Ancient Empire
Other World

(Stormspell Records • 2016)
pzoltan
2016. június 14.
0
Pontszám
8.5
Mint Joe Liszt egyre növekvő munkásságának rajongója, igazán nem panaszkodhatok, mert idén két olyan album is megjelent, ami az ő közreműködésével készült. Ellentétben a másik bandájával, a Shadowkiller-rel, az Ancient Empire inkább afféle stúdió projekt, ami szintén amerikai power metalt játszik, elhagyva az előbbi progosságát, de megtartva az igényes kivitelezésű nótákat.
A Bay Area régió undergroundjának ismert veteránjai (jelenlegi Shadowkiller illetve korábbi Hellhound tagok) által életre hívott projekt már a második lemezénél tart ebből, kifolyólag ha netán felkészületlenül érne ezen album megjelenése, mindenképp javaslom az első felvonás meghallgatását is!

Megállapítható, hogy a nóták nem ragadnak meg az első hallgatásnál, ugyanis az összes tétel öt perc feletti játékidővel bír. Ennek ellenére semmi nem akadályozza meg a bandát abban, hogy csúcsminőségű fémet játsszon. Valamennyi szerzemény igényesen kivitelezett power riffekből és szólókból épül fel.

A nyomokban meglévő thrash riffek miatt némileg az Iced Earth sejlik fel, de halványan a Metal Church ’90-es évekbeli korszakára is kikacsintanak Joe-ék. Ebből következik, hogy a sci-fi témájú dalszövegek mellé nem párosulnak modern megoldások, szintetizátorok vagy elektronikus zajbetétek, helyette viszont megmaradt a ’80-as éveket megidéző zenei irányvonal.

A Dark Before the Dawn basszusa például Steve Harris játékát juttatja eszembe, az Embrace the Horror kórusa az egyik legfogósabb az albumon, míg a Resistance halványan ugyan, de a Running Wild-ot is megidézi.
Súlyzósabb húrtépésből sincs hiány, a Shadows of War főriffje és a vele együtt ható basszusgitár a fentebb említett, thrash-es hatásokat magukon viselő power zenekarok egy-egy momentumára hasonlít.
Némileg talán hasonló érzést vált ki belőlem a The Forsaken középtempózása, az a dal, az ami egyik leginkább fülbemászó tekeréssel önkéntelenül is, de Wolf Hoffman, a jelenlegi Accept-ben képviselt játékstílusára utal.

Other World by ANCIENT EMPIRE

Igazából, amit a hangulatos riffek mellett nagyon szeretek Joe zenéjében, azaz énekhangjából kiáradó érzelem és átélés. Ebben az Other World sem szenved hiányt, Steve Pelletier szövegei is nagyszerűek, ám úgy érzem, hogy az első lemezhez zenei értelemben ezúttal nem sikerült felérni. Oda se neki, mert ez még így is egy nyolc kiváló szerzeményt felsorakoztató korong, ami az idei évben könnyűszerrel maga mögé utasítja (és valószínűleg fogja is) a hasonló műfajú bandák terméseit.

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.