg, de azt hiszem, hogy a stúdió nyújtotta lehetőségeket próbálták a lehető legteljesebb mértékben kiaknázni. De az is lehet, hogy egyszerűen csak egy sötét, nyers reszelést szerettek volna magukévá tenni. Ha ez volt a cél, akkor sikerült. Ellenben a dob eredetiségétől nagy hátast dobtam, ha valami, hát akkor az tényleg olyan, mintha egy kalapács koponyatörő csapásainak hangját hallanám. Nagyon tetszik!

Nagyon szimpatikus az is, hogy a csapat bandcamp oldaláról ingyenesen beszerezhető az EP digitális változata, a vásárlásnál megadott érték helyére elegendő egy nullát írni. A műfaj szerelmeseinek érdemes figyelmet fordítaniuk a Groove Art-ra, könnyen lehet, hogy egy reménybeli új kedvencükkel ismerkedhetnek meg jelen írás révén!

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.