Aeternus Prophet
Exclusion of Non-Dominated Material

oldboy
2016. augusztus 17.
0
Pontszám
6

 
Magamtól szinte sose hallgatok klasszikus death és black metalt. Az ukrán Aeternus Prophet második nagylemezére sem bukkantam volna rá, ha nem kapunk belőle egy példányt. Persze amint megláttam a stílusmeghatározást, gondoltam, meghagyom valamelyik szakavatott kollégának és bele se hallgattam a kiadó bandcamp oldalán elérhető kedvcsináló nótákba.
Aztán telt az idő és még mindig gazdájára várt a korong. Ezért tettem egy próbát a négy ominózus dallal. És valahogy megfogtak ezek a szerzemények. Úgyhogy lecsaptam az anyagra, kíváncsian várva, hogy a további 6 szám mit tud. Az Exclusion of Non-Dominated Material, vagy ha úgy jobban tetszik: Виключення недомінантного матеріалу tíz tétele 53 perces nyers death/black utazásra invitálja a műfaj híveit. Anyanyelvi szövegekkel operál a trió, ha nem gond, én az angol címeket tüntetem fel.
A CD kicsit kalandos úton, több részletben jutott el hozzám, de a teljes lemezanyag ismeretében rá kellett jönnöm, hogy ami 20 perces dózisban még tetszett, közel egyórásban már megfekszi a gyomromat. Pedig a később megismert 6 nóta sem rosszabb a bandcamp-es négynél. De nagy mennyiségben/dózisban nem tudja fenntartani érdeklődésemet ez a stílus. Talán egy 35 perces lemezzel még jobban megbirkóztam volna…

Mielőtt ejtenék pár szót a dalokról, nézzük a külsőségeket. Fekete-fehér borító/szövegkönyv, a CD korongon pedig a piramisban található óra látható nagy méretben. Vagyis úgy néz ki a disc, mint egy kis falióra. 🙂 Mondhatni egyszerű, de nagyszerű ábrázolások. A szabadkőművesség meg reneszánszát éli. Mármint a vele való foglalkozás, tematizálás. A csapat logója roppant szimpatikus, lévén a körfűrész oldalunkon is fontos szerepet tölt be! 😀
A tagok előszeretettel viselnek csuhát csuklyával, szóval kicsit még a titokzatosság zamata is körüllengi őket.
A hangzás szintén bejön, a ’80-as éveket idézően nyers, arányos. Nem a ma megszokott vastag, steril, szétkompresszált egyensound. „In solo Veritas” mondhatnánk, hisz a Veritas néven futó énekes/gitáros szólóira érdemes odafigyelni! Gyakran prezentál váratlan, heavys, vagy épp hard rockosan dallamos, feelinges pengetéseket. Meg suta, hamiskás futamokat is, amik egy különleges ízzel bolondítják meg a dalokat. Vokalizálása nem túl extrém, valami lightos hörgés-félét csapat. Viszont ha beszélnék ukránul, biztos érteném, amit hadovál, mert elég jól artikulál.
Alapvetően a középtempó különböző stádiumai dominálnak, ritkán taposnak csak igazán rá a gázpedálra. A kimért riffek, döngölések miatt még a doom is felüti itt-ott a fejét.
A thrash szintén.
A lemez leghosszabb szerzeménye a Sick Vision iszonyat húzással rendelkezik és még a refrénje is emlékezetes. Az a tény is ínyemre való, hogy több dalban is akadnak rövid basszuskiállások. A korong csúcspontja számomra a Fate Will Expect Your Death… 04:16 percénél található váltás és az azt követő gitárszóló. Cool!

<a href=”http://metalscraprecords.bandcamp.com/album/aeternus-prophet-exclusion-of-non-dominated-material”>AETERNUS PROPHET "Виключення недомінантного матеріалу / Exclusion Of Non-Dominated Material" by Metal Scrap Records</a>

Van egy bizonyos hangulata az Aeternus Prophet második eljövetelének, ami még engem, a laikus deathandblekkert is meg tud igézni. Csöppet…
A rutinos, stílushű arcok talán 53 percen keresztül is élvezni tudják ezt a zenét, vagy ismereteik birtokában bátran ki merik jelenteni, hogy ez egy közepes/átlagos album. Én ezt nem állítom, csupán annyit, hogy nálam „erős közepes, már majdnem jó” osztályzatot sikerült elérnie.

Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.