Maze of Terror
Ready to Kill

(Empire Records • 2016)
farrrkas
2017. január 24.
0
Pontszám
6.5


A dél-amerikaiakról tudjuk, hogy nem viccelnek. Ha valamit a fejükbe vesznek, akkor testet-lelket nem kímélve odateszik magukat, hogy a végeredményen hallható legyen az embert próbáló elkötelezettség. Ha pedig thrash metalról van szó, akkor az elemi erőt, az ösztönös vadságot a legegyértelműbben, cicoma nélkül fejezik ki. Néha az az érzésem, hogy a dél-amerikai metal zenekarok dühösebbek, elvetemültebbek bármelyik másik földrész bandáinál. Egyesek mintha nem is vennének tudomást a világban zajló trendekről, tendenciákról, kísérletezésről, fúziókról, stb.

A proto-thrash egyszerűségét és a modern thrash fémes, inkább a death metal felé kacsintó hangzását és brutalitását magán hordozó underground ágazatnak megvan a maga szilárd, bár nem túl széles tábora. A Maze of Terror nevű perui alakulat is része a thrash ezen válfajának, és a fennebb írottak is vonatkoznak rájuk. A banda által játszott stílust leginkább a nem túl szép „vaddisznó thrash” frázissal tudnám megjelölni. Ügetnek előre, nem térnek se jobbra, se balra, és túrnak, döfnek gondolkodás nélkül. Maga a zene pedig megközelítőleg annyira rugalmas és hajlítható, mint egy vastag, tömör acélrúd. Célja, hogy minél erőszakosabb formában tálalja a thrash metal legkevésbé barátságos oldalát.

A Ready to Kill, bármilyen közhelyes is, nagyon is találó cím a csapat debütalbumához. Rettentően komolyan gondolják a dolgot, és a feladatot szinte teljes erőből oldják meg. A tagok nem törődnek az egyéni színfolt fogalmával, de nem foglalkoznak azzal sem, hogy elkerüljék a már korábban ezerszer bevált formulákat, riffeket, paneleket. Meggyőződésem, hogy a Maze of Terror elsődleges célkitűzései teljesen más természetűek. Mondjuk, minél hamarabb szétszaggatni, kettéfűrészelni, földbe kalapálni mindenkit, aki útjukba áll. Ezt az 55 perces játékidő alatt még túl is teljesítik. És itt meg is említettem a lemez egyik gyenge pontját. Egy thrash lemez csak indokolt esetben érheti el az 55 percet, ami lehet egy kísérletezés vagy progresszívebb megközelítés eredménye, amelyben lélegzetvételnyi megszakítások, átvezetések is tarkítják a zenét. A Maze of Terror legénységének azonban esze ágában sincs megpihenni, és a zene sem az „agyasabb” fajtából való, tömény dühből és erőszakból viszont fárasztó a közel egy órányi adag. Igazság szerint a dalok zöméből le kellene faragni valamennyit, mert három-három és fél perc után már csak az addigiakat ismételgetik újra, vagy ugyanazt nyújtogatják tovább. A középtempóval induló, de aztán extrém kalapálásba kezdő Gilles de Raisről nem is tudom, miért tart 10 (!) percen keresztül. Bár a legjobb és leghosszabb szóló ebben a dalban hallható, mégsem tartalmaz elegendő muníciót ennyi időre. Intenzív thrash nóta 10 percen át… miért?

<a href=”http://mazeofterror.bandcamp.com/album/ready-to-kill”>READY TO KILL by Maze of Terror</a>

A kezdő Rotting Force meg is adja az alaphangot, a dalt a maga egyszerűségével együtt kimondottan jól eltalálták. A többször ismételt refrén meg is ragad az ember fejében. A vokálért felelős Leviathan (névválasztáskor nem sokat törhette a fejét, ahogy a többiek sem: Hammer, Razor, Criminal Mind) szinte okádja a szavakat, teljes tüdejéből köpi, fröcsögi az erőszakról, háborúról, pusztításról szóló, vagyis a stílushoz leginkább illő témákkal kapcsolatos szövegeket. A lemez előrehaladtával egyre gyorsabbak és kíméletlenebbek a számok, s bár engem sokszor fárasztanak, el kell ismernem, hogy a gyilkos hangzás és a fanatikus elszántság szimpatikus billoga a csapatnak. A Bringer of Torture kicsit visszavesz a tempóból, de semlegessége, szürkesége okán mégis inkább azt érzem, hogy jobban áll nekik, ha gyorsan játszanak. Az Executio Bestialis a legjobb példa erre, amely a lemez leggyorsabb, legmegveszekedettebb tétele. Gyűrik a hangszereket, tekernek, reszelnek, csépelnek maximális fordulatszámon. A dal közepén hallható Slayer(es) téma miatt, na meg a dal bestiális jellegének köszönhetően, amelyben még a blastbeatekig is eljutnak, ezt mondanám a lemez legerősebb darabjának.

<a href=”http://mazeofterror.bandcamp.com/album/ready-to-kill”>READY TO KILL by Maze of Terror</a>

A zenei izgalmakat kutató, ingergazdag környezethez szokott füleknek ez a lemez nem fog sokat nyújtani, de a metalt egyenes vonalú extrémitásáért és kíméletlenségéért kedvelőknek okozhat kellemes perceket a Maze of Terror első lemeze.

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.