Askara
Horizon of Hope (2016)

 

Épphogy túl vagyunk a farsangi időszakon, melynek egyik fő jellemzője a maskara. Ha ezen szó első betűjét eltávolítjuk, máris megkapjuk a svájci progresszív gót csapat nevét. Az Askara egy viszonylag friss formáció, lévén 2012-ben alakultak. Egyébként lehet, hogy mégis van közük a maskarához/jelmezhez, hisz a logójuk elég kétértelmű. A zenekar neve fölött lévő valami engem speciel egy jó nagy bajuszra emlékeztet. Pedig gyanítom, hogy egy madár lenne, repülés közben, felülnézetből.
Vagy tényleg bajusz… :D
Mindenesetre debütáló nagylemezük, a tavaly októberben megjelent Horizon of Hope borítóján egyértelműen azonosítható a fán ücsörgő, károgó jószág.
Maga a borító elég stílushű (mondhatni közhelyes), ugyanis nagy valószínűséggel ki lehet találni láttán a banda által játszott muzsika műfaját.
Ami a külsőségekhez hasonlóan szintén hű a választott stílushoz. Váltott női és férfi vokál, a hölgy "áriázgat”, az úriember meg általában hörög, de azért megpróbálkozik néha a tiszta énekkel is. A zene sem rugaszkodik el túlságosan a bejáratott panelektől. A gitár hozza a szép melódiákat, doom/death gyökerű riffeket. A ritmusszekció olykor technikásabb megoldásokat eszközöl, ami miatt hellyel-közzel rájuk húzható a progresszív (ál-progresszív) jelző.
A zongora nagyobb hangsúlyt kap a szokásosnál, Myriam kisasszony a dalolászás mellett szép futamokat ereget. 
A szépség ellentettje, vagyis a szörnyeteg szerepköre a basszer Elia barátunkra jut. Gyakorlatilag az ő mély hörgésével találkozhatunk először, hisz hamarabb szólal meg a kezdő nótában, mint Myriam.


Először nem tetszett a hörgése, inkább nevetségesnek tűnt, mint hatásosnak, aztán megbarátkoztam vele. Főleg, hogy még mindig erősebb a srác extrém vokálban, mint dallamos énekben. Ez utóbbival is rendre bepróbálkozik, ráadásul még változatos stílusban is teszi mindezt. A törekvésért jár a piros pont, a megvalósítás viszont még közel sem tökéletes.
Hullámzó színvonalon hozza a tiszta dallamokat. Hol egész korrekten, hol már-már kínos pillanatokat okozva a hallgatónak. Nyilván ízlés kérdése minden, szóval el tudom képzelni, hogy valakinek az is tetszik tőle, amit én kifejezetten neccesnek tartok…
Az Identity-ben mondjuk rendben van az a pár, Myriam-mal párhuzamosan előadott éneklős sor. Ahogy maga a dal is pofás. Talán az egyik legkerekebb, legfogósabb szerzemény a lemezen. A My Name kezdése Myriam csodás dallamaival szintén a csúcspontok közé tartozik. Aztán egy olyan, jó értelemben vett slágeres irányt vesz a nóta, ami egy Evanescence-nek is becsületére válna! Hatalmas potenciál rejlik ebben a tételben! Az Artefact of Want nyitánya, okos ritmizálása, Elia bőgőtémái szintén tetszetősek, aztán viszont jön az fajta fura férfiének, amivel nem igazán tudok mit kezdeni. Nekem elég hamisnak tűnik. Vagy csak avantgárd? :P
A 4:20 körüli váltás azért pöpec!
Az efféle megmozdulások miatt azért jogosan emlegethető a progresszivitás. Akár a szó eredeti érelmében is.

Összességében tempók terén is változatos ez a 8 számos, 40 perces bemutatkozó anyag, ami ugye nem általánosan jellemző az e stílusban alkotó brigádokra, szóval emiatt is jár a dicséret. Hangulatilag sincs okom panaszra, bizonyos dalok, részletek meg tudtak érinteni.
Természetesen akadnak gyermekbetegségek, de ezt idővel kinőhetik.

Legyen így, és legközelebb vastagabban fog majd a tollam, ami a pontszámot illeti. A stílus híveinek azért nyugodt szívvel merem őket ajánlani.
Askara_Horizon_of_Hope_2016
Kiadó:
Stílus:
Progos gothic metal
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Beyond the Horizon of Hope (06:53)
2.Identity (04:47)
3.My Name (05:01)
4.Artefact of Want (05:32)
5.Rigor Mortis Animi (04:36)
6.The Shame (07:24)
7.Broken Wing (05:01)
8.Reprise - The Flight (01:27)
Írta:
oldboy
2017. március 4., szombat, 10:41
Facebook:
Koncertek
Stone Sour, Nothing More
június 25.,
Barba Negra Track
Summer Totenritual Crusade 2018
június 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Alice In Chains
július 1., 19:00,
Budapest Park
Ten Years After - 50th Anniversary
július 1.,
A38 Hajó
Billy Idol - Live! 2018 Tour
július 2.,
Budapest Park
Exodus, Savage Messiah
július 4.,
Dürer Kert
Gothoom Open Air 2018
július 5., 13:20,
Revištské Podzámčie
Soulfly
július 8.,
Dürer Kert - Kerthelyiség
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.036 seconds to render