Khorne (2016)

Újabb black metal gravitációs hullám érezhető a hazai légtérben, amit ezúttal a Neverheard bakancs dobbanása okozott. Gyakorlatilag a black metal színteret érzem egyedül ugyanolyan minőséginek idehaza, mint két-három évtizeddel ezelőtt (amikor még fogalmam sem volt a létezéséről - önvallomás). Természetesen mielőtt elakadna a lélegzete a death, thrash és a többi fémharcosnak, pusztán mennyiségi előnyt érzek a black javára. Egyszóval: ebben vagyunk a legerősebbek.

Khrul és Noctis újabb fúziójának a gyümölcse van a kezemben, aminek annyira tetszetős a kivitele, hogy le kellett fényképezzem. Balázs azt írja az NHD oldalon, hogy hét paneles a kazettaborító, és ennek miértjét csak sokadjára értettem meg. Oldalszámban kifejezve ugyanis tíz plusz a kazetta válla és kis hátsó füle..
Mindegy, a lényeg az, hogy nagyon szép, és nagyon részletes. Három demó után tehát itt az első Nocrul lemez.


Harciasan indít a Blood and Skulls. A hangzás egészen meglepően profi. A Kampfarra emlékeztet a kimért tempó, a jó tervezés és a szélesre kevert sztereokép. A dal közepén érdekes szintetizátoreffektek hallhatóak, amire nagyon jól illik a hangszerek kihalkulása. Nem hosszú betét az ott, de hat. Hangulatváltás viszont csak a több, mint öt perces tétel végén van, egészen addig jó izgalomfokozó feszültség érezhető. Egy minimális feloldását kapjuk ennek a végén. 
A Khornate Daemons álló harmóniával indít, majd gallopozásba vált. Itt is átszűrődnek szintetizátor (zongora?) hangok.
A következő tétel, ami mélyebb nyomot hagyott bennem, az a Greater Feats of Carnage volt. A kiteljesedés itt nagyon tapintható, már-már drámainak mondanám. Az ezután dörrenő Glorious Screams of Rage hat negyedes vágtája a ritmikai törés miatt okos húzás, és mivel ezzel indul a kazetta B oldala, kicsit olyan is, mintha egy egész színdarab második felvonásába csöppentünk volna. Két és fél perc után olyan ambient kiállást hallani, ami már - már a műfaj legnagyobb mestereire emlékeztet. Nem hosszú, de valóban kirepít a csillagok közé. Ezt egy olyan harci dob - riff páros töri meg, amivel a lemez kezdődik.
A Cult of Khrone-ban átívelő gitármelódiák finoman megírt részletei a lemeznek, hihetetlen jó hatást gyakorol velük Khrul. Egyszerre hatnak szépen és fájdalmasan. Mintha karddal vezényelne egy karmester egy lovasszázadot a közönség felé.


Kicsit gépiesnek érzem a dob hangzását, ezt leszámítva a megszólalás abszolút barátságos de műfajhű is. A gitár is lehetne koszosabb - mocsokabb. Ami viszont jót tesz az összképnek, az a túlvezérelt maszter. Ez hibaszázalék tulajdonképpen, én azonban szoktam szeretni, ha már metal. Noctis hangját és a vokál keverését egy black metalt először kóstoló hallgató talán egy kicsit egysíkúnak érezné, viszont alaposabban és többször hallgatva átjön a mágia és a gondos tervezés hatása. A Kill Maim Burn elejét például csak egy lágy szintiszőnyeg és dob támasztja - egyfajta martial ambient ízt csempészve az összképbe - az ének tisztán hallható, és az effekthasználat is átjön. Okos.

Az infólap szerint a Nocrul célja egyszerű de nem primitív black metal dalok írása, sötét melódiákkal, okos dobbetétekkel és atmoszférikus részekkel töltve. Ez a célkitűzés főként sikerrel járt, azt leszámítva, hogy egyszerűnek egyáltalán nem nevezném a zenéjüket. Technikailg nincs túltekerve, de még úgy sem fapados. Okos, a hagyományokat úgy őrző fémzene ez, ami képes 2017-ben színre lépni, és nem csak a nosztalgialevest kortyolja. Sorolhatnám, hogy mit  lehetne másképp, de a szerzők nem hinném, hogy erre lennének kíváncsiak, másrészt ez csak az én véleményem volna. Valós közönsége van ennek a fajta zenének, amely közönség simán meg is adja majd a képzeletbeli 10 pontját rá.Nocrul_Khorne_2016
Kiadó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Blood and Skulls (05:15)
2.Khornate Daemons (03:57)
3.Realm of Brass and Blood (03:41)
4.Greater Feats of Carnage (04:00)
5.Glorious Screams of Rage (04:24)
6.Cult of Khorne (03:32)
7.Kill Maim Burn (05:35)
8.Hail to the Songs of Lugburz (03:33)
Írta:
Nagaarum
2017. február 21., kedd, 14:48
Facebook:
Nagaarum 2017. február 21., kedd, 22:25
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2339
Válasz Taranis üzenetére:

Az info alatti linkek nem működnek.

Köszönöm a jelzést, javítottam őket!
Nem volt egyszerű, mert a 'forgács rendszere a Fémtárlatból emeli át ezeket, ott meg jó ideje nem jártam. (b)
--
>>> Kövess a Facebookon! <<<
Krigare 2017. február 21., kedd, 20:42
Krigare
Csatlakozott:
2010. február 17.
Hozzászólások: 6722
Válasz Taranis üzenetére:

Az info alatti linkek nem működnek.

Idővel törölve lettek ezek az oldalak. A Metal Archives oldalán is egy nemlétező Facebook oldalt találtam...
--
V.A.
Taranis 2017. február 21., kedd, 20:20
Taranis
Csatlakozott:
2011. december 30.
Hozzászólások: 25
Az info alatti linkek nem működnek.
Koncertek
Shinedown
június 18.,
Barba Negra Track
Cloud Factories European Summer 2018
június 21.,
Dürer Kert
Stone Sour
június 25.,
Barba Negra Track
Summer Totenritual Crusade 2018
június 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Alice In Chains
július 1., 19:00,
Budapest Park
Ten Years After - 50th Anniversary
július 1.,
A38 Hajó
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.084 seconds to render