Freakshow (2016)
    A Lies of the Machine egy angol nyelven megszólaló steampunk metal zenekar, Magyarországról. Hagyom, hogy emésszétek ezt a dolgot.

   

    Kezdjük az alapoknál! A steampunk, avagy gőzpunk egy olyan stílus, tematika és szubkultúra, amely a legkülönbözőbb művészeti formáktól kezdve (irodalom, festészet, zene, filmek, képregények stb.) a mindennapi tárgykultúrában és formatervezésben is megmutatkozik. Gyakori ismertető jegyei közé tartozik a viktoriánus kort idéző ruházat, valamint a gőzgépek, fogaskerekek, léghajók és hasonló, mára már ódivatúvá vált technikai vívmányok hangsúlyos és kiemelt megjelenítése. Irodalmi szempontból a sci-fi, illetve a fantasy műfajokon belül található, tekintettel arra, hogy igen gyakran alternatív univerzumokba kalauzol bennünket, ahol az elektromosság nem terjedt el, helyette a gőzgépek jelentik a fejlődés útját.
     Hogyan tud ez az irányzat megjelenni a zenében? A http://steampunk.wikia.com oldal szerint a következő 5 kitételből legalább háromnak kell megfelelnie annak a bandának, ami stempunknak akarja nevezni magát:
1. Steampunknak kell hívnia magát a csapatnak.
2. Régimódi megjelenési stílussal kell rendelkezniük - jellemző a viktoriánus stílusú ruha.
3. Klasszikus zenei szegmensekkel kell bírnia a zenéjüknek.
4. Fantasztikus (jellemzően alternatív történelmi) háttértörténettel kell bírniuk.
5. Steampunk (sci-fi/történelmi) szövegekkel kell rendelkezniük.
    Mint ezekből a feltételekből kitűnik, a gőzpunk a zenében inkább csak amolyan attitűd, tematika, nem igazán egy jól körülhatárolható, azonnal felismerhető zenei stílus - és egyáltalán nem tekinthető a metal alkategóriájának, sőt, a metalzenével nem is olyan egyszerűen összeegyeztethető fogalmat takar.
 

    A budapesti Lies of the Machine zenekar a Freakshow című debütáló albumával a steampunk-metal együttállás kicsit paradoxon jellegére fittyet hányva, a fenti öt kitétel szinte mindegyikének eleget téve gőzpunkot ÉS fémzenét igyekszik egyszerre játszani, és még egyfajta szörnyszülöttekből álló elmebeteg cirkuszi hangulatot sem rest a produkciójába csempészni. Mi sül ki ebből az őrült katyvaszból?
    Valami olyasmi, amit a vájtabb fülű metalhallgatók a szimfonikus és a folk metal keverékeként aposztrofálhatnak, nem elhanyagolható mennyiségű lazább, rockosabb áthallással. A banda egyaránt alkalmaz tiszta női éneket Dauda Judit profi prezentációjában, és igen változatos - hol dallamosabb, hol agresszívabb - vokált Buza "Don" Balázs fantáziadús előadásában. A hangszeres megoldások kapcsán a banda nem gondolkodik igazán technikás megfejtésekben, inkább maradnak az egyszerűbb témáknál, és jobbára a szintetizátor, valamint néhol a samplerek vezérelte speciális hangulat megteremtésére koncentrálnak a gitárvillogással szemben.
    A zene a gőzpunkos-cirkuszi irányon belül változatosnak tekinthető (orosz népzenei hatások, keringő zene, és sok más nyalánkság is felbukkan), bár hőseink extrém metalos vizekre csak ritkán eveznek, általában megmaradnak a könnyebben befogadható, kevésbé harapós, „konzummetalos” daraboknál. A dalszövegek egész jók, a steampunk kliséken túl néhol borzongatóak, másutt piálós hangulatúak, nem egyszer romantikusak, tehát jól leképezik a zene által megjelenített széles hangulati spektrumot. Végül, de nem utolsó sorban a rajzolt, karikaturisztikus borító is hatalmasat dob a sajátos atmoszférán.
    (E helyütt felhívom a figyelmeteket arra, hogy a kizárólag digitális formában megjelenő kiadvány booklete a teljes cover arttal és az összes dalszöveggel együtt szabadon áttanulmányozható a zenekar hivatalos oldalán.)    A lelkesedésem azonban a csapat zenéje iránt közel sem nevezhető maradéktalannak, az album dalai ugyanis nem képviselnek olyan magas színvonalat, hogy feltétel nélkül tűzbe tegyem a kezem az anyagért. A banda nagyszerűen belőtte a stílusát, az elérni kívánt hangulatot, törekszik az egyediségre és a változatosságra, csak éppen a szerzeményeik nem olyan erősek (még!), hogy igazán nagy rajongótáborra tegyenek szert. Sajnálatos módon a dalok többsége csak egyes részleteiben (jellemzően egy-egy refrén erejéig), az egész album pedig inkább csak attitűdjében tud működni.
    A Freakshow album hibáinak így a hangszeres szekció kicsit egyszerűre fogott játékát; az igazi, harapós metalos megközelítés háttérbe szorulását; és az alaposan kigondolt „slágerek” hiányát tudnám felróni. Nem véletlenül írok slágert: szerény véleményem szerint ebben a stíluskavalkádban könnyen benne lehet egy valóban nagy, akár a rádiók által is játszható siker lehetősége is.
    Mindenesetre számomra hatalmas pozitív meglepetés volt a Lies of the Machine első albuma, és ezúton is sok sikert, rengeteg kitartást, valamint folyamatos fejlődést kívánok ennek a rendkívül ígéretes gőzbetyár csapatnak!
    Az album teljes egészében meghallgatható, és szabadon választott, akár 0 Ft-os áron le is tölthető a csapat bandcamp oldaláról.Lies_of_the_Machine_Freakshow_2016
Kiadó:
Stílus:
cirkuszi gőzpunk metal
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.First, it rings... (02:32)
2.Psychocircus (03:45)
3.Z-Waltz (04:34)
4.Railnomads (03:29)
5.The dishonorable death of the honorable Captain Vasilij (04:13)
6.Lick my Cog! (03:01)
7.Rise! (04:15)
8.The last flight (04:24)
9....then curtains fall! (02:36)
Írta:
Werewolfrulez
2016. szeptember 9., péntek, 01:44
Facebook:
Vintersorg - Till fjälls, del II (2017)
Kritika, boymester @ 2017. augusztus 18., péntek, 11:33
Goatpsalm - Downstream (2016)
Kritika, boymester @ 2016. december 30., péntek, 14:00
Heimsgard - Ördrag (2015)
Kritika, boymester @ 2016. június 6., hétfő, 16:38
Pokolgép - Metálbomba (2015)
Kritika, pzoltan @ 2016. január 7., csütörtök, 14:41
Ankh - Tükörterem EP (2012)
Kritika, boymester @ 2012. augusztus 2., csütörtök, 21:49
Koncertek
METAL XMASS 2.
december 23., 19:00,
Hemo Klub
december 29.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass VIII.
december 29.,
Ti Ti Tá
Gloryhammer, Civil War, Noctis
január 8.,
Barba Negra
The Rise of Chaos World Tour 2018
január 21.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.013 seconds to render