Emperor of Sand (2017)


A Mastodon mára elérte a kult státuszt és ha a jövőben botrányosan gyenge lemezekkel jelentkeznének, akkor is megmaradnának sokak kedvenceinek. Én szinte a kezdetektől fogva nyomon követem őket, figyelem zenei fejlődésüket, szocializációjukat. Ahogy a zabolátlan, zsigeri technikás sludge metalt egyre inkább kezdte fölváltani a progos, olykor space-es, pszichedelikus attitűd. A muzsikában és az énekben is egyre több dallammal kezdtek el operálni, de a súly sosem veszett ki zenéjükből.
A korai korszak rajongói talán elfordultak tőlük a harmadik, vagy inkább negyedik korong környékén, viszont gyanítom többen csak azután kattantak rá a zenekarra.
Természetesen a Mastodon megítélése sem egyértelműen pozitív, amit jól mutat a Metal Archives adatbázisa. Az eddig megjelent 6 albumuk tetszési indexe a 75 és 80% között mozog. Tegnapelőtt hivatalosan is napvilágot látott friss, 7. opuszuk, az Emperor of Sand. Amit az online fémenciklopédián már egy ember meg is kritizált. 85 százalékosra taksálta, így per pillanat ez a legjobb eredményt elért albumuk. Persze ez csöppet sem mérvadó, nyilván hamarosan sorra jönnek az újabb recenziók, és ez a százalék is változni fog.
Hogy milyen irányba?
Nem tudnám megtippelni.

Nálam mindenesetre betalált ez a nem épp vidám tematikájú, koncepciózus dalcsokor. Bár őszintén szólva az elsőként nyilvánosságra hozott Sultan’ Curse eléggé rutinmunkának tűnt. Tipikus Mastodon szerzemény, gondoltam magamban, semmi extra. Több fülelést követően persze elkezdett működni, az egész lemez ismeretében pedig ideális kezdésnek bizonyul. Viszont a Show Yourself rögtön elkapott!Egyértelműen a csapat eddigi pályafutásának legpopulárisabb, legslágeresebb darabja, Mastodon mércével mérve szimplának, egyszerűnek is mondható. Egyúttal bátor húzás, meglepő, atipikus. Hatalmas nóta! Brann Dailor sem üti szanaszét, a dobtémák sem követhetetlenek, a maga puritán dallamvezetésével a dal olyan, mint a ’60-as, ’70-es évek bandáinak slágerei. Brann játéka a továbbiakban jóval sűrűbbé, technikásabbá válik, tehát nem hazudtolja meg önmagát. Ráadásul egyre gyakrabban veszi ki a dalolászásból is a részét. A szememben emiatt is hatalmas banda a "Maszti”, mert három egyenrangú, jellegzetes orgánummal, dallamvilággal rendelkező énekesük is van. Troy, Brann és Brent. Bill pedig a háttérvokalizálásból veszi ki a részét.
Egyik kedvenc tételem a nyomasztó hangulatú, parádés refrénnel megtámogatott Steambreather. Na, ehhez fogható nótákat csakis a legnagyobbak képesek írni!
A Roots Remain kicsit tényleg „vissza a gyökerekhez” jellegű, lévén a korai idők zúzása, bömbölős vadulása is megtalálható benne az újabb ízekkel egyetemben. A refrénje ennek a számnak is 100 pontos!
A zárás sem piskóta, azzal a gitárszólóval, majd a zongora hangjaival.
A Word to the Wise refrénjére az emelkedett a legmegfelelőbb jelző.
Már-már himnikus.
Az Ancient Kingdom inkább a verzékkel hódit, a Clandestiny viszont úgy zseniális, ahogy van! A középrész space-es intermezzója kapcsán még az Omega űrkorszakos dalai is beugranak, de a Hail Spirit Noir szintén adja magát.
A lemez legvadabb tétele a Scorpion Breath, aminek egyes részeit egy turbósított Crowbar is felnyomhatta volna.
A Jaguar God című monstrummal zárul az Emperor of Sand. Az akusztikus kezdés, a "nyikorgós” effekt, majd a zongora belépése sem semmi, majd egy elszállós, pszichedelikus utazássá alakul a szerzemény. Hogy aztán 3:17-nél bedobjanak egy masszív riffet. A háttérben a szintetizátorral is frankó dolgokat művel Troy, fejhallgatóval tesztelve még jobban előjönnek ezek a finomságok! A begyorsulásnál Dailor masszív játéka, felütései élmény számba mennek! A kegyelemdöfést a végére elhelyezett gitárszóló adja, és az alatta hallható zongorafutam. Csodaszép!


Végül a Homok Császára az arcunkba röhög, a gitár még pár másodpercig gerjed, aztán az erősítő kikapcsol és csönd lesz.
Mi pedig megsemmisülünk.
Mint ahogyan előbb-utóbb minden-és mindenki ezen a világon.

De addig is, még sok minőségi Mastodon lemezt kívánok magunknak!Mastodon_Emperor_of_Sand_2017
Kiadó:
Stílus:
Még mindig előremutató!
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Sultan's Curse (04:09)
2.Show Yourself (03:02)
3.Precious Stones (03:46)
4.Steambreather (05:03)
5.Roots Remain (06:28)
6.Word to the Wise (04:00)
7.Ancient Kingdom (04:54)
8.Clandestiny (04:28)
9.Andromeda (04:05)
10.Scorpion Breath (03:19)
11.Jaguar God (07:56)
Írta:
oldboy
2017. április 2., vasárnap, 11:31
Facebook:
farrrkas 2017. április 14., péntek, 12:34
farrrkas
Csatlakozott:
2015. január 8.
Hozzászólások: 384
Ezt az érzést keresem minden lemezben, amelyet meghallgatok... hogy hallgatásról hallgatásra egyre többet nyújtva forrjanak katarzissá bennem a dalok. Minden dal tökéletes, egyfolytában jön, hogy énekeljem őket. Ez az a zene, amely eget-földet megmozgat, amikor hallgatom.
ZolixiusRex 2017. április 2., vasárnap, 12:33
ZolixiusRex
Csatlakozott:
2011. január 31.
Hozzászólások: 1788
Osztom, vagyis nem. :-D 10/10
--
In Grind We Trust!
Koncertek
Bullet, Screamer, Jesus Chrüsler Supercar
május 21.,
Dürer Kert - Room 041
SzegeDEATH fest. 5.
május 26.,
Gin Tonic Klub
The Lord of the Underworld Tour 2018
május 30.,
Dürer Kert
Metalfest Open Air 2018
június 1., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Rise Aganist
június 6.,
Budapest Park
Nova Rock Festival 2018
június 14.,
Pannonia Fields
Killswitch Engage
június 16.,
Akvárium Klub
Body Count, Powerflo
június 17.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.07 seconds to render